Hvide Sande

Hesterejer i fuld galop over disken

Lars Høj (t.h.) er én af de fiskere, der har licens til at fange hesterejer langs den danske vestkyst. Foto: Johan Gadegaard

Lokale fiskere serverede fredag eftermiddag små rejer i stor stil på havnen i Hvide Sande - målet er blandt andet at gøre den lille hestereje til en mere yndet spise i Danmark.

Hvide Sande: Det siges, at mange vestjyders livret er gratis mad. Det er sikkert en sandhed med visse modifikationer, men sikkert er det, at der blev taget godt fra, da otte Hvide Sande-fiskere fredag først på eftermiddagen atter fristede med fine smagsprøver på hesterejer.

- Sidste fredag serverede vi et sted mellem 1300 og 1400 bægre. Og vi skal da gerne nå op på flere i dag, hvis vejret ellers arter sig, lød det fra rejefisker Lars Høj.

Det så temmelig gråt og en anelse vådt ud, da folkene bag rejefesten bød de første gæster velkommen på Metheasvej klokken 12, men kort tid efter kom der sommerblå huller i skydækket.

Det fik folk til at strømme til den udendørs begivenhed, hvor havets herligheder blev krydret med live-musik, brød fra Hvide Sande Bageri, en dressing fra Kommandobroen by Grantland og fadøl fra Mylius Erichsens Bryghus.

- Det lyder til, at folk synes, de smager godt, tilføjede Lars Høj, mens han sagde værsgo til endnu en småsulten sjæl med lyst til at prøve delikatessen fra Vesterhavet.

Hesterejen

I store dele af Europa har den lille reje siden 1700-tallet været kendt og værdsat som en vadehavs-delikatesse.

Fiskere og sprogfolk er indbyrdes uenige om, hvor det danske navn "hestereje" kommer fra.

Navnet kan stamme fra det faktum, at rejerne opholder sig på lavt vand så nær kysten, at de oprindeligt blev fanget fra stranden med vod trukket fra heste.

Sådan foregår det stadig i Belgien - til ære for turister.

Kilde: www.konsumfisk.dk

Hvordan piller man mon egentlig en hestereje? Det kunne man få indblik i på et fiskefartøj på havnen i Hvide Sande fredag eftermiddag.Foto: Johan Gadegaard

Hit i Belgien og Holland

I modsætning til sin velkendte fætter klædt i lyserødt er hesterejen nærmest lysebrun - og lidt af en splejs i forhold til den reje, der typisk tilkæmper sig pladsen i detailhandlens kølediske. Men det kommer absolut ikke an på størrelsen, hvis man spørger Lars Høj:

- Jo mindre, de er, jo bedre smager de. Sådan er det også med rødspætter, sagde fiskeren og tilføjede om rejer købt i et supermarked:

- Du ved ikke, hvor gamle de er. Det kan være, de har været tre måneder undervejs. De her er fanget i sidste uge, og der er meget mere smag ved dem.

Markedet for hesterejser - eller Hvide Sande Rejer, som de lokale kalder dem - er dog minimalt i Danmark, mens forbrugere i fortrinsvis Belgien og Holland hellere end gerne sætter tænderne i de tibenede krebsdyr med det latinske navn Crangon Crangon.

Og vores sydlige naboer betaler gerne, hvad det nu engang koster. Ifølge Lars Høj har han som rejefisker været helt nede på at få 12 kroner per kilo, men lige nu er prisen oppe på 97 kroner:

- Og vi har været lidt længere oppe.

Der kan være gode penge i at fange hesterejer - lige nu ligger kiloprisen tæt på 100 kroner. Foto: Johan Gadegaard

28 har licens til fiskeri

I Danmark har 28 fartøjer licens til at fange hesterejer, der via trawl bliver fanget langs kysten fra Thorsminde i nord til Rømø i syd. Rejerne behandles allerede om bord på skibene, hvor de både koges, pakkes og køles ned.

Dette kunne man også få et godt indblik i ved Rejefesten, da det gode skib RI 320 Lasiry lå til kaj med mulighed for at kigge nærmere på processen.

- Lige nu fisker vi om natten, da rejerne graver sig ned i sandet om dagen. I perioder er der rigtig mange, og ofte fisker vi så tæt på stranden, som vi kan, fortalte Lars Høj om hesterejen, der udgør en væsentlig del af fødekæden i havet ud for vestkysten.

Der bliver afholdt en tredje Rejefest fredag 4. august, hvor Lars Høj og hans kolleger vil slå endnu et slag for det smagfulde krebsdyr.

0/0
Annonce
Samlerne For abonnenter

Cola-Kenneths afhængighed blev til en hobby: Samler på colaer, du aldrig har hørt om

Annonce
Annonce
112

Skydeøvelse satte ild til 3000 kvadratmeter marehalm

Hvide Sande

Major efter brand på militærområde: Vi vurderer risikoen fra øvelse til øvelse

Hvide Sande

Ny Lalandia-feriepark skyder hussalget i gang til pinse

Hvide Sande

Parken-rigmænd dukker op til pølser: Lalandia i Søndervig gør klar til rejsegilde

Hvide Sande

Håber på bedre vejr: Blæst og sandstorm kan drille sildefestival