Annonce
Ringkøbing-Skjern

Herborg-borgere øjner nyt håb: Ny minister skal spørges om Viking Link

Niels Henrik Vad og Bent Søndergaard har to gange haft foretræde i i Folketingets energiudvalg i deres kamp mod højspændingsforbindelsen, der vil skære gennem Herborg. Arkivfoto
Enhedslisten har indkaldt Dan Jørgensen i samråd om Viking Link-forbindelsen og dermed om opførelsen af højspændingsmaster ned gennem Vestjylland.

Herborg: Den nye socialdemokratiske energiminister Dan Jørgensen skal nu svare på en række spørgsmål om den planlagte Viking Link-strømforbindelse til England, der nødvendiggør opførelsen af den 170 kilometer lange Vestkyst-strømforbindelse, der skal gå fra Holstebro til grænsen.

Dermed kommer Dan Jørgensen til at svare på de spørgsmål, som egentlig var rejst til den forhenværende energiminister Lars Chr. Lilleholt i et samråd den 7. maj, men som blev aflyst, da statsministeren to timer inden udskrev folketingsvalg.

Dengang var de to mastemodstandere Bent K. Søndergaard og Nielsen Henrik Vad og 15 andre Herborg-borgere til stede på Christiansborg for at overvære samrådet.

Duoen fra Herborg har på to møder i Energiudvalget argumenteret mod højspændingsforbindelserne.

Deres synspunkter mundede ud i et konkret spørgsmål, som Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten nu beder den nye energiminister svare på.

Søndergaard og Vad frygter, at højspændingsmasterne vil medføre ekspropriation af en række ejendomme i Herborg og tvivler på, at ekspropriationen er lovlig. Derfor lyder spørgsmålet til ministeren:

- Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens paragraf 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på syv til ti milliarder kroner, som danske elforbrugere skal betale?

Annonce

Viking Link og Vestkystforbindelsen

Viking Link til England vil bestå af et 75 km landkabel i Danmark, 630 km søkabel i Nordsøen og 65 km landkabel i Storbritannien. Overføringskapaciteten bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug eller tre-fire store havmølleparker.

Viking Link skal sættes i drift 2023. Forbindelsen etableres i samarbejde britiske National Grid. Den danske investering bliver på 11 milliarder kroner.

Grundlaget for Viking Link er opførelsen af Vestkystforbindelsen: En 400 kV-luftledning med to ledningssystemer fra den dansk-tyske grænse til station Endrup, og en kombineret 400/150 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund vest for Holstebro. Ledningsanlægget har en samlet længde på 170 km

Vestkystforbindelsen medfører rejsningen af 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå højspændingsledningerne skal trækkes.

Opførelsen kommer til at udløse erstatninger og ekspropriationer af de berørte ejendomme langs ruten.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, bliver berettiget til ekspropriation. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år til at beslutte sig for enten ekspropriation eller erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning, i hvert tilfælde afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Energi-ø i Nordsøen

Fra flere sider er der stillet spørgsmål ved økonomen i den 11 milliarder kroner dyre Viking Link-forbindelse, som åbner for dansk eksport af vindmøllestrøm til England.

- Vi har brug for at revurdere mulighederne for at anvende overskydende strøm i den danske energiforsyning i stedet for at eksportere strøm, siger Søren Egge Rasmussen (EL).

Han peger på, at der i forståelsespapiret fra regeringsforhandlingerne står, at det skal undersøges, om Danmark sammen med Nordsølandene kan udarbejde en fælles strategi for markant at udbygge og udnytte potentialet i havvind.

- Der står også, at vi skal afsøge muligheden for, at Danmark senest i 2030 bygger den første energi-ø med minimum 10 GW tilkoblet. Men disse nye havvindmøller er overhovedet ikke planlagt ud fra Viking Link. Derfor bør Viking Link sættes på standby, indtil fremtidens havvindmølleudbygning er nøjere planlagt, siger Søren Egge Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Annonce