Annonce
Ringkøbing-Skjern

Herborg-borgere øjner nyt håb: Ny minister skal spørges om Viking Link

Niels Henrik Vad og Bent Søndergaard har to gange haft foretræde i i Folketingets energiudvalg i deres kamp mod højspændingsforbindelsen, der vil skære gennem Herborg. Arkivfoto
Enhedslisten har indkaldt Dan Jørgensen i samråd om Viking Link-forbindelsen og dermed om opførelsen af højspændingsmaster ned gennem Vestjylland.

Herborg: Den nye socialdemokratiske energiminister Dan Jørgensen skal nu svare på en række spørgsmål om den planlagte Viking Link-strømforbindelse til England, der nødvendiggør opførelsen af den 170 kilometer lange Vestkyst-strømforbindelse, der skal gå fra Holstebro til grænsen.

Dermed kommer Dan Jørgensen til at svare på de spørgsmål, som egentlig var rejst til den forhenværende energiminister Lars Chr. Lilleholt i et samråd den 7. maj, men som blev aflyst, da statsministeren to timer inden udskrev folketingsvalg.

Dengang var de to mastemodstandere Bent K. Søndergaard og Nielsen Henrik Vad og 15 andre Herborg-borgere til stede på Christiansborg for at overvære samrådet.

Duoen fra Herborg har på to møder i Energiudvalget argumenteret mod højspændingsforbindelserne.

Deres synspunkter mundede ud i et konkret spørgsmål, som Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten nu beder den nye energiminister svare på.

Søndergaard og Vad frygter, at højspændingsmasterne vil medføre ekspropriation af en række ejendomme i Herborg og tvivler på, at ekspropriationen er lovlig. Derfor lyder spørgsmålet til ministeren:

- Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens paragraf 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på syv til ti milliarder kroner, som danske elforbrugere skal betale?

Annonce

Viking Link og Vestkystforbindelsen

Viking Link til England vil bestå af et 75 km landkabel i Danmark, 630 km søkabel i Nordsøen og 65 km landkabel i Storbritannien. Overføringskapaciteten bliver 1.400 MW svarende til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug eller tre-fire store havmølleparker.

Viking Link skal sættes i drift 2023. Forbindelsen etableres i samarbejde britiske National Grid. Den danske investering bliver på 11 milliarder kroner.

Grundlaget for Viking Link er opførelsen af Vestkystforbindelsen: En 400 kV-luftledning med to ledningssystemer fra den dansk-tyske grænse til station Endrup, og en kombineret 400/150 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund vest for Holstebro. Ledningsanlægget har en samlet længde på 170 km

Vestkystforbindelsen medfører rejsningen af 500 master på 35 meters højde og en tilsvarende bredde, hvorpå højspændingsledningerne skal trækkes.

Opførelsen kommer til at udløse erstatninger og ekspropriationer af de berørte ejendomme langs ruten.

Energinet har meldt ud, at huse, der kommer til at ligge 80 meter eller mindre fra nærmeste højspændingsledning, bliver berettiget til ekspropriation. Energinet tilbyder at købe ejendommen til markedspris. Hvis husejeren vælger at blive boende, kan vedkommende i stedet få en erstatning.

Husejeren har i øvrigt et år til at beslutte sig for enten ekspropriation eller erstatning. Husejerne kan således blive boende et år og vurdere, om det er til at holde ud - eller om huset skal forlades.

Ejendomme, der ligger i en radius af 80 til 280 meter fra nærmeste ledning vil få erstatning, i hvert tilfælde afhængig af afstanden og ejendommens værdi.

Energi-ø i Nordsøen

Fra flere sider er der stillet spørgsmål ved økonomen i den 11 milliarder kroner dyre Viking Link-forbindelse, som åbner for dansk eksport af vindmøllestrøm til England.

- Vi har brug for at revurdere mulighederne for at anvende overskydende strøm i den danske energiforsyning i stedet for at eksportere strøm, siger Søren Egge Rasmussen (EL).

Han peger på, at der i forståelsespapiret fra regeringsforhandlingerne står, at det skal undersøges, om Danmark sammen med Nordsølandene kan udarbejde en fælles strategi for markant at udbygge og udnytte potentialet i havvind.

- Der står også, at vi skal afsøge muligheden for, at Danmark senest i 2030 bygger den første energi-ø med minimum 10 GW tilkoblet. Men disse nye havvindmøller er overhovedet ikke planlagt ud fra Viking Link. Derfor bør Viking Link sættes på standby, indtil fremtidens havvindmølleudbygning er nøjere planlagt, siger Søren Egge Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Fastelavnsfest i Nr. Vium

Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce