Annonce
Ringkøbing

Hotel Fjordgården: Her tages den grønne omstilling alvorligt

Direktør Brian Madsen har de sidste tre-fire år satset på at gøre Hotel Fjordgården så "grøn" som muligt. Foto: Mads Dalegaard
Gennem de sidste tre år har hotellet ved Vonå investeret fire-fem millioner kroner i energioptimering; direktør Brian Madsen er overbevist om, at kunderne efterspørger klima- og miljøvenlige hotelophold, og Hotel Fjordgården er nået langt på få år.

RINGKØBING: Hoteldirektør Brian Madsen troede næsten ikke sine øjne, da han så beregningerne:

Hotellet havde lige gennemført en omfattende energioptimering af de fem store emhætter i hotellets køkken, og nu viste miljøregnskabet, hvad det betød for omverdenen.

- På årsbasis reducerede vores investering udledningen af CO2 med 94.105 kilo! Det svarer til, hvad 40 almindelige husstande udleder om året, siger Brian Madsen.

Ikke underligt, at Hotel Fjordgården de seneste år har satset "grønt". Ikke nok med, at det mindsker hotellets "miljøfodspor"; det er faktisk også en god forretning for hotellets ejer. De sidste tre år er der investeret tre-fire millioner kroner i energioptimering, og der er foretaget en række tiltag for at hindre eksempelvis madspild.

Og så er "det grønne hotel" fremtiden, mener Brian Madsen. Kunderne efterspørger det.

Undervejs fandt vi ud af, at det var den rigtige vej at gå; ikke bare af hensyn til tallene på Fjordgårdens bundlinje, men også fordi vi kunne se, at der var stadig flere kunder, der efterspurgte hoteller, som tager hensyn til miljøet.

Brian Madsen, direktør for Hotel Fjordgården

Store investeringer

Hvis nogen kender Hotel Fjordgården, er det Brian Madsen.

I 1998 startede han i kokkelære på hotellet og blev udlært herfra i 2002. Derefter var han køkkenchef på Beach Bowl, indtil han i 2014 vendte tilbage til Hotel Fjordgården - denne gang som direktør.

Med den baggrund vidste Brian Madsen godt, at der var en hel del lavthængende frugter at plukke, hvis Fjordgården skulle skære ned på energiforbruget.

Han gik til hotellets ejer, Bent Stubkjær, og foreslog ham forskellige tiltag.

- Dem bakkede han heldigvis op om, og det har han gjort lige siden, siger Brian Madsen.

- Det var egentlig sådan, det startede - som en god idé om at spare på energiudgifterne. Undervejs fandt vi ud af, at det var den rigtige vej at gå; ikke bare af hensyn til tallene på Fjordgårdens bundlinje, men også fordi vi kunne se, at der var stadig flere kunder, der efterspurgte hoteller, som tager hensyn til miljøet.

Annonce

Den første investering

Den første store energiinvestering foretog Hotel Fjordgården i 2015.

- Nede i kælderen havde vi tre varmtvandsbeholdere på hver 2000 liter; der skal jo være nok varmt vand til 200 mennesker på én gang plus køkken og så videre. Det var dyrt i energi hele tiden at holde beholderne opvarmet, og desuden skulle der jævnligt foretages dyre prøver af vandet, siger Brian Madsen.

I stedet investerede Fjordgården i varmevekslere, der effektivt overfører varmen fra fjernvarmeværkets vand til hotellets bade- og brugsvand. Det gav meget lavere energiudgifter, og det var ikke længere nødvendigt at tage vandprøver.

- Det blev startskuddet til det hele. Selv om det var en dyr investering, kunne vi hurtigt se, at den kunne betale sig, siger Brian Madsen.

Fakta

Hotel Fjordgården er et firstjernet hotel med 98 dobbeltværelser. På mødedelen kan hotellet tilbyde over 20 mødelokaler i mange størrelser - det største kan rumme 350 personer.

Hotel Fjordgården blev grundlagt i 1967, og er siden udvidet flere gange, så det i dag er fire gange så stort, som det var i starten. I øjeblikket er hotellet i fuld gang med at bygge det nye Kurbad Fjordgården, der åbner i foråret 2020.

Hotellet har siden 2007 været ejet af Bent Stubkjær. Det har omkring 26 fastansatte samt en del "løst" ansatte.

De seneste år har hotellet haft megen fokus på energibesparelser og cirkulær økonomi. Dels for at spare penge, dels fordi kunderne i stigende grad efterspørger et "grønt" hotel.

Blandt andet er der investeret i varmevekslere, krydsvekslere og blandesløjfer; det kommende kurbad er selvfølgelig også indrettet efter de mest besparende principper.

Hotel Fjordgårdens restaurant har også fokus på brug af lokale råvarer og på at undgå madspild; den har haft stor succes med portionsanretninger af både morgenmad og kolde buffetretter.

Hjemmeside: hotelfjordgaarden.dk

Annonce

Kæmpebesparelse

Næste store investering, og den, der har givet den største besparelse, kendte han udmærket til fra sin tid som kokkelærling:

- Vort køkken er bygget i 1990'erne, og der er fem store emhætter, som kører stort set hele tiden, mens der arbejdes i køkkenet, fortæller han.

Det giver sig selv, at det er noget, der koster kassen i energiudgifter.

