Annonce
Debat

Hjælp og støtte til de mange hjemløse unge

Læserbrev: Mennesker i Danmark bliver i stigende grad overladt til at klare sig selv. Samfundets krav vokser og netværk brister og uligheden samt ensomheden følger med.

Hyppigere og hyppigere ser vi socialt udsatte mennesker på gaderne. Den typiske hjemløse er en mand, der oplever mange sociale problemer på en gang. Men den seneste hjemløsetælling viser, at der i løbet af de sidste 10 år er sket en meget stor stigning i antallet af hjemløse unge i alderen 18-29 år.

En stor del af de hjemløse unge har komplekse problemer med psykiske lidelser eller misbrug og for manges vedkommende er det både en psykisk lidelse og et misbrug. De hjemløse unges situation er karakteriseret ved, at en del af dem opholder sig hos familie og venner eller på forsorgshjem, mens kun få sover på gaden og andre steder. Hjemløse unge forsøger formentligt at trække på deres netværk, så længe de kan.

Annonce

Årsagen til hjemløsheden er forskellig, men for kvinder er den hyppigste årsag psykisk lidelse, mens det for mænd er stofmisbrug.

En stor gruppe af unge kvinder og mænd er blevet hjemløse, fordi de ikke længere kunne opholde sig hos familie og venner. Det kan hænge sammen med eksempelvis konflikt med deres forældre, eller de eksempelvis er flyttet fra en kæreste eller ven. Der er også mange unge, som bliver hjemløse på grund af økonomiske vanskeligheder, eller de ikke kan finde en bolig.

Lovgivningen bestemmer, at der skal etableres forsorgshjem i hele landet og disse har de unge mulighed for at henvende sig til, hvis de er hjemløse eller funktionelt hjemløse og ikke kan opholde sig i deres egen bolig, samt har særlige sociale problemer med behov for støtte, omsorg og efterfølgende hjælp.

Undersøgelser om hvordan livssituationen udvikler sig hos hjemløse unge viser, at der er en markant overdødelighed blandt de unge, hvor dødeligheden er 14 gange højere blandt de 18-24 årige og 20 gange højere blandt de 25-29 årige, sammenlignet med de øvrige unge i aldersgruppen. De hjemløse unge er ofte kendetegnet ved ustabil eller manglende tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse.

Vi skal alle være medvirkende til, at der bliver gjort en stor indsats for at målrette hjælp til hjemløse unge samt til hjemløse generelt, der blandt andet må overnatte på gaden og som ofte slås med mange andre problemer.

Vi skal have vendt udviklingen og ingen skal af nød sove på gaden i Danmark.

Vi skal have vendt udviklingen og ingen skal af nød sove på gaden.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Anders har gået fra Nr. Lyngvig til Bruxelles og nærmer sig målstregen i Paris: - Det bliver nu rart at komme hjem og sove i min egen seng

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern

Nye grunde på vej i Skjern: Gammelt rensningsanlæg snart klar til udstykning

Ringkøbing

Christian er ny forperson i West Coast Pride: Jeg vil altid kæmpe for dem, der har det sværere end mig

Ringkøbing

Fem år gammel sø i populær bydel graves op og gøres dybere: Den er groet til i høje planter

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Debat

Sundhed med tryghed og værdighed

Skjern

Nattens konger: Snedige betjente snød knallertkørere med bagholdsangreb

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Vestjylland

Fire firmaer fik bilerne tømt for værktøj

Ringkøbing For abonnenter

Cathrine fra Ringkøbing skal med fregatten 'Esbern Snare' for at jagte pirater i Guinea-bugten

Debat

Dit valg er vigtigt. Derfor giver vi gratis adgang til alt vores valgstof

Annonce