Annonce
Vestjylland

Holstebro-initiativ: Torskehoveder, ben og tarme forvandles fra affald til værdifulde ingredienser

Grønlandske fiskere tømmer deres net i Royal Greenlands netbure. Herfra transporteres de levende fisk i tanke til forarbejdning på fabrikken. Foto: VIFU
Videncenter for fødevareudvikling i Holstebro har igangsat et europæisk udviklingsprojekt, hvor forskere og fiskere arbejder sammen om at sikre fiskeaffald, der er så friskt, at det kan udvikles til ingredienser til fødevareindustrien.
Annonce

Vestjylland: Engang imellem nyder de fleste en torskefilet, men de færreste tænker over, at fileten kun udgør 40 procent af fisken, og at resten, såsom hoved, ben og tarme ofte ender som affald - hvilket både er dyrt for fiskevirksomhederne at blive af med - og også spild af ressourcer.

Derfor er tre forskningsinstitutter, en industriklynge og ni virksomheder fra henholdsvis Danmark, Sverige, Belgien, Frankrig og Spanien gået sammen for at løse denne udfordring.

Og initiativet kommer fra VIFU – Videncenter for Fødevareudvikling i Holstebro, som for et par år siden samlede nogle fiske- og fødevareklynger fra "Den store vestkyst" til et møde i Bruxelles. Bagefter gik alle deltagerne hjem og spurgte deres fiskeriorganisationer og -virksomheder, hvilken form for udvikling de havde brug for. Svaret var enstemmigt fra alle fire lande, hvor fiskeri og akvakultur er vigtige erhverv. De ønskede udvikling og løsninger til håndtering af forskellige restprodukter - som for eksempel fiskefraskær.

Annonce

Det skal gå hurtigt

Ambitionen er at få mest muligt ud af de ressourcer, der er til rådighed, så der kan produceres mere mad til verdens voksende befolkning. En af de barrierer, der forhindrer udnyttelse af restprodukterne - sidestrømmene, som fiskebranchen kalder det - er, at hoved, ben og tarme forringes meget hurtigt, hvis det ikke håndteres rigtigt.

Det er dét, som det europæiske projekt skal udvikle metoder til.

Annonce

Superfriske fiskerester

En af de danske virksomheder, der deltager i projektet, er Royal Greenland, der blandt andet leverer fraskær fra deres Nutaaq-torsk.

Denne torsk er især interessant at arbejde med i denne sammenhæng, fordi den er ekstremt frisk. Faktisk går der maksimalt to timer fra den levende torsk forlader havet, til den er frosset på fabrikken. Dette betyder, at der er et godt grundlag for at udnytte fraskæret til udvikling af andre produkter, ingredienser eller lignende.

Projektet løber fra maj 2019 til maj 2023 og har et samlet budget på knap 4,2 millioner euro, hvoraf de fleste kommer fra EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

To elever fra kristen friskole smittet med corona: Klassekammerater sendt hjem

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce