Annonce
Erhverv

Henrik blev erklæret konkurs på grund af skattegæld - nu er han ansat i konens nystiftede firma

Henrik Svensson glæder sig over, at mange kunder i hans gamle selskab er fulgt med over i det nye selskab, som hans kone har stiftet. Foto: Lars Kryger
Gældsstyrelsen har fået erklæret Henrik Svensson konkurs, selv om han tilbød at afdrage sin skattegæld med 5.000 kroner om måneden. Henriks kone har nu startet firmet Højmark Haveservice med ham som medarbejder.

Højmark: Der var ingen forståelse fra hverken banker, Gældsstyrelsen eller dommeren, så nu er hammeren faldet. Henrik Svensson er erklæret personligt konkurs ved skifteretten i Herning.

Dermed er der sat punktum for hans enkeltmandsfirma Svenssons Vikar- og Haveservice, som han stiftede i 1999 og siden har levet af.

Men der skal brød på bordet, så derfor har Henriks kone stiftet firmaet Højmark Haveservice med ham som eneste medarbejder. Cvr-nummeret fik hun i torsdags.

Annonce

Da hans gamle firma lukkede, stod han med en pæn ordrebog.

- Ordrerne i det gamle firma er mere eller mindre flyttet over i det nyt firma. Jeg har haft nogle kunder, som har holdt ved. Undervejs har jeg snakket med kunderne om, at jeg enten flyttede over til en konkurrent eller også begyndte i min kones firma, fortæller Henrik Svensson.

Tre rater á 82.000 kroner

Under finanskrisen og op til 2015 fik han opbygget en skattegæld på 350.000 kroner, som han siden har høvlet ned til 246.000 kroner. Henrik Svensson har tilbudt at afbetale gælden med 18.000 kroner som et engangsbeløb og derefter 5.000 kroner månedligt, hvilket ville bringe gælden ud af verden på tre år.

Den løsning ville Gældsstyrelsen ikke acceptere. Kravet var, at pengene skulle betales tilbage i tre rater á 82.000 kroner.

Henrik Svensson fik nej af Jyske Bank til at låne beløbet, så han kunne betale Skat. Det endda selv om han har betalt Jyske Bank, hvad han skyldte og har en kassekredit i plus. Efter Jyske Banks afslag skrev han til mere end 30 banker, men ingen ville give ham et lån.

Der var derfor ingen vej uden om Skifteretten i Herning.

- Til at starte med følte jeg mig godt tilpas. Dommeren var en frisk fyr, men så skal jeg ellers love for, at tingene tog en drejning. Jeg skulle bare svare på, hvad jeg blev spurgt om og så ellers ikke sige andet. Dommeren stoppede mig med det samme, da jeg sagde, at der var fejl i Gældsstyrelsens opgørelse. Det ville han ikke høre på. Det drejede sig om skyldsspørgsmålet og ikke om, hvor meget jeg skyldte, siger Henrik Svensson.

Annonce

Bekymret for huset

Efter konkursen er familien Svensson bekymret for, om deres bolig kan ryge på tvangsauktion. Henrik og hans kone ejer sammen huset i Højmark, der er vurderet til 300.000 kroner. Friværdien er 100.000 kroner.

- Jeg har fået at vide, at de ikke kan forlange huset solgt på tvangsauktion, når min kone ejer halvdelen. Desuden vil kreditforeningen jo tage pengene fra salget, da de står først. Skat vil derfor ikke få noget ud af sende huset på tvangsauktion, siger Henrik Svensson.

Annonce

Maskinparken

Konkursens andendagsgilde bestod i besøg af en advokat for Gældsstyrelsen, der mødte op hjemme hos Henrik Svensson for at vurdere hans maskinpark med henblik på et tvangssalg. Svenssons Vikar- og Haveservice udførte primært havearbejde, så produktionsmidlerne bestod af trailer og diverse haveredskaber.

Advokaten er endnu ikke vendt tilbage med en opgørelse eller et tilbud om, at konens firma kan købe redskaberne. Foreløbig har det nye firma købt en trailer og samtidig nydt godt af, at flere kunder har doneret redskaber, så der er basis for en god start uden behovet for de store investeringer.

Advokaten havde samtidig en grim besked med.

- Han sagde, at min gæld faktisk er på 310.000 kroner og ikke de 255.000, som jeg blev oplyst om i Skifteretten. De 55.000 kroner er renter, som er løbet på, lyder det opgivende fra Henrik, der vil gennemgå alle sine betalinger til Skat for at efterprøve påstanden om, at han faktisk skylder så højt et beløb.

Skat beregner sig en rente på otte procent, der er politisk bestemt og sat så højt, så ingen skal bruge Skat som kassekredit.

Henrik Svensson har samtidig fået besked på, at han kan søge gældssanering og er allerede gået i gang med papirarbejdet. Får han ja, nedsætter Gældsstyrelsen gælden til en størrelse, som han realistisk vurderet kan tilbagebetale.

Annonce

Må intet eje

Han må dog acceptere, at gælden foreløbig vokser. Fordi han ikke må eje noget, skal alle aftaler om el, vand og varme flyttes over i konens navn. Det udestående, som kreditorerne har med Henrik, skal sendes til kurator, som så afgør, om gælden kan betales og i hvilken rækkefælge.


Med konkursen har jeg fået dårligere muligheder for at betale gælden tilbage og svare enhver sit, og det synes jeg er tåbeligt.


- Mit firma var ikke et anpartsselskab, som jeg kunne tørre gælden af på. Det var et enkeltmandsfirma, så jeg hænger personligt på gælden. Jeg tilbød at afbetale skattegælden, hvis bare mit lille firma kunne få lov at overleve. Det gav loven mig ikke mulighed for. Med konkursen har jeg fået dårligere muligheder for at betale gælden tilbage og svare enhver sit, og det, synes jeg, er tåbeligt, siger Henrik Svensson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Ringkøbing

Politi efterlyser fedladen værktøjstyv: Blev fanget på byggecenters videokamera

Annonce