Annonce
forside

Hjortestuen genåbner

Hjortestuen i Ulfborg genåbner så snart alkoholbevillingen ligger på bardisken, fortæller den nye forpagter Martin Schiermer. Foto: Jan Briks

En ny forpagter har meldt sin ankomst under de sorte hjortegevirer i Ulfborg.

ULFBORG: Tvangsauktion, million-gæld og huslejeproblemer. Hjortestuen i Ulfborg har gennem de sidste par år været på lidt af en rutsjetur. Tidligere forpagtere har forsøgt sig med café, cateringservice og natklub på stedet.

Nu melder en ny forpagter sig under hjortegevirerne. Det er 45-årige Martin Schiermer, der fra 1. februar har fået nøglerne til Holmegade 11 i hånden. Han er ikke et sekund i tvivl om, hvad "Hjorten" skal være for et sted:

- Vi skal tilbage til det Hjortestuen oprindeligt var - en krostue og et pausested, lyder det fra den nye forpagter, der er født og opvokset på Ulfborg-egnen.

Den nye forpagter har indtil videre smidt 100.000 i renovering af stedet, der har fået nyt kasseapparat, nyt tag på udestuen, nyt alarmsystem, ny kaffemaskine og en særlig Facebook-tavle, der viser antallet af "likes", værtshuset har fået på Facebook.

- Så giver vi en omgang, når tælleren rammer 1.000, siger Martin Schiermer. Han håber at stedet igen kan blive den succes, som det var i åbningen tilbage i 70'erne.

- Det her er det sidste forsøg på, at få stedet til at fungere. Hvis ikke Ulfborg-borgerne vil Hjortestuen, så skal de bare lade være med at støtte mig, for så lukker det bare ned, siger forpagteren.

Annonce

Hjortestuens op- og nedture 2014-2017

Sommeren 2014: Jesper og Bente Kronborg Flensted bliver forpagtere af værtshuset1. april 2015: Værtshuset lukker.

1. oktober 2015: Bygningen bliver sat på tvangsauktion.

15. august 2016: Bjarne Thomsen leder efter et køkken til sit cateringfirma, og ender med at blive forpagter af Hjortestuen, som han lejer af bygningens ejer, MTM Byg.

12. december 2016: MTM Byg ophæver samarbejdet med Bjarne Thomsen på grund af økonomiske uoverensstemmelser. Bjarne Thomsen peger selv på problemer i familien, som primære årsag til, at samarbejdet stoppes.

1. februar 2017: Martin Schiermer, bror til direktøren i MTM Byg, bliver ny forpagter af Hjortestuen

Kilde: Dagbladets arkiv, direktør i MTM Byg, Michael Schiermer og den tidligere forpagter, Bjarne Thomsen

Martin Schiermer er i fuldt gang med renoveringen af værtshuset i Ulfborg. Foto: Jan Briks

Uoverensstemmelser

Det er ellers kun få måneder siden, at 35-årige Bjarne Thomsen blev tilbudt at være forpagter af Hjortestuen, en opgave han takkede ja til.

Men efter flere uoverensstemmelser med bygningens ejer, MTM Byg, blandt andet om manglende huslejebetaling, endte det 12. december 2016 i en ophævelse af samarbejdet.

Siden har værtshuset været lukket ned, og MTM Byg, hvis ene direktør, der er bror til den nuværende forpagter, begyndte at spekulere om hvorvidt, der i stedet skulle oprettes lejligheder i hele ejendommen.

- Jeg havde én tanke da jeg hørte om planerne. Jeg syntes, at det ville være synd og skam, for Hjortestuen har altid været et samlingssted i byen, siger Martin Schiermer.

Ulfborg marked

På trods af værtshusets økonomiske rutsjetur gennem de seneste par år, er han ikke i tvivl om, at det igen kan blive et rentabelt foretagende. Men det er ikke det store overskud, han jagter.

