Annonce
Skjern

Historisk Samfund besøger Hellig Kors Kloster

Skjern: Hardsyssel Historisk Samfund holder lørdag 24. august sit årlige sommermøde i Hellig Kors Kloster på Dejbjerg Hede.

På lyngheden nord for Skjern ligger helt alene i det åbne og tomme landskab en kampestenskirke. Sammen med kirken er der et større bygningsanlæg i gamle teglsten, men med moderne eternittag. Det er Hellig Kors Kloster, men hvorfor ligger der i dag et kloster midt i den vestjyske natur? Klostervæsenet i Danmark blev jo afviklet efter katolicismens exit efter reformationen i 1536.

Svaret på det spørgsmål kan man få på sommermødet. Man får også historien om Hellig Kors Kloster i fortid og nutid, når deltagerne i Hardsyssel Historisk Samfund mødes.

Arrangementet begynder klokken 14. Undervejs vil lederparret på Hellig Kors Kloster, Marianne og Carsten Dalsgaard Hansen, vise rundt og fortælle om stedet, og formanden for Historisk Samfund, Per Lunde Lauridsen, der er museumsinspektør ved Ringkøbing-Skjern Museum, holder foredrag om området.

Alle er velkomne til mødet, men tilmelding er nødvendigt. Tilmelding er på Hardsyssel Historisk Samfunds hjemmeside senest 21. august.

Hardsyssel

Hardsyssel Historisk Samfund har cirka 650 medlemmer.

Foreningen udgiver Hardsyssels Årbog.

Hardsyssel er den gamle betegnelse for det område, der stort set svarer til det tidligere Ringkøbing Amt og omfatter de nuværende kommuner Ringkøbing-Skjern, Lemvig, Struer, Holstebro, Herning og Ikast-Brande kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce