Annonce
Ringkøbing-Skjern

Her er tallene, du ikke må se: 12 smittede med minkvariant i Ringkøbing-Skjern

Massetest af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune er allerede i gang, og der skyder teststeder op flere steder i kommunen.  Foto: Johan Gadegaard
Hver fjerde af de 48 personer i Region Midtjylland, der er smittet med en minkvariant af coronavirussen, bor i Ringkøbing-Skjern. Det viser hemmeligholdte tal fra sundhedsministeriet.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blev bekymret, da han så tallene.

De viste nemlig en stigning i fund af minkvarianter blandt coronasmittede borgere i Ringkøbing-Skjern og Holstebro, lød beskeden. Samtidig frygtede sundhedsmyndighederne, at tallene de kommende uger ville blive ved med at stige.

Det fik sundhedsministeren til at varsle massetest i de to kommuner.

Siden har hverken Sundhedsministeriet eller Statens Serum Institut ønsket at oplyse præcis, hvad bekymringen dækker over. Men Dagbladet kan nu fortælle, at der i en periode på fem uger fra uge 40 til 45 er fundet 48 tilfælde af coronasmittede med en minkvariant i Region Midtjylland.

12 af tilfældene er fundet i Ringkøbing-Skjern Kommune, ni bor i Viborg, fem i Lemvig og Ikast-Brande, mens blot fire er fundet i Holstebro.

Til sammenligning er der fundet 180 coronasmittede med tilknytning til minkproduktion de seneste to og en halv måned i Region Midtjylland. De 48 bor i Ringkøbing-Skjern, mens der i Holstebro er konstateret 47 tilfælde.


For mig er det ikke antallet af smittede personer med minkmutioner, der er afgørende, men om man vurderer, at mutationerne er farlige.

Søren Riis Paludan, forsker i virus og vacciner


Borgmester Hans Østergaard (V) har undret sig over, at Ringkøbing-Skjern skulle være særlig udsat. Det gør han stadig.

- Vi har meget lavere smittetal end vores nabokommuner, og der er jo ingen mink tilbage i kommunen. Derfor havde jeg svært ved at se argumentet for, at man skulle være særlig bekymret for udviklingen i Ringkøbing-Skjern, siger han.

Hvad er minkmutationer

Minkvarianter opstår, når der sker må ændringer i virus arvemateriale (mutationer). Disse opstår løbende i forbindelse med at virus kopierer sig. Jo flere virus, der kopieres, des større er sandsynligheden for, at der opstår mutiationer.

Visrusmutationer kan især opstå, når virus springer fra en art til en anden, for eksempel fra mennesker til mink og mink til mennesker.

Der er indtil videre fundet fem forskellige grupper eller clustre af minkvarianter - cluster 1-5. Det vurderes med stor sandsynlighed, at den meget omtalte cluster 5-variant ikke længere eksisterer. Der er ikke gjort fund af cluster 5 siden den 15. september.

Statens Serum Institut skal borgere ikke være bekymrede. Muteret virus er hverken farligere eller mere smitsom end andre virus. Men hvis den spreder sig i Danmark eller internationalt kan den potentielt have alvorlige konsekvenser for den beskyttende effekt af de kommende vacciner.

Når Dagbladet nu kan fortælle, at det drejer sig om 12 tilfælde i Ringkøbing-Skjern, giver det så anledning til bekymring hos dig?

- Faktisk ikke. Jeg har svært ved at tro, at tallene vil stige den kommende tid. Der var rigtig meget aktivitet omkring minkfarmene i de uger, hvor de alle blev slået ned. Men nu er de jo væk, og smittetallene på vej nedad, siger borgmesteren.

Han understreger, at det kan være et godt redskab for sundhedsmyndighederne til at få kortlagt smittespredningen. Og derfor vil han - ligesom alle borgere bliver opfordret til - lade sig teste for corona.

Annonce

Smittetal ikke afgørende

Heller ikke professor Søren Riis Paludan fra institut for biomedicin ved Aarhus Universitet, der forsker i virus og vacciner, kan følge sundhedsministerens særlige tiltag i Ringkøbing-Skjern og Holstebro.

- Det gode argument for at være bekymret for minkmutaioner findes ikke. Det er som om, det er svært at få politikerne ud af den tankerække. Corona er corona - uanset oprindelsen - indtil andet er bevist, og det er det ikke endnu, siger han.

Professoren har derfor svært ved at se belægget for at opfordre til massetest.

- For mig er det ikke antallet af smittede personer med minkmutioner, der er afgørende, men om man vurderer, at mutationerne er farlige. For så er ét tilfælde jo nok. Men der er altså ikke evidens for at sige, at minkvarianterne er særligt farlige eller at en vaccine ikke vil virke, siger Søren Riis Paludan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Regionen reagerer: Opretter testcenter i Skjern – men ikke med lyntest og kun én uge

Erhverv

Vestjysk Bank fyrer 75 medarbejdere

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce