x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Herborg-borgeres foretræde ender med spørgsmål til minister

Niels Henrik Vad og Bent K. Søndergaards foretræde i folketingets energiudvalg udløser nu sprøgsmål ministeren. Privatfoto
Energiminister Lars Chr. Lilleholt skal svare på et spørgsmål om ekspropriation til Vestkystforbindelsen og Viking Link.

København: De to Herborg-borgere Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vads foretræde i torsdags for folketingets energiudvalg har resulteret i, at energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal svare på et spørgsmål, som de to vestjyder bragte op.

Søndergaard og Vad havde fået foretræde i udvalget for at argumentere imod Viking Link-forbindelsen til England, der nødvendiggør opførelsen af den 170 kilometer lange Vestkyst-strømforbindelse, der skal gå fra Holstebro til grænsen.

De to maste-modstandere brugte nye beregninger fra Entso-e, den europæiske organisation af el-transmissionsselskaber, der siger, at Viking Link-forbindelsen vil give et underskud på syv til ti milliarder kroner og ikke det overskud, som Energinet forventer.

Da Søndergaard og Vad havde talt deres sag for udvalget, besluttede Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten at formulere et udvalgsspørgsmål til energiminister Lars Chr. Lilleholt.

”Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens § 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på 7-10 mia. kr., som danske elforbrugere skal betale?”.

- Det var fint, at de to Herborg-borgere fik foretræde. Ud fra deres argumenter synes jeg, det er relevant at få belyst, om man kan ekspropriere folks ejendom med den begrundelse, at det er til gavn for almenvellet, når projektet ingen positive effekter har for Danmark, siger Søren Egge Rasmussen.

Han har ligeledes kaldt ministeren i samråd 7. maj om Entso-e’s beregninger af Viking Links økonomi og stillet en stribe spørgsmål, som ministeren skal svare på inden 1. maj.

Annonce

500 master

Opførelsen af Vestkystforbindelsen kommer til at udløse erstatninger og ekspropriationer af de berørte ejendomme på den 170 kilometer lange stækning gennem fire kommuner.

Der skal rejses 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå 400 kilovolt højspændingsledningerne skal trækkes.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, bliver berettiget til ekspropriation. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år til at beslutte sig for enten ekspropriation eller erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning, i hvert tilfælde afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce