Annonce
Klumme

Hilsen fra biskoppen: Påskens budskab gør os håbefulde

Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Vestjylland: Den færøske sanger Teitur lagde for nogle få dage siden, her op til påske sangen Hopeful (Håbefuld) ud på YouTube. Denne enkle og smukke sang insisterer på håbet midt i en coronatid, og den passer samtidigt så fint sammen med påsken og dens budskab. Påsken gør os nemlig håbefulde, selv når tiden er præget af farer for smitte og sygdom. Påske betyder, at vi kan leve i tillid til, at det ender godt.

Stærke fortællinger kan forandre vores liv, både intellektuelt som åndeligt. De kan gå os til hjertet og holde vores liv sammen. Påskens budskab er for mig en sådan fortælling, som sætter sit præg på mit liv og fællesskab med andre mennesker. Jesu lidelseshistorie rummer en afsløring af, hvad vi mennesker er for nogle væsener, og påskens fortælling er så samtidig en stærk fortælling om forsoning og hjælp. En historie, som gør mig håbefuld.

Påskens fortælling om Jesu sidste dage, hans tilfangetagelse, henrettelse, død og opstandelse er på den ene side en afsløring af stort set al den ondskab, som finder sted i verden, og dermed en blotlægning af den menneskelige natur. Det er skildringen af pinsler, vold og henrettelse af et uskyldigt menneske. Her møder vi forræderen Judas og disciplen Peter, som svigter Jesus og ikke vil kendes ved ham, da det rigtig gælder. Her er disciple, som falder i søvn, da Jesus beder våge sammen med ham den sidste aften, inden han bliver taget til fange. Her er politiske magthavere, som gerne ser Jesus død og bort, da han forstyrrer den offentlige ro. Og her er en religiøs elite, som finder, at alt, hvad Jesus står for, er blasfemi og krænkelse af den religiøse orden. Læs lidelsesberetningen hos de fire evangelister og se verden udstillet, ikke blot for to tusinde år siden, men sådan som verden er, når den er værst.

På den anden side er det en fortælling, hvor håbet rejser sig både af de ord, som Jesus siger fra sit kors, og af det, som sker påskemorgen: ”Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig”. Dette korsord udtrykker Guds solidaritet med mennesker og den skabte verden. Og når den korsfæstede i Johannesevangeliet henvender sig til henholdsvis sin mor og til disciplen Johannes og kalder dem til at tage ansvar for hinanden, så rummer de ord også et kald til alle vi mennesker om at vi skal tage os af hinanden og at vi har ansvar for hinanden. Påskemorgen, hvor Jesus står op af graven, kalder også på mere end på svar på spørgsmålene om, hvordan og hvad der skete. Jesu opstandelse er ikke blot åbning af en grav, men hans opstandelse åbner for et håb for os alle. Det er det, som maleren Haugen Sørensen, så fint har ladet komme til udtryk i altertavlen i Ringkøbing kirke, idet skikkelsen, som løftes op i Guds hånd jo både er Kristus og hver af os. Sådan giver påskens budskab os grund til at synge med på sangeren Teiturs fine tekst i Hopeful: “Håbefuld, selv når musikken stopper. Håbefuld, fordi jeg ved, at jeg ikke er den eneste… Håbefuld er alt, hvad jeg er “ “Hopeful when the music stops, hopeful cause I know I am not the only one… Hopeful is all I am” .

Glædelig påske!

Arne Haugen Sørensens altertavle i Ringkøbing Kirke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce