Annonce
Debat

Hold hænderne for jer selv: De overvældende og de overvældede

Gudrun Pedersen, chefredaktør på Dagbladet Ringkøbing-Skjern. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

"Jeg møder andre mennesker med glæde. Nogle kan opfatte - hvis man har fået lidt alkohol - at den glæde kan blive for overvældende."

Sådan lød ordene fra Frank Jensen (S), da han mandag mødte offentligheden for uden synlig glæde at fortælle, at han hen over natten havde erkendt, at han nok måske alligevel ikke var en del af løsningen i stedet for en del af problemet med sexkrænkelser.

Et glad menneske. Et undskyldende - og undskyldeligt? - offer for mediepres og heksejagt? Eller et menneske, som har brugt sin magtposition til at seriekrænke mindre magtfulde mennesker?

Både menigmand og medlemmer af Folketinget har en heftig catfight på de såkaldt sociale medier i disse uger. For hvem er ofrene: Dem, der står frem med deres oplevelse af krænkelser, eller dem, der bliver styrtet af de krænkede? Og hvem er krænkeren: Ham, der gramser på praktikanten, eller hende, der fortæller om gramseriet mange år efter?

Én ting er sikkert: At 'man har fået lidt alkohol', er ikke en undskyldning for noget som helst. Det er det ikke, når det gælder straffelovsovertrædelser, og heller ikke, når det gælder almindelig anstændig opførsel. Og da slet ikke, når man sidder i en magtfuld position.


Chefer sidder i en position, hvor det kan være mere end svært for de mindre magtfulde at sige fra over for os, uanset om det skriger indeni dem for at gøre netop det.


Chefer skal holde hænderne for sig selv. Punktum. De - vi - sidder i en position, hvor det kan være mere end svært for de mindre magtfulde at sige fra over for os, uanset om det skriger indeni dem for at gøre netop det. Ved at sige fra risikerer de at ødelægge deres muligheder for at stige op i hierarkiet - eller de kan i hvert fald være bange for at risikere det. Chefen risikerer ikke mere end en kølig afvisning - og har muligheden for efterfølgende at lade et vægtigt, diskret og måske negativt ord falde de rigtige steder.

En gammel grundregel hedder, at chefen skal gå hjem som én af de første fra selv den hyggeligste julefrokost. Én af grundene er, at chefens alkoholiserede glæde nødigt skal blive så overvældende, at det overvælder medarbejderne. Hvis flere chefer husker den regel, når det går løs igen, er der endnu en grund til at sige tak for det, der sker netop nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce