Annonce
Navne

Her og Nu: Biskoppen med den søde tand er vild med avantgardekunst og Istanbul

Biskop Elof Westergaard, der desuden er formand for foreningen for kirkegårdskultur, fotograferet på kirkegården ved Gammel Sogn Kirke. Foto: Mads Dalegaard
I dag er det første søndag i advent, og folkekirken begynder på et nyt kirkeår efter et mildest talt omskifteligt et af slagsen. Biskop Elof Westergaard er nu aktuel med bogen Sørgesange fra Ribe, og så skriver han små vinternoter i Dagbladet.
Annonce

En god søndag for mig er en dag med gudstjeneste og gåtur, gerne langs havet. Jeg tager gerne ud til Kammerslusen og hilser på fårene derude, og kigger ud over Vadehavet. Det er så anderledes end Vesterhavet, som er mit barndomsland. Ved Vadehavet er der ligesom ved Vesterhavet en kæmpe stor himmel, men der er et fladt landskab, der gør det specielt, og som gør det forskelligt fra Lemvig, hvor jeg kommer fra.

.....

Hvis jeg får en udenbys gæst på besøg, så vil jeg helt klart vise vedkommende Ribe Domkirke og Ribe Kunstmuseum, og vi vil nok også tage ud til Kammerslusen og se ud over Vadehavet. Inde i domkirken vil jeg vise dem de små søjleatlasser. Her er der - nok ti meter oppe - en lille sandstensskulptur af en mand, der river sig i skægget, og der har han siddet siden 1100-tallet. Da jeg kom hertil som biskop, besluttede jeg mig for, at hvis ikke jeg fandt andre venner i Ribe, skulle det blive ham, der blev min ven. Han sidder og kigger ned på alteret, og holder hånden op til hagen. Det er mærkeligt at tænke på, at der har han siddet siden 1100-tallet, og har siddet med under reformationen. Senere sad han der, når Brorson holdt sine prædikener, og han har hørt Rued Langgard spille. Derfra har han oplevet rigtig meget, og gør det stadig.

.....


Han sidder og kigger ned på alteret, og holder hånden op til hagen. Det er mærkeligt at tænke på, at der har han siddet siden 1100-tallet, og har siddet med under reformationen.


Mit seneste besøg i en kirke var i Ribe Domkirke.

.....

Hvis jeg bliver bedt om at vælge en sang på en karaokebar, så skal det være Rufus Wainwrights Going to a town. Jeg har altid været glad for Leonard Cohen, og kom til at høre Rufus Wainwright. For nogle år siden hørte jeg ham til en koncert i København, og han er excentriker på mange måder. Han laver nogle rigtig fine sange. Jeg hører meget forskelligt musik, men jeg kan godt stå og høre Rufus Wainwright, når jeg vasker op eller stryger skjorter.

.....

Hvis jeg ud af det blå vinder 50.000 kroner til en drømmerejse, så ville jeg rejse til Påskeøerne og se de store figurer der. Alternativt vil jeg besøge gode venner i Istanbul. Jeg har et særligt forhold til Istanbul, da jeg boede der i 1988, hvor jeg skrev speciale om forholdet mellem kunst og kristendommen i Østkirken.

.....

Hvis jeg kunne få en middagsaftale med en kunstner, så skulle det være med den unge svenske fotograf Erik Johansson, hvis surreale fotos jeg gerne vil tale med ham om. Jeg er stødt på ham på en stor udstilling i Stockholm. Han laver nogle opstillinger i naturen, med nogle digitale, egensindige universer, hvor man ser et landskab blive lynet op. Ellers kunne jeg godt tænke mig at mødes med lydkunstneren Jacob Kirkegaard. Jeg er ret nysgerrig efter at se,  hvordan nye kunstnere arbejder med tingene, hvor de både bruger digitale muligheder og installationer. Nu kommer jeg selv af en stenhuggerhugger-familie, og her er det spændende at se, hvad man kan gøre digitalt, og bruge lyden til. Jeg kan godt lide avantgarde, der udfordrer men ikke nødvendigvis provokerer. Noget, som jeg kan blive overrasket af.

.....

Det irriterer mig helt vildt, når nogen taler ondt om andre eller sladrer.

.....

Min stærke side, når jeg selv skal sige det, er svær at sige.

.....

Og min svage side er blandt andet en sød tand. Medarbejderne på Stiftskontoret er begyndt at snakke om, at det er meget tydeligt med vores fælles slikdåse. De siger at under coronaen er der ikke så mange andre, der kan have tømt den, og der må jeg så stå ved mit ansvar... Jeg er til stort set alt sødt. Jeg ville ønske at jeg var bedre til mørk chokolade, fordi det er sundere, men jeg vil nu hellere have lys chokolade.

.....

I næste uge ser jeg frem til en god og indholdsrige arbejdsuge med mange interessante opgaver og møder. Blandt andet at aflevere to små vinternoter til Dagbladet Ringkøbing- Skjern.

Elof Westergaard

ALDER: 58

PRIVAT: Gift med Kirsten. Børn: Elias, Clara og Anna og barnebarnet Erik

PROFESSION: Biskop i Ribe Stift.

HJEMBY: Ribe, men er født og opvokset i Lemvig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Udviklingshæmmet borger er coronasmittet – 46 nære kontakter på bosted og dagtilbud skal nu testes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus: Som studerende er jeg glad for at have ruten som bindeled mellem mit studieliv og mit barndomsområde

Erhverv

Borgmesteren om nedlukning: Jeg kan ikke begribe, at vi skal blive ved med at være fastlåst på den måde

Ringkøbing-Skjern

Onsdagens coronatal: Under en håndfuld nye smittede

Erhverv

Nu bider nedlukningen butikkerne: Handelsrådsformand frygter, at mange små detailforretninger mister livet

Annonce