Annonce
Hvide Sande

Hjælp i en hård tid: Tobis-fiskere får ekstra kvoter

Tobisfiskeriet, der begyndte 1. april, er attraktivt for flere fartøjer, da det ikke er påvirket af de generelt vigende afsætningsmuligheder som følge af corona-krisen. Det vil eksempelvis være attraktivt for fartøjer, der normalt fisker efter jomfruhummer, midlertidigt at omlægge fiskeriet til tobis. Arkivfoto: Ole Iversen
Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at give det trængte fiskerierhverv mulighed for at fiske op til 10 procent over dette års tobis-kvoter.

Hvide Sande: Danske fiskere melder om godt tobis-fiskeri i år - især kystnært. Faktisk så godt, at fiskerne mange steder allerede har fisket kvoterne for 2020. For at få det meste ud af det sæson-betonede fiskeri efter tobis inden for de gældende muligheder inden for den fælles fiskeripolitik ønsker fiskerierhvervet at anvende alle muligheder for at optimere tobisfiskeriet i år.

Derfor er et bredt flertal af Folketingets partier nu enige om at give fiskerne mulighed for at fiske op til 10 procent ud over dette års tobis-kvoter mod, at mængder der fiskes ud over årets kvoter, fratrækkes i næste års tobiskvoter.

- På den her måde optimerer vi tobisfiskeriet i år uden at gå på kompromis med den biologiske rådgivning, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).

Efter de gældende regler er der i EUs fælles fiskeripolitik mulighed for år-til-år fleksibilitet på 10 procent for bestande omfattet af landingsforpligtelsen. Det vil sige, at der er mulighed for både at overføre 10 procent fra det foregående år, og låne en mængde svarende til 10 procent af indeværende års kvote fra det kommende år. Og det er altså den mulighed, man nu udnytter.

- Corona-krisen har betydet en markant tilbagegang for afsætningsmulighederne og dermed faldende priser for en række arter, der er vigtige for dansk fiskeri. Det er ikke tilfældet for tobis, der afsættes til fiskemelsindustrien, og derfor kan komme et trængt erhverv til undsætning, tilføjer Mogens Jensen.

Corona-krisen har betydet en markant tilbagegang for afsætningsmulighederne og dermed faldende priser for en række arter, der er vigtige for dansk fiskeri. Det er ikke tilfældet for tobis, der afsættes til fiskemelsindustrien, og derfor kan komme et trængt erhverv til undsætning.

Mogens Jensen, fødevareminister (S)

Kvote på 215.000 ton

De danske tobisfiskere har haft et forrygende fiskeri i år, siden tobissæsonen begyndte 1. april. Der har været godt med tobis på de enkelte tobisbanker. Det har betydet, at de danske fiskere har landet lige knap 150.000 ton tobis ud af en samlet dansk kvote på godt 215.000 ton.

Derfor vækker det også glæde hos Danmarks Fiskeriforening, at der er opnået politisk enighed om at give tobisfiskerne mulighed for at fiske op til 10 procent over dette års tobiskvote.

- Vi er glade for den ekstra tobiskvote, som fiskerne kan udnytte i år. Og vi er glade for, at politikerne i Folketinget vælger at udnytte den mulighed, som EU-systemet giver; nemlig at man kan flekse kvoter fra et år til et andet, siger Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening samt formand for udvalget for industri- og pelagisk fiskeri under Danmarks Fiskeriforening:

- Det er en stor hjælp for mange i et år, hvor eksportmarkederne nærmest er lukket helt ned, hvilket har givet faldende priser på en række konsumarter, tilføjer Jesper Juul Larsen.

Annonce

Langs den jyske vestkyst

Mulighederne for kvotefleks er kun for fartøjer, der i forvejen har en andel af den danske kvote - såkaldte IOK-fartøjer med tobis-kvote. Her havde Danmarks Fiskeriforening gerne set en lidt anden fordeling.

- Vi havde da gerne set, at der var blevet afsat noget til rationsfiskerne også. Her er der virkelig mange, der har fået en økonomisk håndsrækning ved at deltage i rationsfiskeriet efter tobis. At de fiskede den afsatte mængde på 15.000 ton på en måned, siger noget om, hvor godt et fiskeri, det har været. Og hvor mange tobis, der er i område to, siger Jesper Juul Larsen, som håber, at den ekstra mængde tobis giver bedre mulighed for at fiskere kan leje tobis til en fornuftig pris:

- Vi forventer, der er nogle IOK-fartøjer, der nu har fået ekstra kvote, der vil leje fisken ud til andre. Og så regner vi fra Danmarks Fiskeriforening med, at den ekstra kvote forbliver på danske hænder og ikke bliver byttet til udenlandske fiskere, tilføjer Jesper Juul Larsen.

Område to ligger langs den jyske vestkyst og op til Skagen.

- Det er en stor hjælp for mange i et år, hvor eksportmarkederne nærmest er lukket helt ned, hvilket har givet faldende priser på en række konsumarter, siger Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening, om de øgede tobiskvoter. Pressefoto: Sydvestjysk Fiskeriforening
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Tag kandidattesten her

Ringkøbing Håndbold For abonnenter

Karakterer og videoanalyse: To spillere fik et 10-tal - men overmagten endte med at blive for stor

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

700 læsere har talt: Her er en skole bedst placeret i Skjern

Hvide Sande For abonnenter

Læser er bekymret for udrykningskøretøjer ved ny smal vejstrækning: Ambulance sad fast

Vestjylland

Hans trailer hoppede af krogen

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Ringkøbing-Skjern

Stigende madpriser på vej: Priser på kunstgødning og sprøjtemidler stryger gennem loftet

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Ringkøbing

Venstre-kandidater siger nej til Vestas: Der skal ikke være tung trafik på V. Strandsbjerg

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Navne

Manden bag genopretningen af Skjern Å er død: Fik hjertestop, mens han sov

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Når man er ligeglad med kørekortet, koster det bilen

Ringkøbing

Flere års uenighed er blevet til enighed: I år kommer der julelys i Nygade Nord

Annonce