Annonce
Ringkøbing-Skjern

Herborg-borgeres foretræde ender med spørgsmål til minister

Niels Henrik Vad og Bent K. Søndergaards foretræde i folketingets energiudvalg udløser nu sprøgsmål ministeren. Privatfoto
Energiminister Lars Chr. Lilleholt skal svare på et spørgsmål om ekspropriation til Vestkystforbindelsen og Viking Link.

København: De to Herborg-borgere Bent K. Søndergaard og Niels Henrik Vads foretræde i torsdags for folketingets energiudvalg har resulteret i, at energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal svare på et spørgsmål, som de to vestjyder bragte op.

Søndergaard og Vad havde fået foretræde i udvalget for at argumentere imod Viking Link-forbindelsen til England, der nødvendiggør opførelsen af den 170 kilometer lange Vestkyst-strømforbindelse, der skal gå fra Holstebro til grænsen.

De to maste-modstandere brugte nye beregninger fra Entso-e, den europæiske organisation af el-transmissionsselskaber, der siger, at Viking Link-forbindelsen vil give et underskud på syv til ti milliarder kroner og ikke det overskud, som Energinet forventer.

Da Søndergaard og Vad havde talt deres sag for udvalget, besluttede Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten at formulere et udvalgsspørgsmål til energiminister Lars Chr. Lilleholt.

”Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens § 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på 7-10 mia. kr., som danske elforbrugere skal betale?”.

- Det var fint, at de to Herborg-borgere fik foretræde. Ud fra deres argumenter synes jeg, det er relevant at få belyst, om man kan ekspropriere folks ejendom med den begrundelse, at det er til gavn for almenvellet, når projektet ingen positive effekter har for Danmark, siger Søren Egge Rasmussen.

Han har ligeledes kaldt ministeren i samråd 7. maj om Entso-e’s beregninger af Viking Links økonomi og stillet en stribe spørgsmål, som ministeren skal svare på inden 1. maj.

Annonce

500 master

Opførelsen af Vestkystforbindelsen kommer til at udløse erstatninger og ekspropriationer af de berørte ejendomme på den 170 kilometer lange stækning gennem fire kommuner.

Der skal rejses 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå 400 kilovolt højspændingsledningerne skal trækkes.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, bliver berettiget til ekspropriation. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år til at beslutte sig for enten ekspropriation eller erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning, i hvert tilfælde afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

112

22-årig taget med 26.700 kroner og bunker af narko: Pengene kommer fra salg af jule-mandler

Annonce