Tarm

Historien om Tarm Mejeri fortælles i en ny bog

Lokalhistoriker Inger Hansen har brugt fire år på at skrive den nye bog om Tarm Mejeri. Arkivfoto: Tommy Kofoed

Lokalhistoriker Inger Hansen sender en bog på 240 sider på gaden den 30. november. Fire års arbejde ligger bag projektet.

TARM: I dag er Mejeriet i Tarm et sted, der samler mange folk, men ud over musik, teater og billedkunst i Tarms kulturhus, så har bygningen en spændende historie, der nu fortælles i en ny bog på 240 sider. Som navnet antyder var det her, at Tarm Mejeri lå fra sin stiftelse i 1897 og til lukningen i 1966.

Forfatteren er Inger Hansen, formand for Egvad Egnshistoriske Samling og meget aktiv lokalhistoriker med flere udgivelser i rygsækken. Siden 2014 har hun arbejdet på projektet, der må siges at være en meget stor mundfuld. Preben Grangaard og Carl Johan Ahlmann Thode hjalp til med redigeringen af det omfangsrige værk, og nu er bogen klar til udgivelse. Prisen på 150 kroner er muliggjort af tildelinger fra flere fonde.

- Bogen er tænkt som en slå-op-bog og ikke som noget, man skal læse kronologisk, forklarer Inger Hansen.

52 år efter mejeriets lukning er der ikke mange førstehåndsvidner til Tarm Mejeri tilbage. En del af mejeriets arkiv befinder sig hos Egvad Egnshistoriske Samling, og herfra havde Inger Hansen et udgangspunkt at arbejde videre med. I de gamle aviser var der fyldige referater fra mejeriets generalforsamlinger, og sammen med kirkebøger og folketællinger, blev der et kildemateriale at arbejde videre med.

Mælkekuskens historie

Sporene har ført til børn og børnebørn af mejerister og mælkekuske, og særligt mælkekuskene har fået en plads i bogen. I den store mejerihistorie er de lidt oversete, men deres historie er en nøgle til at fortælle om datidens landbosamfund.

Ofte hørte der en mælketur til en ejendom, for ejendommen i sig selv kunne ikke give nok til at brødføde en familie.

- Man sagde, at en mælketur kunne holde armoden ved lige. De underbød hinanden, og der findes historier om mælkekuske, der har været uheldige at vælte, eller mistede livet, fortæller Inger Hansen om det slæbsomme arbejde, der ikke gav ret meget.

Tarm Mejeri overgik i 1966 til Tarm Egnens Mejeriselskab, der foruden Tarm Mejeri også bestod af mejerierne i Hoven, Ådum og Lønborg. I fusionen blev det besluttet, at Tarm Mejeri skulle lukkes, da bygningen med sin beliggenhed nok var nemmest at sælge. Det kom til at holde stik, for den blev senere brugt til sygehusets administration, vaskeri og værksted.

For at koble historien sammen med nutiden som kulturhus, har Tove Lauritsen skrevet slutkapitlet om Mejeriet i dag - og som bekendt er hendes titel mejeribestyrer.

Bogen med titlen Tarm Mejeri udkommer den 30. november, og på udgivelsesdagen vil Inger Hansen sælge den ved Søstrenes Vinhandel fra klokken 14 til 16 og samme dag i Mejeriet fra klokken 18.30 til 20. I julemåneden kan bogen købes hos Søstrenes Vinhandel, i Mejeriet og på Tarm Bibliotek, hvor bogen også fremover vil være til salg.

0/0
Tarm

Sådan var Lina, Lene og Tina

Tarm

Stort billedgalleri: 350 sang med Lars Løkke og Kristian Jensen

Tarm

På udflugt med Seniorgården i Tarm

112

Knallerist drønede ind i helleanlæg

Tarm For abonnenter

I kirkegårdens stille ro er der godt at bo

Kultur

Kulturhus nåede målet med lokal pengejagt: Send penge, så vi kan begynde på millionbyggeri

112

Mand havde røget hash før han kørte bil

Tarm

Statsminister trak fuldt hus til højskolesang og afslørede hvorfor valgkampen er så lang

Tarm

Handel gik i vasken: Hoven Plejehjem bliver alligevel ikke bosted for udviklingshæmmede