Annonce
Ringkøbing

Herfra kan du se vidt: Helt nyt udsigtspunkt og friluftssted i udkanten af Ringkøbing indviet

Fra plateauet har man en forrygende udsigt over naturgenopretningsområdet - nærmest Følling Bæk og længst ude til højre Heager Å. Ringkøbing Air Foto.
Projektet har været undervejs i syv år; mandag kunne Ringkøbing-Skjern Kommune endelig indvie det nye vådområde ved Heager Å og Følling Bæk samt nye friluftsfaciliteter med shelters, bålplads og fugletårn.
Annonce

RINGKØBING: Hvad pokker?!? Hvordan er jeg kommet så højt op?!?

Det er det første, Dagbladets udsendte tænker, da han træder ud på pladsen for enden af den - lige nu lettere opkørte - vej, der fører til det nye fritidsområde i udkanten af Ringkøbing.

Engområderne omkring Vonå er ellers flade som en pandekage. Så hvordan går det til, at vi nu står ved den stejle kant af et plateau, der ligger måske 10 meter hævet over det omgivende landskab?

Projektleder Lene Moth taler med Jonna og Laurids Kristensen, der er blandt de lodsejere, der har lagt jord til projektet. Foto Poul Osmundsen.

- Det er, fordi vi står på en tidligere losseplads, forklarer teknikumingeniør Per Søby Jensen. Land & Vand.

Ældre ringkøbingensere husker sikkert, at for noget i retning af en generation siden blev affald kørt op ad Vesterhede, op forbi Ådselskogeriet, og tippet af for enden af vejen.

I dag er der ingen spor af lossepladen - bortset fra en gevaldig "gravhøj", der dækker byens skrald, og som altså giver den uforlignelige udsigt over engarealerne, der strækker sig mod Vonå i vest.

I midten af billedet og til venstre ser man den helårssti, der fører ud i området. Ringkøbing Air Foto.

En udsigt der bliver endnu bedre, når man kravler op i det solide fugletårn, der står på kanten af plateauet.

Annonce

Vådområde-projekt

Mandag indviede formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S) det nye vådområdeprojekt ved Heager Å og Følling Bæk samt de nye friluftsfaciliteter ved projektområdet, der ud over fugletårnet indbefatter to shelters, en bålplads og solide borde og bænke.

Roen afbrydes kun af den svage trafikstøj på Holstebrovej i det fjerne og lyden af et tog, der med jævne mellemrum passerer på banen et par hundrede meter mod øst.

En "hårnåle-sti" fører fra plateauet ned til det flade engareal. Foto Poul Osmundsen.

Var der nogen, der glædede sig over, at projektet nu endelig var kommet i mål, var det projektleder Lene Moth, Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det startede i 2010, og vi arbejdede på det indtil 2017, siger hun.

Hele manøvren - der blev gennemført på foranledning af statens indsatsplaner - gik ud på at få etableret bedre naturforhold ved Heager Å-systemet samt reducere tilførslen af næringsstoffer til Ringkøbing Fjord.

Annonce

Fritidsområde-projekt

Denne del af projekt blev altså afsluttet i 2017, men når indvielsen først fandt sted mandag, skyldes det, at kommunen mente, at området burde åbnes for offentligheden, og at der passende kunne etableres et fritidsområde på stedet. Denne del af projektet er blevet finansieret af især EU.


Nu håber vi bare, at folk vil tage det til sig og bruge området.

Per Søby Jensen, Land & Vand, Ringkøbing-Skjern Kommune.


- Når vi nu var i gang, skulle der jo også være noget at komme efter, og derfor har vi anlagt en sti i området; dels en sti der er passabel hele året, dels en sti, som kun er passabel om sommeren, siger Per Søby Jensen.

Plateauet ligger cirka 10 meter over det omgivende flade areal. Foto Poul Osmundsen.

Alt det har man et udmærket overblik over fra fugletårnet, hvor man også kan se de to vådområder ved Følling Bæk og længere ude ved Heager Å.

- Vi har etableret de to søer for at fjerne kvælstoffet; det er så at sige naturens egne renseanlæg, forklarer Lene Moth.

Hele projektet omfatter 46 hektar, og to pumpelaug og 14 lodsejere har været involveret.

- Nu håber vi bare, at folk vil tage det til sig og bruge området, siger Per Søby Jensen.

På dette billede taget mod øst ser man tydeligt, hvordan plateauet danner en stejl skrænt ned mod engarealet. Ringkøbing Air Foto.

Adgangen til det nye naturområde sker ad Vesterhede, en sidevej til Holstebrovej lige nord for Ringkøbing. Man kører op forbi Det gamle Ådselskogeri og parkerer på en ny p-plads, hvorefter man går ud til naturområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Overgreb og forskelsbehandling

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængslet: Nu skal Peter Madsen for en dommer

Annonce