x
Annonce
Erhverv

Herregårdenes kulturarv er under pres

Gammel Estrup på Djursland er center både et herregårdsmuseum og forskning i danske herregårde. Arkivfoto
Møder, kurser og konferencer bidrager til at holde liv i herregårdene, men de har det ikke nemt, konstaterer forsker.

AUNING: Gammel Estrup er ikke bare en flot herregård.

Den er også hjemsted for Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Dansk Center for Herregårdsforskning. Her fra har man overblik over de 730 herregårde i Danmark.

Mange af dem danner rammer om events – fra bryllupper til møder og firmafester – for at skaffe indtægter til at finansiere drift og vedligehold. Men det er ikke nemt for dem, konstaterer Signe Boeskov, centerleder for Dansk Center for Herregårdsforskning.

- Kulturarven i Danmark er under pres; det er herregårdene også. De står i et dilemma mellem ønsket om at bevare kulturarven og at tjene penge, for eksempel ved at drive et effektivt landbrug og skovbrug, som mange af dem fortsat har som primær indtægt, siger hun.

Det er ikke altid nemt at indrette sig effektivt i bygninger, som ofte er fredede og indrettet i en anden tid. Det mærker forskerne på egen krop på kontoret på Gammel Estrup.

- Det bliver til mange ture op og ned ad smalle trapper, og man skal også lige vænne sig til, at kontorstolen måske ruller lidt til den ene side, fordi det gamle gulv er skævt. Og man skal have godt med tøj på om vinteren, for bygningerne er ikke nær så godt isoleret. Men det er jo netop en del af charmen fortæller Signe Boeskov og griner.

Ja, det er næsten som i H. C. Andersens tekst til ”Hist hvor vejen slår en bugt”: Væggene lidt skæve stå, ruderne er ganske små, døren synker halvt i knæ…

Annonce

Har altid været først

Men herregårdene er dygtige til at finde på aktiviteter, der kan skaffe penge til vedligeholdelsen.

- Herregårdene har altid været ”first movers”. De er gode til at tænke nyt og bruger deres ”brand” og den fortælling, der ligger i deres historie. De fleste kender for eksempel Gram Slot i Sønderjylland, som leverer varer til Rema 1000. Flere andre har udviklet egne specialiteter, fra æblecider til et sortiment af økologiske varer. Og selv om herregårdene ikke altid kan skabe moderne, strømlinede rammer, så er det jo stadig en eventyrlig oplevelse at holde bryllup på en gammel herregård, siger Signe Boeskov.

Faktisk er det ikke helt nyt, at mange herregårde supplerer indtægten med turisme og oplevelser.

- Herregårdene har længe haft tradition for at være åbne over for lokalområdet. Fra midten af 1900-tallet begyndte mange at åbne haver og parker for gæster og tilbyde omvisninger, for eksempel for at fremvise kunstsamlinger. Det er i stigende grad blevet sat i system, og nogle af dem har udviklet videre på det, for eksempel Egeskov Slot på Fyn, som vi kender for biludstillinger, labyrint-have og så videre, siger Signe Boeskov.

Åbent hus til august

Med indtægter fra gæster følger desværre også omkostninger.

- Det er hele tiden en afvejning, for det slider jo også mere på de gamle huse, når man har mange gæster, så det kan øge udgifterne til vedligeholdelse, forklarer forskeren.

Man skal dog ikke holde sig tilbage med at besøge de gamle herregårde. Tværtimod, for de har brug for indtægterne.

En god anledning kunne være ”Herregårdenes Dag”, som er blevet til på initiativ af Gammel Estrup. Dagen afvikles tredje søndag i august – altså 16. august i år.

www.danskeherregaarde.dk kan man se en liste over landets herregårde, og på www.gammelestrup.dk kan man se en foreløbig liste over tilmeldte til ”Herregårdenes Dag”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Med politiet på patrulje: God ro og orden under blå himmel i Søndervig

Læserbrev

Borgmester: Det du gør nu, gør en forskel

Læserbrev: Hvis du har tunet ind på Danmarks Radio for nylig, så har du med garanti hørt ovenstående sætning, som jeg har gået og tænkt lidt over. Vores handlinger er jo aldrig uden konsekvenser. Men særligt lige nu, hvor det første chok over de drastiske tiltag har lagt sig, og vi har en solbeskinnet weekend foran os, så kan det, vi gør lige nu, gøre en stor forskel til det værre eller det bedre. Derfor vil jeg appellere til, at vi holder fast i de gode vaner, vi efterhånden kender så godt: Hold afstand, bliv hjemme hvis du er syg, vask hænder og sprit af ofte, host og nys i albuebøjningen og hold ekstra fokus på rengøringen. Endnu ved vi ikke, hvor stejl kurven over coronasmittede bliver, men det er netop det, vi hver især har noget at sige i: Ved at lade være med at forsamles i forårssolen, ved lade være med at bagatellisere situationen og give os selv dispensation fra retningslinjerne. Vi skal have bremset coronasmitten lige nu. Og det gør vi ved at holde fast og holde ved. For det, vi gør nu, gør en forskel. Vi har alle et ansvar at tage på os, for at vi kommer hurtigst og bedst muligt ud på den anden side. Som kommune gør vi primært to ting: Vi følger de nationale anvisninger til punkt og prikke og har lukket ned for stort set alt, der ikke kan betegnes som kritiske funktioner. Vi opruster på antallet af aflastningspladser, og vi klæder personalet fagligt på til at kunne håndtere opgaven, når vi skal tage imod borgere, der bliver udskrevet fra hospitalerne i en dårligere helbredstilstand end normalt. Og så gør vi alt, hvad vi kan, for at støtte op om det lokale erhvervsliv: Senest har vi opfordret lokale advokater, revisorer og rådgivere til at yde gratis hjælp til lokale erhvervsdrivende i vanskeligheder. Vi har peget på muligheden for at sende medarbejdere på efter- og videreuddannelse som et alternativ til hjemsendelse eller fyring. Og vi har fremrykket investeringer i anlæg for 20 mio. kroner. På samme måde kan vi alle som private borgere gøre en forskel ved at lægge vores penge lokalt. Det, vi gør nu, gør en forskel. Forfatteren Anne-Cathrine Riebnitzsky, som fornyligt gæstede Ringkøbing-Skjern bibliotekerne, har givet sit bud på en opskrift til at komme godt igennem coronakrisen. Hun skriver blandt andet: ”Mennesker er lidt som appelsiner – det er først når man presser dem, at man finder ud af, hvad de egentlig indeholder. I krige og kriser er der altid mennesker, der får lov til at udvikle et stort og fantastisk mod. Eller blot øve sig på venlighed.” Lad os vise os selv og hinanden, at der er saft og kraft i os, at vi formår at holde ved og gøre en positiv forskel. Og hav så en god weekend.

Ringkøbing-Skjern

Fra frontlinjen: Restriktioner betyder kreative metoder - baby vejet på køkkenvægt

Annonce