Ringkøbing

Historisk roman blev undfanget på dyngvåd telttur

Henrik Høj har en spændende baggrund bag sig som kok, akademiker - og nu romanforfatter. Foto Forlaget Snepryd.

Gymnasielærer i Ringkøbing debuterer med "Kornelius og Annwns kar"; den har været længe undervejs.

RINGKØBING: Den blev undfanget på en dyngvåd telttur, og har været undervejs gennem mange år.

Men nu er gymnasielærer Henrik Høj, Ringkøbing, barslet med sin første roman, "Kornelius og Annwns kar".

Til daglig arbejder han på Gymnasiet HHX i Ringkøbing, hvor han underviser i dansk, historie og idræt. Før da blev han uddannet som kok, levede gennem adskillige år nærmest i en rygsæk, og kokkererede på en række kendte restauranter i ind- og udland, blandt andet Hotel D'Angleterre i Købehavn og Hotel Ritz i Paris, der kan prale af to Michelin-stjerner.

Henrik Høj holder stadig af lave mad. Men i Paris faldt han i med en flok litterært interesserede mennesker, og da han kom hjem til Danmark, var madlavningen ikke nok længere; han ville noget andet med sit liv.

Først tog han på to år en gymnasial uddannelse. Så studerede han gennem fem år litteratur og historie på Aalborg Universitet.

Og for 20 år siden fik han så ansættelse i Ringkøbing, hvor han, hustruen Dorthe Stokholm og sønnerne Benjamin, Jakob og Mads bor.

"Kornelius og Annwns kar"

"Kornelius og Annwns kar" foregår i et middelalderunivers. Kornelius bliver på brutal vis forældreløs og derefter hvirvlet ind i et ridderliv på borgen Saarburg, hvor han må tage stilling til eget og andres liv. Sammen med Siggeleidse af Champagne finder han kelternes dødskar og bliver derved centrum i et spil om intern magt, overtro og kampen mellem kristendommen og islam.Henrik Høj bevæger sig frit mellem det realistiske og det overnaturlige, mellem virkelighed og drømme, og selv omtaler han "Kornelius og Annwns kar" som en slags eksistentiel dannelsesroman, der på et dybere niveau lige så vel kunne have foregået i nutiden.

Den udgives på Forlaget Snepryd.

Henrik Høj har arbejdet på romanen i omkring 10 år - og han er slet ikke færdigt med dens univers. Foto Poul Osmundsen.

Den levende fortælling

Nu kan han også skrive forfatter på cv'et.

At han kan det, tilskriver han teltturen for mange år siden.

- Vi var to familier af sted på telttur i Midttyskland. Det regnede, og vi havde stillet teltene dårligt op, så vi endte alle sammen med at ligge inde i det samme telt med hvad der føltes som et hav af småbørn, siger Henrik Høj.

Tiden skulle gå med noget, så han begyndte at fortælle historier med udgangspunkt i de borge og andre historiske seværdigheder, der var i området. Børnene kom med forslag til, hvad der skulle med i handlingen, og så byggede han historierne på det.

- Det blev jeg ved med i forhold til vore egne børn, da vi kom hjem. Drengene foreslog, at jeg skulle skrive historierne ned, men det fungerede ikke rigtigt. Til gengæld fik jeg så ideen til den roman, som nu er blevet til "Kornelius og Annwns Kar".

Den har Henrik Høj skrevet på i årevis. Da det er et kærlighedsprojekt, har han taget den tid til romanen, som var nødvendig.

- Og jeg har nydt processen, fastslår han.

Henrik Høj

Henrik Høj er 52 år og opvokset i Brønderslev.Han blev udlært som kok på Hotel Phønix i fødebyen og arbejdede senere blandt andet på Hotel D'Angleterre i København, Carlton i Århus, Kandestederne og et par Michelin-restauranter i Paris.

Han har også rejst en masse i en stor del af verden som backpacker.

Efter seks år som kok skiftede han spor og tog en akademisk uddannelse, idet han læste litteratur og historie.

Han har de sidste 20 år arbejdet på Gymnasiet HHX i Ringkøbing.

Henrik Høj er gift med Dorthe Stokholm, og parret har sønnerne Benjamin, Jakob og Mads.

"Kornelius og Annwns kar" udgives på Forlaget Snepryd.

Historisk handling

Romanen foregår i 1100-tallet omkring Valdemar den Stores tid, og man følger hovedpersonen Kornelius fra hans hjemegn i Midttyskland - den egn, hvor Henrik Høj og hans familie var på telttur til - og op til Danmark.

"Annwnns kar" er i øvrigt den berømte Gundestrup-kedel, der sidst i 1800-tallet blev fundet i en mose i Himmerland. Henrik Høj har en original forklaring på, hvordan kedlen - der stammer fra keltisk jernalder - endte i Rævemosen nær landsbyen Gundestrup.

Kornelius hvirvles ved et tilfælde ind i ridderlivet, tvinges til at flygte med en dansk-fransk prinsesse, og møder under vandringen fra Tyskland til Danmark en række interessante og farverige personer.

- Romanen er en dannelsesroman i den forstand, at Kornelius undervejs bliver tvunget til at tage stilling til eget og andres liv, og lærer sig selv at kende, siger Henrik Høj.

Da den foregår på korstogternes tid, kommer den ældgamle konflikt mellem islam og kristendom også ind i billedet.

Omslaget er designet efter forslag fra en af Henrik Højs elever, Line Emilie Christensen.

En fortsættelse

Henrik Høj elsker at læse, og han er på forskellig vis inspireret af vidt forskellige forfattere; ikke mindst japaneren Haruki Murakami, der på underfundig vis leger med virkeligheden.

- "Kornelius og Annwns kar" rummer også fantastiske elementer, understreger han.

Også klassikere som danske Henrik Pontoppidans store dannelsesromaner og nordmanden Knausgaards mammutværk, "Min kamp", har givet ham inspiration.

Det er i øvrigt ikke helt rigtigt, at romanen er Henrik Højs litterære debut.

- Jeg har faktisk også skrevet en række noveller, der bygger på de ti bud, og en af dem er med i en novelleantologi.

- I de 10 bud hedder det jo, at "du må ikke" eller "du skal ikke", og jeg har leget med tanken om, hvad der kommer ud af det, hvis du tilføjer "med mindre...", siger han.

- Novellerne er dog meget mørke, tilføjer han med et skævt smil.

"Kornelius og Annwns kar" er udgivet på forlaget Snepryd.

Og det bliver næppe det sidste, vi hører til Kornelius og hans eventyr i middelalderens Danmark.

- Jeg har lavet en cliffhanger til sidst, så der er åbnet op for en fortsættelse, siger Henrik Høj.

0/0
112

Ung mand tage uden kørekort tre gange - så røg bilen

Ringkøbing

Konfirmation i Ringkøbing Kirke, den 28. april klokken 10.00

112

Beredskabschef: Pas på med åben ild

Ringkøbing

Masja udgiver dogme-plade

112

Bilist undveg krondyr - men ramte vejtræ