Annonce
Ringkøbing-Skjern

Hjælp, jeg er en forælder-klumme: Vi er en generation af kedsomhedsforskrækkede voksne

Illustration: Wayne Southwell

Du kender det sikkert. Det er lørdag, og der er intet planlagt. Men allerede inden frokost er der en rastløs stemning. Børnene keder sig. Nu kan du som forælder gøre tre ting: Du kan underholde dem eller sætte aktiviteter i gang. Du kan stikke dem en skærm og vente på, at du selv får så dårlig samvittighed, at du alligevel kommer op med noget at lave. Eller du kan lade børnene kede sig.

Det sidste kræver faktisk mod. For i min optik er vi er gået hen og blevet en generation af kedsomhedsforskrækkede voksne. Og hvorfor så det?

Dybest set fordi vi går rundt med en grundlæggende opfattelse af, at kedsomhed er nederen. Noget, som for alt i verden skal undgås. Livet skal være sjovt og underholdende og indhyllet i glimmer og turpas. Alene ordet kedsomhed er fy. Stik modsat dets langt mere labre kusine, ”afslapning”, som oser af lækker energi og forventninger om genopladning og ro for hjernen. Måske ligefrem en smoothie og et karbad.

Annonce

Marie Sloma Qvortrup

Mor til fire, bonusmor til to og fraskilt.

46 år og bor på Frederiksberg.

Hver fredag klokken 11.05 på Radio4 er journalist Marie Sloma Qvortrup vært i programmet "Hjælp, jeg er forælder!".

Her gør hun sammen med forskellige eksperter lytterne klogere på alt det, der optager dem som forældre og bedsteforældre. Det giver hun videre i en klumme sammen med egne erfaringer.

Men hvorfor egentlig? Ingen går jo gennem livet skrigende af grin. Ingen lærer noget svært uden at kede sig indimellem. Ingen har en tilværelse med sjove aktiviteter fra væg til væg og gulv til loft. Kedsomhed er muligvis nederen. Men ikke desto mindre er det en del af det at være menneske. Og måske er kedsomhed slet ikke så slem som sit ry.

I en klassisk hamsterhjulshverdag for en helt almindelig dansk børnefamilie er der ikke meget tid til at kede sig. Vi farer rundt og hænger i en klokkestreng ugen igennem. Så når weekenden rammer - og den ellers ikke er lige så pakket som resten af ugen - er det mere end forståeligt, at far og mor bare gerne vil lave ingenting. Vi har brug for at lave ingenting. Og det har vores børn faktisk også. Spørgsmålet er, om vi har vi pligt til at underholde?

Marie Sloma Qvortrup. Foto: Agnete Schlichtkrull

Lad os begynde ved løsning nummer et. Børnene keder sig. Du entertainer eller iværksætter. ”Har I lyst til at male med vandfarver?” ”I kunne også gå ud og bygge en hule? Det gjorde vi, dengang jeg var barn.”

”Nej,” lyder svaret måske. ”Det er kedeligt.”

”Jamen, hvad så med, at vi finder perlerne frem?”

Eller: ”I må også gerne bage en kage.”

Alt sammen fint. Og måske virker det. Måske ikke. Måske ender man selv med at bygge en hule, mens ungerne ser på. Eller man ender småstresset og irritabel med dej op ad væggene. Det orker man nogle gange. Andre gange gør man virkelig ikke. Det bliver man ikke en dårlig forælder af.

Løsning nummer to ligger ligefor og er klart den nemmeste. Som digitalt indfødte er vores børn mere end vant til at underholde sig med en skærm. Faktisk er det ofte det, de foretrækker, og samtidig er kedsomheden dræbt med et enkelt hug. I cyberspace er der altid nye eventyr, der venter. Streamingtjenester, sociale medier og spilleplatforme tilbyder endeløse muligheder for et digitalt fix , og alle - uanset alder - kan lynhurtigt føle sig underholdt. Eller passiviseret, om man vil.

Problemet er bare, at det kan være svært helt at ignorere den dårlige smag i munden, når et par timer er gået, og børnenes øjne er ved at blive firkantede.

Hvis vi bliver ved billedet af den stille lørdag og ingenting på programmet, men fjerner skærmene fra ligningen, har vi pludselig en anden situation. Det er måske nu, man hører ordene ”find på noget” komme ud af sin egen mund. Og efter vedholdende insisterende kedsomhed fra børnene måske ovenikøbet smider trumfen: ”Det er sundt at kede sig.”

Det sagde en eller anden klog type engang. Og måske er det i virkeligheden sandt, hvilket bringer os frem til løsning nummer tre. Og til hvorfor dén løsning kræver mod.

For børns kedsomhed kalder på forældres dårlige samvittighed. Den ryger direkte tilbage i hovedet på os som en boomerang og giver os små hak i selvtilliden. Eller i skyldfølelsen.

For hvem har lyst til at sende et barn af sted i børnehave eller skole mandag morgen med intet spændende at fortælle? Hvem er stolte forældre for enden af en ferie med intet på programmet? Ikke ret mange. Og heller ikke jeg.

Der skal helst være noget at fortælle. Noget at tage billeder af. Noget at prale med. Ellers har vi ikke været en succes. Vi har ikke slået til. Eller hvad?

Jeg øver mig selv i løsning nummer tre. Øver mig i at læne mig tilbage og sige: ”Lige nu skal vi ikke noget. Næste gang, vi skal noget, er, når vi spiser aftensmad. Indtil da er der fri leg. I må gerne være sammen med mig, men jeg underholder jer ikke. Så find på noget, eller betragt det som en pause. Betragt det som afslapning. Det er faktisk dét, weekender er til for.”

Det kræver mod at lade kedsomheden være der. Lade den leve eller udvikle sig. Lade den være en helt naturlig del af livet, på lige fod med andre knap så sexede følelser. Så du er ikke en dårlig forælder, fordi du lader dine børn kede sig. Tværtimod.

I en verden fuld af hurlumhej og aktiviteter fra morgen til aften vil jeg faktisk gå så vidt som til at kalde kedsomhed for lidt af et privilegium. Tænk, vi skal slet ingenting!

Det kræver mod at lade kedsomheden være der.

Annonce
Skjern For abonnenter

Ulvehun har ventet længe på en mage

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande For abonnenter

To firmaer med bud på genopbygning af raseret feriecenter: Formand for ejerforening håber på et godt resultat

Tarm For abonnenter

Varde vil have del i Ringkøbing-Skjerns vindmøllemillioner – og får det

Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern er gået i mørkerød: Nu rammer den stigende coronasmitte også foreningslivet

Ringkøbing

Kjeld har en imponerende kamera-samling: - Jeg er langt bedre til at købe end at sælge

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Sport For abonnenter

Mathias Skræddergaard er ganske rolig: Vi skal nok ride stormen af og blive i toppen

Videbæk

Efter corona: Videbæk Stof- og Sycenters Fabrikssalg lukker med et brag af et todages ophørsudsalg tirsdag og torsdag

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Skjern

Skjern Bank opjusterer for 4. gang i fabelagtigt godt år

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Ringkøbings spillere bor rundt omkring i Jylland: Sådan fungerer deres travle hverdag med studie, arbejde og håndbold

Skjern

Ulvepar har slået sig ned i Skjern - det kan betyde ulvehvalpe til foråret

Annonce