Annonce
Debat

Hensynsfald: Bøjlen, barnet og Guds forhold til Dativ

Den tyske indskrift på bøjlen: ”Dem lieben Kinde” er dativ, ”hensynsfald”. Og hvad ligger der mon så i det? Og hvordan skal det så egentlig oversættes? Der er flere muligheder: Til det kære barn. Eller måske: ”Af hensyn til” … eller ”Med henblik på …”, ”Beregnet til…” eller ”For det kære barns skyld”? Hvor underfundigt sproget dog kan være! Privatfoto: Ole Lange

Dagene omkring nytår: Julens festklæder skal hænges tilbage i garderobeskabet og Januars hverdagstøj tages frem, og pludselig står jeg med en lille bøjle, som har fulgt mig, siden jeg var barn, og jeg falder i staver.

Ret beset er den alt for lille. Det er ikke godt for tøjet. Men dét er jo som en hilsen fra barndommen. Så jeg nænner ikke at skille mig af med den.

Så læser jeg nogle ord, som et printet på bøjlen. De står på tysk. (Her skylder jeg mine læsere at sige, at jeg er vokset op i den danske mindretal i Sydslesvig, så min mor har nok handlet børnetøj i Flensborg engang i 1960erne, hvis ikke før.) Ordene lyder: ”Dem lieben Kinde”, og de sætter en kæderække af tanker i gang.

Annonce

Om, hvordan jeg aldrig i min skoletid lærte at beherske forskellen på ”dem” og ”den”, Dativ og Akkusativ, men brugte den strategi at mumle, så man ikke kunne høre forskel på ”m” og ”n”. Måske en mulighed i det talte sprog, men ikke i skriftlige afleveringer, skal jeg hilse og sige.

Så prøver jeg at genkalde mig, hvad hvad jeg har lært om meningen med disse bøjningsformer, som man også har haft på gammelt dansk, engang, og som vores færøske landsmænd stadig bruger på deres modersmål. Nævnefald, genstandsfald, ejefald og hensynsfald, kalder man det vist på dansk grammatik, og den tyske indskrift på bøjlen: ”Dem lieben Kinde” er dativ, ”hensynsfald”.

Og hvad ligger der mon så i det? Og hvordan skal det så egentlig oversættes? Der er flere muligheder: Til det kære barn. Eller måske: ”Af hensyn til” … eller ”Med henblik på …”, ”Beregnet til…” eller ”For det kære barns skyld”? Hvor underfundigt sproget dog kan være!

Og jeg spekulerer over, hvad det egentlig er, som var af hensyn til det lille barn: Var bøjlen så lille, at et barn kunne håndtere den? Eller hang der en bluse eller jakke, som var som skabt for det kære barn?

Nå, jeg kan jo ikke falde i staver hele dagen. Jeg skubber tankerne til side og hænger det sidste tøj på plads, da det slår mig:

Der er én ting, som jeg ved, er til af hensyn til og for det kære barns skyld: Guds rige. Sådan hedder det, hver gang vi fejrer barnedåb. Og sådan lyder det i stykket, der skal prædikes over denne søndag:

”Lad de små børn komme til mig … for Guds rige er deres”.

Nu står der godt nok ”små børn” i evangeliet og ikke ”kære børn”, men det fremgår tydeligt nok af sammenhængen, at alle ”små børn” er ”kære børn”, i Guds perspektiv.

For mig føjer denne replik om de små børn sig til andre af Jesu ord, der viser, hvor vigtigt tanken om hensyn og hensyntagen er, hvis vi vil forstå Guds Rige som både tilværelsens inderste mening og de mest omfattende sammenhænge.

Mennesket er ikke skabt for helligdagens skyld" siger han et sted, "men helligdagen er skabt for menneskets skyld" – af hensyn til, med henblik på, som en lille kærlighedsgerning fra himlen til mennesket, der er jo – hvor betydningsfuld han end er her på jord - er som et lille barn sammenlignet med ham, der skabte himlen og jorden, stjerner og galakser.

Og når Ny Testamente fortæller om de helbredelser, Jesus udførte, hedder det også tit, at han trak sig tilbage eller forbød, at man fortalte om det. For kærlighedsgerningerne var gjort af hensyn til menneskene, for livets skyld, ikke for at han kunne vinde berømmelse og hæder.

Ja, når jeg tænker på bøjlen, der nu igen hænger i klædeskabet, tænker jeg på, at dens indskrift næsten kunne være den tyske overskrift over porten til Guds rige: ”Dem lieben Kinde”, og at man dermed burde føje ”Guds Rige” til rækken af ord, der styrer Dativ, hensynsfald.

Guds rige er hensynsfuldt og blødt. Blødt som de tre dråber vand i håret på det lille barn, som døbes, for Guds Rige hører sådanne til. Det er skabt for det lille barns skyld. Det som bor inden i hver eneste af os. Amen


Søndagens prædiketekst er skrevet af evangelisten Markus:

De bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde til dem: »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres. Sandelig siger jeg jer: Den, der ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det.« Og han tog dem i favn og lagde hænderne på dem og velsignede dem.

Sognepræst Ole Lange fra Gammel Sogn og Ny Sogn. Foto: Mads Dalegaard


Når jeg tænker på bøjlen, der nu igen hænger i klædeskabet, tænker jeg på, at dens indskrift næsten kunne være den tyske overskrift over porten til Guds rige: ”Dem lieben Kinde”, og at man dermed burde føje ”Guds Rige” til rækken af ord, der styrer Dativ, hensynsfald.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce