Annonce
Ringkøbing-Skjern

Hover Å ramt af gylleforurening - politiet undersøger sagen

Her ses slamsugeren, der er ved at suge vand og gylle op fra bækken, der løber ned i Hover Å. I baggrunden ses landbruget, hvor gylleudslippet opstod. Foto: Jørgen Kirk
Slange sprang af, da landmand pumpede gylle over i tank.

Hover: Der er her til formiddag løbet gylle ud i Hover Å. Dambrugene langs åen har fået besked om faren og har lukket for vandtilførslen.

Gylleudslippet opstod på et landbrug på adressen Hovervej 103 nord for åen. Her var landmanden i færd med at pumpe gylle fra stalden og over i en tank, da slangen sprang af.

- Gyllen står så ud, og landmanden vurderer selv, at der når at flyde mellem 100 og 150 kubikmeter ud, inden han opdager det og slår alarm, siger indsatsleder Michael Nielsen, Brand & Redning MidtVest.

Han vurderer, at en forurening på mellem 100 og 150 kubikmeter – altså 100.000 og 150.000 liter - er ”pænt stor”.

Gyllen løb ned i en nærliggende bæk, som løber ind i Hover Å.

- Vi har sat prop i bækken og har sat slamsugere til at suge vandet op. Fordi det regner, er der den del, der skal suges op, så det vil tage noget tid. Men den gylle, der er løbet ud i Hover Å, kan vi ikke gøre noget ved. Akutfasen er overstået, og nu er kommunens miljøvagt derude, siger indsatslederen.

Stor vandføring

Kommunens miljøvagt har besigtiget udslippet i Hover Å, og meldingen fra miljøtekniker Ove Mortensen lyder på, at ingen fisk i åen er gået til.

- Vi er i den heldige situation, at der er ekstrem stor vandføring i åen på grund af regnvejret, så vi får en større fortynding af gyllen. Vi regner ikke med, at det har gjort skade på dyrelivet; det vil være meget begrænset, siger Ove Mortensen.

Også dambruget nåede at spærre af, inden gyllens dødbringende ammoniak nåede frem.

Gyllen føres med Hover Å ud i Stadil Fjord, videre ud i Ringkøbing Fjord og ender i havet.

- Der løber næringsstoffer til fjordene i forvejen, så udslippet har ingen betydning, siger Ove Mortensen.

Annonce

Miljølovgivningen

Politiet skal nu undersøge omstændighederne ved gylleudslippet.

- Vi skal have spurgt brandinspektøren, som har den tekniske viden om forholdene. Hvis landmanden kunne forudse, at uheldet ville ske og ikke gjorde noget ved det, eller hvis sammenkoblingen ikke var sat rigtigt sammen, kan det komme på tale at rejse sigtelse for overtrædelse af miljølovgivningen, siger vagtchef Henrik Nielsen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Tage Elkjærs følelsesladede tur på knallert til Herning i 1960: Da otte danske landsholdsspillere mistede livet bare få timer før en landskamp i Herning

Videbæk For abonnenter

Mangel på medarbejdere: Hvis Center Bakkehuset var et hotel ville belægningen være nede på 79 procent

Annonce