Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

Hilde-Kristin Reed Mogensens sag er mandag blevet diskuteret i beskæftigelsesudvalget. Kommunen har handlet rigtigt, siger udvalgsformand Kristian Andersen. Arkivfoto
Politikere fik orientering om Hilde-sagen af administrationen. Udvalgsformand Kristian Andersen siger, at kommunen har fulgt loven, men vil bede administrationen om et oplæg om dilemmaerne i lovgivningen, så der kan tages kontakt til Kommunernes Landsforening og Folketinget.

Ringkøbing-Skjern: Jobcentret har handlet fuldstændig korrekt i sagen om den kræftopererede dyrlæge Hilde-Kristin Reed Mogensen.

Sådan lyder konklusionen fra udvalgsformand Kristian Andersen (KD), efter at han og de seks andre medlemmer af beskæftigelsesudvalget fik en orientering og lejlighed til at diskutere sagen med administrationen.

Beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen fremlagde en rapport fra Ankestyrelsen om tolkningen af sygedagpengereglerne og et notat fra en ekstern juridisk ekspert. Også Ankestyrelsens ansvarlige medarbejder på området har jobcentret talt med om den kontroversielle sag.

- Vi kan konstatere, at gældende lovgivning er fulgt i sagen, som også er blevet prøvet hos en juridisk konsulent for at få et tjek på, om vi kunne have overset noget, og det har vi ikke. Vi må bare sige, at vi er blevet bekræftet i, at vores folk har fulgt lovgivningen. Vi fik også forelagt en rapport, som viser, at vi i ni ud af ti sager rammer plet i forlængelsessagerne. Jobcentret bestræber sig på at følge lovgivningen, man kan også opleve, at nogle ting kører uhensigtsmæssigt, siger Kristian Andersen (KD).

Forebyggende, ikke helbredende

Meldingen er derfor, at jobcentret gjorde ret i at standse Hilde-Kristin Reed Mogensens dagpenge, hvilket blev meddelt hende dagen inden hendes brystkræftoperation 29. maj. Hun opfylder ikke kriteriet for forlængelse, der hedder:

"Den sygemeldte er under/venter på lægebehandling, hvor den sygemeldte efter en lægelig vurdering skønnes at ville kunne genoptage beskæftigelse inden for 134 uger".

Efter kræftoperationen modtager Hilde-Kristin strålebehandling og antistoffer, men det betragtes ifølge kommunen som forebyggende og ikke helbredende behandling.

Kommunen gav hende 14 dages forlængelse af sygedagpengene, og de 14 dage er udløbet. Kommunen har nu bedt om en lægelig udtalelse, der skal tages i betragtning, inden der tages en ny beslutning.

Hilde-Kristin Reed Mogensen forventer dog, at kommunen står fast på at standse sygedagpengene, uanset om en læge skønner, at hun kan være tilbage på jobbet som dyrlæge inden for 134 uger. Hun falder nemlig på tolkningen om, at hun skal være under helbredende behandling ikke forebyggende behandling.

Hilde-Kristin, der er enlig mor til fire, må derfor belave sig på at ryge i jobafklaring, hvilket vil ske til en ydelse på godt 15.000 kroner om måneden mod de knap 19.000, hun modtager i sygedagpenge.

Dilemmaer

Hilde-sagen har skabt overvejelser hos politikerne om, hvorvidt lovgivningen er for stram, hvilket administrationen nu skal udtale sig om.

Politikerne har derfor bedt om at få at vide, hvordan jobcentrets medarbejdere oplever at skulle træffe afgørelser i dilemmaet mellem lovens bogstav og lovens intention.

- Med oplægget kan vi rette henvendelse til Kommunernes Landsforening og Folketinget om, hvad man for eksempel gør, når en borger er opereret så tæt op ad den 22. uge, som er skæringsdatoen for sygedagpenge, hvilket er problematikken i denne sag. Vi kan også få rejst spørgsmål om lægernes udsagn og roller i disse sager. Lægerne spiller en afgørende rolle. Det vil vi gerne have oplæg om fra administrationen i samarbejde med socialrådgivernes fagforbund, siger Kristian Andersen.

Konduite?

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skrev på Facebook om Hildesagen, at ”også på mig virker kommunens beslutning mystisk - og unødvendig - fordi der er en række muligheder for at forlænge udbetaling af sygedagpenge ud over 22 uger. Det gælder når en læge vurderer, at den sygemeldte har en livstruende, alvorlig sygdom, og også hvis man er i gang med eller venter på lægebehandling”.

Ville du ønske, Kristian Andersen, at jobcentret i Hilde-sagen havde handlet med konduite og bevilget hende forlængelse af sygedagpengene, hvilket beskæftigelsesministeren mente, at hun kunne få og dermed havde sparet Ringkøbing-Skjern for dårlig omtale?

- Jeg er ikke sikker på, at ministeren har udtalt sig så kategorisk, og hvis han har, er han på tynd is, for i virkeligheden kan ingen udtale sig om forlængelsesmulighederne uden at have set den lægelige vurdering, for den er afgørende.

Timing og empati

Beskæftigelsesudvalget vil også bede forvaltningen om at ”fokus på timing og empati er iagttaget, når afgørelser i sager meddeles borgerne”.

- Vi skal kigge indad og spørge, hvad vi kunne have gjort anderledes, og dér tænker jeg, at man kunne have ventet en uge eller 14 dage med at give Hilde besked om bortfaldet af sygedagpenge, når man vidste, at hun skulle opereres to dage efter. Kunne man have håndteret det lidt mere hensigtsmæssigt? Lad os prøve at se på timingen i sådanne sager, siger Andersen.

Politikerne ønsker også, at der ”arbejdes videre med kommunikationen til borgerne om sygedagpengelovgivningen og borgerens vej gennem systemet”.

- Det kunne være bedre, hvis vi bliver skarpe på, hvad der ligger i et jobafklaringsforløb, så man rydder misforståelser af vejen, så man ikke tror, man skal møde op i kedeldragt mandag morgen. Jobafklaring er en anden ydelse, og det blev indført for at sikre folk og forbedre den hidtidige ordning. Der kan være noget med timingen og kommunikationen, men skal vi begynde at gradbøje lovgivningen, er vi på et skråplan, siger Kristian Andersen.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce