Annonce
Ringkøbing-Skjern

Her er det vestjyske bagland, som vender Løkke ryggen

Der er fra Venstre i Ringkøing-Skjern massiv modstand mod Løkke som formand for Venstre: 11 af de 14 lokalformænd, som Dagbladet har talt med, mener Løkke må gå. Det samme gør kommuneformanden og regionsformanden, som også har stemmeret til Venstres landsmøde. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Venstres lokalformænd i Ringkøbing-Skjern bakker massivt op om den midt- og vestjyske opfordring til Lars Løkke og Kristian Jensen om at gå. Fortsætter Løkke som formand, kan det koste medlemmer, lyder advarslen fra baglandet.

Ringkøbing-Skjern: Hvis Lars Løkke tror, at det blot er "hjørner af baglandet", som nu vil tvinge ham fra magten i Venstre, så skal han rette sin opmærksomhed mod Ringkøbing-Skjern.

Her er der nemlig solid opbakning til den opsigtsvækkende melding fra Venstres regionsformand Jens Nicolai Vejlgaard fra Hvide Sande og de midt- og vestjyske kommuneformænd, der i denne uge opfordrede Lars Løkke og Kristian Jensen til at trække sig. Det viser en rundringning, som Dagbladet har foretaget.

11 af de 14 lokalformænd i Ringkøbing-Skjern, som Dagbladet har været i kontakt med, vil have Løkke til at gå. Det betyder, at de er klar til at vende ham ryggen, hvis han stiller op som formand til Venstres næste landsmøde.

Venstre i Ringkøbing-Skjern har 18 lokale partiforeninger, der tilsammen udgør en af landet største Venstrevælgerforeninger. Partiet mønstrede næsten 1000 medlemmer, da der sidste gang skulle vælges borgmesterkandidat og et par hundrede mødte op, da kredsens folketingskandidat sidste år skulle findes ved et direkte valg.

De mange Venstrefolk gik stille med dørene, da uroen omkring Lars Løkke rasede i 2014. Selv om vestjyderne bestemt ikke brød sig om bilagssager og partibetalte habitter og underbukser til formanden, blev der bakket op i partiets absolutte højborg. Men nu går den altså ikke længere.

- Jeg bakker 100 procent op om regionsformanden og kommuneforeningsformandens opfordring til Løkke. Vi har selvfølgelig ikke sendt vores kommuneformand til et møde uden et mandat, siger Tage Møller, der er formand for Venstre i Spjald-Grønbjerg-Hover-Ølstrup.

- Jeg er også helt med. Faktisk har jeg allerede fået et par sms'er fra medlemmer, som vil melde sig ud af partiet, hvis Lars Løkke bliver som formand, fortæller lokalformand fra Nr. Vium-Troldhede Claus Byskov, der ikke er i tvivl om, at truslerne om udmelding er helt reelle.

- Løkke har svigtet. Det formandskab, han indgik med Kristian Jensen i 2014, har aldrig fungeret. Der må en anden formand til, hvis vi skal have ro i partiet, mener Aage Ottosen, Venstreformand i Hemmet-Sdr. Vium-Lønborg.

- Det er desværre den eneste løsning at bede ham om at trække sig. Derfor bakker vi op i Ringkøbing Venstre, lyder det fra formand Bent Østergaard.

Fælles for det utilfredse bagland er, at de mener, at Lars Løkke nu er blevet så stor en belastning for partiet, at det er nødvendigt med en udskiftning. Kommuneformand Hans Christian Tylvad var da også meget direkte, da han forleden uddybede sin holdning.

- Tiden er inde til et formandsskifte. Når Løkke ikke selv kan se det, er vi nødt til at fortælle det direkte, at han skal finde et andet job, sagde Tylvad.

I det vestjyske bagland er der en enkelt lokalformand, som støtter Løkke, mens to foreløbigt holder deres holdning for sig selv. Formand Kent Heide fra Klittens Venstre vil vente med at melde ud til efter et lokalt bestyrelsesmøde i næste uge, og formand i Hee-No, Rita Byskov, holder sig foreløbigt neutral i spørgsmålet om den rigtige løsning er at presse Lars Løkke til at trække sig.

- Jeg var en af de få, som syntes, at Løkke skulle gå i 2014, da de mange sager, væltede frem. Jeg er helt enig i, at det er nødvendigt at gøre noget for at skabe ro i Venstre, men jeg er usikker på, hvordan vi løser udfordringen bedst, siger Rita Byskov.

Borgmester Hans Østergaard ønsker ikke at blande sig i topstriden i partiet.

- Jeg har selvfølgelig en mening, men den holder jeg for mig selv frem til landsmødet, siger han.

Det har ikke været muligt at træffe Ringkøbing-kredsens folketingskandidat Kenneth Mikkelsen. Derfor er det uvist, om han foretrækker at skifte Løkke og Jensen ud til fordel for en ny ledelse.

Annonce

Sådan ligger baglandet

Venstre i Ringkøbing-Skjern leverer 23 af de 830 delegerede til partiets landsmøde.

Udover de 18 lokalformænd, har kommuneformanden, regionsformanden, kredsbestyrelsesformanden, borgmesteren og kredsens folketingskandidat stemmeret, og de kan dermed være med til at bestemme, hvem der skal stå i spidsen for Venstre.

Dagbladet har været i kontakt med 14 af de 18 lokalformænd. De 11 støtter regionsformand Jens Nicolai Vejlgaard og kommuneformand Hans Christian Tylvads opfordring til udskiftning i Venstres top. De mener alle, at Løkke må gå. To formænd er foreløbigt neutrale, mens én vil støtte Løkke, hvis han som varslet er formandskandidat på partiets næste landsmøde.

Der er fredag aften møde i Venstres 24 personer store forretningsudvalg i Brejning ved Vejle, hvor regionsformand Jens Nicolai Vejlgaard har plads. Lørdag mødes de 132 medlemmer af partiets hovedbestyrelse for at diskutere urolighederne i partiet og ikke mindst de direkte opfordringer til formand Lars Løkke og næstformand Kristian Jensen om at gå af. Det sker på bagkant af en meningsmåling i Berlingske, hvor et flertal af knap 1200 adspurgte Venstrevælgere peger på Løkke som formand. Men det er altså i sidste ende 830 delegerede, som afgør den sag.

Lokalformand i Ringkøbing, Bent Østergaard, bakker op om kommuneformand Hans Christian Tylvad og ønsket om, at Løkke skal gå som formand. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Lokalformand Tage Møller ønsker også at skifte ud i toppen af Venstre. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Claus Byskov fra Nr. Vium-Troldhede Venstre har fået besked fra et par medlemmer, der er klar til at melde sig ud, hvis Løkke fortsætter: Arkivfoto: Jørgen Kirk
Aage Ottosen, der er lokalformand i Hemmet-Sdr. Vium-Lønborg, vil også af med Løkke som formand: Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

Portræt For abonnenter

Jiesper er både elektriker, antropolog og en klimaforsker der kigger ind i en skræmmende fremtid

Ringkøbing For abonnenter

Forfatter flyttede fra København til Velling: 'Jeg synes egentlig, at forskellen er lidt overvurderet'

Annonce