Annonce
Skjern

Historisk Samfund besøger Hellig Kors Kloster

Skjern: Hardsyssel Historisk Samfund holder lørdag 24. august sit årlige sommermøde i Hellig Kors Kloster på Dejbjerg Hede.

På lyngheden nord for Skjern ligger helt alene i det åbne og tomme landskab en kampestenskirke. Sammen med kirken er der et større bygningsanlæg i gamle teglsten, men med moderne eternittag. Det er Hellig Kors Kloster, men hvorfor ligger der i dag et kloster midt i den vestjyske natur? Klostervæsenet i Danmark blev jo afviklet efter katolicismens exit efter reformationen i 1536.

Svaret på det spørgsmål kan man få på sommermødet. Man får også historien om Hellig Kors Kloster i fortid og nutid, når deltagerne i Hardsyssel Historisk Samfund mødes.

Arrangementet begynder klokken 14. Undervejs vil lederparret på Hellig Kors Kloster, Marianne og Carsten Dalsgaard Hansen, vise rundt og fortælle om stedet, og formanden for Historisk Samfund, Per Lunde Lauridsen, der er museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum, holder foredrag om området.

Alle er velkomne til mødet, men tilmelding er nødvendigt. Tilmelding er på Hardsyssel Historisk Samfunds hjemmeside senest 21. august.

Annonce

Hardsyssel

Hardsyssel Historisk Samfund har cirka 650 medlemmer.

Foreningen udgiver Hardsyssels Årbog.

Hardsyssel er den gamle betegnelse for det område, der stort set svarer til det tidligere Ringkøbing Amt og omfatter de nuværende kommuner Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Struer, Holstebro, Herning og Ikast-Brande kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fest på toilettet: De unge trænger til et sted at være

Det er egentlig lidt ynkeligt. Tre gange inden for kort tid har kommunens vej- og parkafdeling måttet rydde op i toiletbygningen på havnen i Ringkøbing efter endnu en improviseret fest; den seneste gang endda med nytårskonfetti og det hele. Et eller andet må være galt, når en flok unge holder fest med øller og høj technomusik en hverdagsaften på et offentligt toilet! Både det med hverdagsaftenen og det med det offentlige toilet. Ens første tanke er selvfølgelig: Har de ikke et andet sted at være? Har de ikke noget andet at tage sig for? For unge, der er engageret i kommunens omfattende foreningsliv, er der selvfølgelig masser af tilbud. Men hvad med dem, der ikke er medlem af en forening, ikke falder inden for rammerne af de eksisterende ungdomsklub-muligheder, og som ikke rigtig føler, at de har et sted at være? Nu ser det heldigvis ud til, at de får et sted at kunne være: Stort set alt er faldet på plads omkring stationsbygningen i Ringkøbing, der allerede fra begyndelsen af april vil danne rammen om et nyt ungdomshus. Kommunen har lovet at yde tilskud til driften og huslejen, mens Ib Malgaard Lauridsens Fond smider 1,6 millioner kroner i renoveringen af bygningerne. Også fra anden side er der håb om støtte, så initiativtagerne forhåbentlig kan nå de fem millioner kroner, der er brug for til en gennemgribende renovering af bygningen. Det kan dog tage et godt stykke tid, før man når så langt. Men heldigvis betyder det ikke, at de unge så skal vente utålmodigt på at tage bygningen i brug. Ifølge Niklas Stentoft fra Ringkøbing Ungdomsråd drejer det sig for de unge ikke så meget om, at stedet ser flot og nyrenoveret ud, som at de har et sted, hvor de kan være. Derfor tages ungdomshuset i anvendelse lige fra dag ét. Det er sådan, det skal være. Mon i virkeligheden ikke de unges fornemmelse for ejerskab af ungdomshuset bliver større, når det ikke er flunkende flot og nyrenoveret, når de rykker ind, men de derimod kan se, hvordan huset forvandles for øjnene af dem, efterhånden som det lykkes at skaffe de nødvendige penge? Og mon ikke ungdomshuset trods alt vil vise sig at være et hyggeligere sted at opholde sig end et offentligt toilet en iskold mandag aften? Også selv om man ikke kan tage hverken bajere eller boombox med?

Annonce