Annonce
Sport

Hjulmand med faste regler for straffespark ved EM

Kasper Hjulmand indviede den danske presse i de mest nørdede taktiske ting i den lukkede del af seancen forud for EM-slutrunden.   (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Kasper Hjulmand vil vinde de små fordele ved at gå mere i detaljer med dødboldene i den kommende tid før EM-slutrunden.

FODBOLD: Det var den store komsammen-dag på DBU Allé i Brøndby efter snart sagt halvandet år med pressen på virtuelle møder med Kasper Hjulmand. Nu kunne man hilse på hinanden face to face.

Nu var snart sagt alle sluppet fri under visse restriktioner, og der var kun adgang med corona-pas til Kasper Hjulmands indføring i det danske fodboldlandsholds taktiske præferencer og spillestil. Passet indebar også, at der ikke måtte refereres fra de første 45 minutter af seancen, fordi der trods alt var tale om sportslige og dermed statslige hemmeligheder, hvor smitten kunne risikere at drive frem mod Finland, Belgien og Rusland.

Journalisten og eks-topspilleren Martin Borre ærgrede sig.

Annonce

- Bare der var gået så meget i dybden med de helt små ting dengang, jeg spillede, sagde han synligt opløftet og imponeret af Hjulmands tankesæt, der blev bag lås og slå.

I den offentlige del af seancen lagde Hjulmand ikke skjul på, at det danske landshold trods stærke kampe frem mod EM-slutrunden stadig er på niveauet lige under de allerstørste nationer, inden det går løs den 12. juni mod Finland i Parken.

Vi er lige bagefter

- Når man ser på Frankrigs trup, så er niveauet og bredden blandt topspillerne større end hos os. Vi skal stadig leve af at være kollektive stærke. Belgien har i årevis været under udvikling frem mod topniveauet og Gareth Southgate hos England siger lidt det samme, mente Kasper Hjulmand.

- Vi mangler også lidt klogskab. Det må ikke ske, som det skete mod Belgien, at modstanderen får lov til at udføre et hurtigt frispark, som fører til scoring. Vi vil gerne tage det her hold hele vejen og jeg tror, at vi kan få publikum med os, så det kan give os en fordel. Vi har set, hvad tilskuere betyder i Superligaen. Men objektivt har andre lande en bredere gruppe af topspillere på højeste niveau.


Målmanden skal selv aflevere bolden til den skytte, som han står over for.

Kasper Hjulmand


- Vi kommer til i den kommende tid at have fokus på dødbolde. Ved VM i Rusland var der mange ideer på det punkt, og det vil være et stort fokuspunkt, fordi det kan være forskellen på succes eller fiasko.

Hjulmand noterer sig, at 32 procent af knockout-kampene ved EM blev afgjort efter straffesparkskonkurrencer.

- Derfor arbejder vi på at lave faste måder for skytten og målmændene at afvikle dem på. Målmanden skal selv aflevere bolden til den skytte, som han står over for. Skytten skal enten  forhånd have bestemt sig for, hvor han ville sparke eller han skal beslutte sig for at kigge på målmanden. Der er frivilligt, om skytten og målmanden vil gøre brug af al den data, som vi har om modstanderne også på det punkt.

Annonce

Der skal adspredelse til

Landstræneren er klar over, at risikoen for lejrkuller ved det forestående EM er et tema. Normalt er der fri rammer i lejren i Helsingør, men spillerne bliver endnu mere isolerede på grund af Uefas corona-restriktioner, hvor landsholdstruppen og staben opholder sig i en bobel.

- Derfor tager vi også først til Østrig i seks dage for at se noget andet. Vi er vant til at køre det åbent med hotellet, men der bliver skærpet fokus nu på adspredelse. Vi har talt med Nikolaj Jacobsen om håndboldlandsholdets håndtering at problemet ved VM i Egypten, og det handlede om at få spillerne ud fra værelserne.

- Men netop vores gruppe er gode til at spille kort eller spille brætspil, så de ikke bare ligger hos de selv. Vi kan dog ikke være sikre på, hvordan spillerne vil reagere på ikke at måtte se andre mennesker i så lang tid, fastslog Kasper Hjulmand.

Han lytter meget til sine analytikere - især i pausen, hvor der kan være detaljer omkring dødbolde, som er gået hen over hovedet på landstræneren.

- Men jeg er kommet til et sted, hvor jeg stoler 100 procent på min intuition, når det gælder det taktiske på banen. Ved dødbolde kan jeg dog ofte have misset noget, fordi overblikket nede ved banen er anderledes vanskeligt at få, så jeg lige kan nå at se et video-klip i pausen.

Landstræneren ser en udfordring i at holde gejsten oppe hos de mange spillere, der i næste uge skal udtages til EM-slutrunden.

- Når der skal udtages 26 mand på grund af coronaen, så kan det være vanskeligt at skulle sige til tre mand, at de skal tage plads på tribunen, siger Hjulmand.

Annonce

Forventer skader

Helt frem til kampen mod Finland den 12. juni må landstræneren skifte ud i truppen.

- Jeg forventer faktisk, at der kan komme skader. Der spilles stadig i Europa (red.: Er Andreas Christensen med i Champions League-finalen f.eks.) og vi skal spille testkampe mod Tyskland og Bosnien, hvor der kan opstå noget. Derfor skal jeg have spillere ud over de 26, der skal holde sig klar. Det kan være en svær rolle for spillerne at indtage i så lang tid, erkender Kasper Hjulmand.

- Jeg kommer til at skuffe mange. Nogen vil blive mere skuffet end andre, tilføjer han, der udtager EM-truppen på tirsdag ved et stort event på Carlsberg mellem kl. 19 og 21.

Udtagelsen vises direkte på TV3 plus og på Viaplay.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Vestjylland

Sygeplejersker strejker fra på lørdag: Her er de midtjyske afdelinger, der bliver ramt

Annonce