Annonce
Ringkøbing

Hjælpepakke: Efterskoler kan sænke forældrebetaling under nedlukning

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og et bredt politisk flertal på Christiansborg er enige om en håndsrækning til landets efterskoler, kostskoler og frie fagskoler. Foto: ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Forstanderen på Dejbjerglund Efterskole, Kjeld Lykke Christiansen, er glad for, at et bredt politisk flertal har genåbnet hjælpepakke for efterskoler, kostskoler og frie fagskoler. Dejbjerglund sender 50 kroner pr. dag tilbage til forældrene.
Annonce

Danmark: Et bredt politisk flertal er blevet enig om at genåbne en hjælpepakke, der skal holde hånden under efterskoler, kostskoler og frie fagskoler.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

Partierne har fundet 70 millioner kroner, der skal gøre det muligt for skolerne at sænke forældrebetalingen, mens eleverne - ligesom alle andre skoleelever - er hjemsendt frem til foreløbig 17. januar.

- Vi ved fra foråret, da vi lavede en lignende hjælpepakke, at det at reducere forældrebetalingen kan være med til at forhindre, at der sker udmeldinger af elever grundet nedlukning, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Aftalen, der er indgået mellem alle Folketingets partier, betyder, at staten giver skolerne et ekstra tilskud på 1000 kroner om ugen per elev.

Hjælpepakken vil ifølge ministeren være med til at sikre, at skoler ikke må dreje nøglen om som følge af coronanedlukningen.

- Det afgørende er, at efterskolerne kommer tørskoet gennem coronatiden, så vi har en uddannelsessektor, der er intakt på den anden side af epidemien, siger ministeren.

Pakken sikrer 60 millioner kroner, der afsættes til reduceret forældrebetaling, samt 10 millioner kroner som kompensation for udmeldinger under nedlukningen.

Annonce

Magien i hverdagen mangler

Forstanderen for Dejbjerglund Efterskole, Kjeld Lykke Christiansen, er rigtig glad for den store politiske opbakning, og at politikerne har taget beslutningen så hurtigt i denne nedlukning.

- Hjælpepakken passer meget godt til det, vi mister, og den vil formentlig betyde, at vi kan sende 50 kroner pr. elev pr. døgn tilbage til forældrene, siger han.

- Den faglige undervisning går egentligt fint under nedlukningen, lærerne knokler virkeligt på, for at gøre hjemmeundervisningen god og spændende. Men den magi, der nogen gange kan opstå i fællesskabet i klassen, den mangler.


Det her er svært, for det der virkeligt skaber glød, gnist, power og flow, det er at møde eleverne i hallen og andre steder på skolen.

Kjeld Lykke Christiansen, Forstander Dejbjerglund Efterskole


- Det her er svært, for det, der virkeligt skaber glød, gnist, power og flow, er at møde eleverne i hallen og andre steder på skolen. Et efterskoleophold er "one in a lifetime". Derfor glæder vi os helt vildt til at få eleverne tilbage, og jeg vil både slå kraftspring og stå på hovedet, hvis vi får eleverne tilbage den 17. januar.

Forstander Kjeld Lykke Christiansen (grå trøje) er godt tilfreds med, at der hurtigt er kommet en form for kompensation i forhold til corona. Arkivfoto: Mads Dalegaard

- For mig som forstander og for lærerne er corona-nedlukningen svær, men for eleverne kan usikkerheden være helt uoverskuelig. Det boglige er en selvfølge på en skole, men musik-, teater- og idrætsundervisningen og hele den fordybelse, der ligger i interessefag, er forsvundet som dug for solen. Eleverne mister også samhørigheden og noget af fortroligheden, for de kan blive usikre på, om de nu kan ringe til ham eller hende, de før naturligt ville møde på gangene. Derfor har vi også et arbejde i at skabe andre og nye fællesskaber online under nedlukningen, siger Kjeld Lykke Christiansen.

Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce