RINGKØBING: Mens kulden har strammet sit greb, har massevis af ringkøbingensere, der har vandret ad stien rundt om "Vestas-halvøen" bemærket, at et enkelt sted i området endnu byder på åbent vand.
På nordvestsiden af halvøen der, hvor der er et udløb fra renseanlægget, er der en våge, som er blevet hjemsted for et stort antal forskellige svømmefugle.
- Der er både knopsvaner, blishøns, gråænder og stor skallesluger, fortæller medlem af Dansk Ornitologisk Forening, Jens Ballegaard.
En af svanerne er oven i købet kommet langvejs fra - bare for at havne i vågen i Ringkøbing.
- Svanen er halsmærket, og det er lykkedes at aflæse, hvad der står på mærket. Zoologisk Museum har derefter kunnet fortælle os, at svanen er mærket i 2019, og at den kommer fra Holland, siger Jens Ballegaard.
- Man kan måske undre sig over, at den er kommet her op fra det mildere klima i Holland, men svaner kommer vidt omkring.
Han tilføjer, at hvis nogen bemærker svanen og tænker, at den da er ved at blive kvalt af halsmærket, er der altså ingen problemer. Svanen har bare pustet fjerdragten op for at holde varmen, og derfor ser det ud, som om mærket sidder stramt.
Det helt naturlige spørgsmål lige nu, hvor temperaturen hele tiden ligger på omkring minus fem grader, er: Hvorfor er vandet ikke frosset til på det sted i fjorden?
- Der er et udløb fra renseanlægget på det sted, og jeg tænker, at vandet derfra er en anelse varmere, og den temperaturforskel er nok til at holde vågen åben, lyder vurderingen fra Jens Ballegaard.
Jens Ballegaard, Dansk Ornitologisk Forening.Man er nødt til at erkende, at i en kold vinter som denne, vil mange fugle dø; det er sådan, naturen er.
Der er også forskellige andre steder i fjorden, hvor der stadig er åbent vand, blandt andet ved Vonåens udmunding, ved Bagges Dæmning og forskellige andre steder. I disse våger ser man lige nu svømmefugle af forskellige arter, der prøver at finde en smule føde.
- Det er ikke, fordi fuglene fryser. Men de prøver at finde føde, selv om det ikke bliver til så meget, siger Jens Ballegaard.
Hvor længe vågen holdes åben, tør han ikke sige.
- Der loves jo lave temperaturer, og på et tidspunkt fryser den måske til, siger han.
Fugle søger væk
Sker det, vil fuglene flyve væk og se sig om efter et andet sted med åbent vand - selv om de bliver stadigt færre.
- I sidste ende er der jo altid havnen i Hvide Sande, der ikke fryser til; men her kan det godt være meget svært for dem at finde føde, siger Jens Ballegaard.
Og der er ikke meget idé i at forsøge at hjælpe fuglene ved at fodre dem, siger han.
- Man kunne måske smide en sæk korn ud, men det ville kun hjælpe de allernærmeste fugle, og det vil slet ikke være nok. Man er nødt til at erkende, at i en kold vinter som denne, vil mange fugle dø; det er sådan, naturen er.
Jens Ballegaard peger dog på, at man ikke skal være bekymret for bestandene af de fugle, der lige nu trænges i vågen ved Vestas-halvøen. Det er ikke arter, der er truet.
Og så længe vandet er åbent, har man i alt fald en enestående chance for at se de flotte fugle tæt på - også for eksempel de ellers så sky blishøns, der lige nu har alt for travlt med at finde mad til, at de bekymrer sig om mennesker.