- Der bør kunne omsættes for 50 kasser øl om ugen. Men nej, jeg forventer ikke at tjene stort på det her. Men det er mit håb, at Hjortestuen kan bære sig selv økonomisk, siger forpagteren om den økonomiske satsning.

Han håber, at det kommende Ulfborg Marked kan blive den økonomiske indsprøjtning stedet har brug for, for at overleve.

- Det er målet at vi til den tid kan have 25 mand ansat, og så have et telt på pladsen dernede også, siger han.

Ikke så meget som en flaske

Når alkoholbevillingen formodentlig slår igennem om et par uger, er det ideen, at den gamle Rævestue, hvor der førhen blev holdt forskellige events, genåbner, ligesom udestuen med pejs og varmelamper igen skal gøre stedet til et lokalt "pausested".

Det er dog ikke helt uden udfordringer at genåbne på adressen. Det har den nye forpagter måtte sande.

- Da jeg ringede til Carlsberg, for at høre til levering, var det meget tydeligt, at der i hvert fald skulle afregnes kontant med chaufføren, før der blev sat så meget som en flaske, og jeg er bange for, at det er på grund af stedets historik tidligere, siger han.

Hjortestuen holder åbningsreception den 3. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

De små snublesten - og det brændende spørgsmål til dig, der skændede gravstenene

Når du læser disse linjer, er jeg på vej mod Berlin. Engang Hitlers heilende nazi-inferno af en by. Senere en delt by, hvor murens iskolde zigzag-ar adskilte familier og venner. I dag en hjertelig og åben by, som - parallelt med alt det sprudlende og sjove - hele tiden minder verden om fortidens grusomheder. Berlin er byen, hvor mange tusinde Stolpersteine, snuble-sten, sætter små messing-mindesmærker i fortovene. Hver eneste sten er et minde over ét af de myrdede ofre for nazisterne. Messingstenene ligger foran de huse, hvor ofrene boede. På dem står der meget lidt og forfærdeligt meget: Et navn. En fødselsdato. En deportationsdato. Stedet for mordet: Auschwitz, Neuengamme, Sachsenhausen eller hvad dødsfabrikkerne ellers hed. Også på andre måder minder Berlin og Tyskland hele tiden sig selv og os andre om det, der aldrig må glemmes og aldrig må gentages. Som i den 19.000 kvadratmeter store 'skov' af betonsøjler, der er rejst tæt ved Brandenburger Tor til minde om de myrdede jøder. Som på Gleis 17 på S-bahnstation Grünewald - perronen, hvorfra nazisterne deporterede deres ofre direkte til udryddelseslejrene. Som i det jødiske museum, hvor arkitektur og udstilling i forening gør den besøgende svimmel og kvalm. Som gennem sporene efter Berlinmuren; spor, som man igen kun ser, hvis man kigger ned på fortovet netop der, hvor zigzag-arret er markeret. Over gadeplan er Øst- og Vestberlin i dag mange steder svære at skelne fra hinanden. Det samme er vi mennesker, når vi kigger ordentligt på hinanden. Er du jøde, asatroende eller grundtvigianer? Buddhist? Missionsk? Muslim? Katolik? Ateist? Hvad du end tror eller ikke tror på; uanset din hudfarve og din herkomst - så er du et menneske. Du skal behandles som ét, ligesom du skal behandle andre som netop det, de er: Mennesker. Tysklands mange 'Denkmahls' holder erindringens sår åbne for de, der tør røre ved dem. Når jeg om lidt går rundt i Berlin, vil jeg som altid kigge ned mod snublestenene i respekt for dem, der blev myrdet. Når jeg ser op igen, ville jeg gerne - ansigt til ansigt - møde ét af de mennesker, der valgte at markere Krystalnatten ved at skænde jødiske gravsten med maling og klistre nazistiske jødestjerner på postkasser. Dybest set har jeg bare ét spørgsmål: Hvorfor?

Annonce