Annonce
Skjern

Hjortepølser og æggekage er også kultur

- På alle Ringkøbing-Skjerns museer har vi i årtier vidst at kaffe og kage hænger sammen med et godt museumsbesøg. Men vi er så småt begyndt at bygge videre på idéen med at give kultur videre gennem madoplevelser, skriver Mette Bjerrum Jensen i lørdagsklummen. Foto: Søren Palmelund
Annonce

Når jeg læser aviser eller hører folketingspolitikere debattere, får jeg nogle gange den opfattelse at kultur er kunstmuseer og opera, og i øvrigt noget, som ”almindelige mennesker” ikke bruger helt af sig selv. Men jeg tænker, der er noget helt galt, hvis man tror, at kultur er det samme som det, der engang hed ”fin-kultur”.

Kultur er noget, vi alle sammen skaber hver eneste dag. Kultur er, når vi fejrer sølvbrudepar med hornmusik. Kultur er, når vi mødes over en fadøl på havnen og hører et lokalt upcomming-band fyre den af. Kultur er sproglige finurligheder, som nydanskere stille og roligt fanger, med lidt besvær, hvis man ikke har fået det på tungen fra barnsben. Kultur er de tv-serier, vi følger, både gamle travere som "Matador" og nye som den, der netop nu er i produktion med navnet "Hvide Sande".

Kultur kan selvfølgelig også opleves på museer. Både på kunstmuseer, hvor kulturen skal fortolkes af vi museumsbesøgende, der ser på kunsten, og på historiske museer, hvor historien ikke er noget, vi selv finder på, men stadig noget, vi kan blive kloge af at se på med nye øjne i bagklogskabens lys.

Kultur er noget, vi fornemmer næsten umærkeligt, og noget vi mærker i maven. Også helt bogstaveligt. For mig er det i hvert fald noget, jeg glæder mig til op til sommerferien - at få nye smagsindtryk gennem mad og drikke i Sydeuropa, hvor jeg plejer at køre til, med tilpas lidt opbakning til at der er plads til at tage vin og pasta med hjem. Det virker også til, at vi her i Vestjylland begynder at forstå, at det samme gælder for de udenlandske gæster, der kommer til vores område, for at nyde feriedagene.

Stille og roligt popper flere og flere restauranter op med fokus på lokale råvarer og et nordisk tilsnit. Og det er fantastisk, for det giver vores besøgende et større billede af den særlige danske og vestjyske kultur på en sansemættet måde, der huskes længe efter man er rejst hjem til Köln eller Kristianstad.


Jeg tror, at vi hver eneste dag i vores køkkener skaber og giver ikke kun duft og smag, men også kultur videre, og at den kulturoplevelse har kæmpe stor værdi.


Som museumsmenneske er det en del af kulturen, jeg synes, vi skal gøre meget mere for at bevare og give videre, ikke kun til feriegæster, men også til vores børn og børnebørn. På alle Ringkøbing-Skjerns museer har vi i årtier vidst at kaffe og kage hænger sammen med et godt museumsbesøg. Men vi er så småt begyndt at bygge videre på idéen med at give kultur videre gennem madoplevelser. For eksempel er det en lille smagsprøve på vikingetiden at få hjortepølser serveret på trætallerken. Vi oplever, at smørrebrød og æggekage på Fahl Kro er prikken over i’et for mange turister, der vil have en særlig dansk oplevelse.

Jeg tror, at vi hver eneste dag i vores køkkener skaber og giver ikke kun duft og smag, men også kultur videre, og at den kulturoplevelse har kæmpe stor værdi. Kultur er meget mere end opera og kunst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Kort og kontanter stjålet fra varebil

Ringkøbing-Skjern

DF melder sig ind på KD’s bane: - Dejligt at de kristne værdier kommer i fokus

Hvide Sande For abonnenter

Hun jagter værtshusgæster og sporty vestjyder: Sidsel finder statister til krimiserie på vestkysten

Annonce