- Løsningen var, at vi installerede nogle krydsvekslere, siger Brian Madsen.

En krydsveksler gør det muligt at "genbruge" en stor del af den varme luft, der suges ud; når luftstrømmene møder hinanden, overgiver de energi til hinanden, så den kolde udeluft bliver opvarmet af den varme indeluft, der blæses ud.

Det var, da Hotel Fjordgården fik regnet på besparelsen ved den nye investering, at det viste sig, at investeringen sparede omgivelserne for 94 tons CO2 om året.

- Ikke nok med det. Vi fik også it-styret systemet, så energiforbruget tilpasses årstid og behov. En bonus var også, at indeklimaet i køkkenet blev meget bedre, fordi vi ikke længere havde trækgener fra de meget kraftige emhætter.

Den allerseneste investering er i såkaldte blandesløjfer, der udnytter fjernvarmevandet bedre.

- Afkøler man ikke fremløbsvandet fra fjernvarmen godt nok, skal man betale en strafafgift. Blandesløjferne gør det muligt at udnytte fjernvarmevandet bedre, så vi slipper for afgiften. Ovenikøbet kan vores tekniker styre varmen på hele hotellet via sin computer eller mobil, så vi slipper for at skulle rundt på vore 98 værelser og skrue op og ned for varmen. Vi har også fået meget bedre overblik over varmeforbruget, siger Brian Madsen.

Erhvervsprisen kort

Erhvervsprisen uddeles af Vestjysk Lederforum i samarbejde med Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Prisen er på 25.000 kroner samt et kunstværk.

Der var i år nomineret fem kandidater: Hotel Fjordgården, Skjern Paper, Strandbygaards, Vestjyllands Andel og Runi. Udgangspunktet for prisen er taget i Ringkøbing-Skjern Kommunes erhvervsmæssige styrkepositioner; fødevarer, turisme, produktionsindustri og grøn energi. I år er de nominerede fundet inden for området grøn energi og cirkulær økonomi.

Det er i år ottende gang, prisen uddeles.

Annonce

Dyrt men godt

Næste store investering er Kurbad Fjordgården, der slår dørene op i foråret 2020.

- Vi ved selvfølgelig, at sådan et kurbad er en energisluger. Men vi gør, hvad vi kan for at bringe udgifterne ned ved hjælp af et dyrt men godt varmegenvindingsanlæg.

- Vi har også investeret i det, som vi mener er det bedste vandbehandlingsanlæg på markedet, der bruger 40-50 procent mindre energi end et almindeligt anlæg, og som skyller bassinerne bedre igennem. Vi satser også på at kunne få tilladelse til at genbruge det rensede vand til at vande kurbadets have, siger Brian Madsen.

Han understreger, at målsætningen er at det kommende kurbad skal have den grønne profil, som kunderne i stigende grad efterspørger.

Det fylder godt på taget - men det er unægteligt også et udsugningsanlæg af lidt andre dimensioner end dem, folk kender fra deres køkken, Brian Madsen kan prale af.
Annonce

Portionsanretning

Også når det drejer sig om for eksempel bekæmpelse af madspild, er Fjordgården med helt fremme.

- Vi oplevede, at folk fik taget for meget på tallerkenerne fra buffeterne, og det gav et stort madspild. I stedet anretter vi nu de kolde retter i portioner, og når vi eksempelvis har julefrokoster, skærer vi kødet ud efterhånden i stedet for at sætte hele fade med afskåret kød ind; det betyder, at vi kan genbruge det kød, der ikke skæres ud, siger Brian Madsen.

- Det tager lidt længere tid at anrette på den måde, men til gengæld sparer vi på bemandingen inde i restauranten - og gæsternes reaktion viser, at de foretrækker den portionsanrettede mad, så nu portionsanretter vi også morgenmaden.

- Vi har også lavet et "too good to go"-medlemsskab, hvor vi sælger fem morgenmads-"pakker" ud af huset til 29 kroner hver morgen, så vi smider stort set ikke rester ud fra morgenmadsbuffeten. Det er lokale, der kommer hver morgen klokken 10.00 og køber vores "rester".

Hotel Fjordgården er nået langt på miljøområdet, men ambitionerne er ikke blevet mindre.

- Vor næste målsætning er, at vi i 2020 skal opnår den grønne nøglecertificering - hotelbranchens internationale miljømærke, siger Brian Madsen.

En bedre udnyttelse af fjernvarmevandets energi sparer Hotel Fjordgården penge.
Selvfølgelig kan du også få opladet din elbil, hvis du bor på Hotel Fjordgården!
Krydsveksleren går det muligt at udnytte spildvarmen fra køkkenregionerne.
Hotel Fjordgården har brugt millioner på energiforbedringer de seneste år; men investeringerne tjener hurtigt sig selv ind igen, siger direktør Brian Madsen.
Hotel Fjordgården, der er indstillet til erhvervsprisen 2019. Emnet er grøn omstilling og cirkulær økonomi. Direktør Brian Madsen. Foto: Mads Dalegaard
Lige i øjeblikket er Hotel Fjordgården ved at gøre den nye kurafdeling færdig; energibesparelser er selvfølgelig tænkt ind i hele konceptet.
Portionsanrettet morgenmad er med til at begrænse madspild. Foto: Hotel Fjordgården.
Portionsanretning sparer faktisk også arbejdskraft.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Annonce