Ringkøbing: Der kommer til at hænge en truende sky øverst oppe.
Når oplevelsesparken Naturkraft til juni slår dørene op, kan gæsterne opleve, hvordan deres adfærd påvirker klimaet. Det sker i en af hovedbygningens tre kupler. I øjeblikket arbejder en programmør på højtryk med at udvikle et interaktivt spil, som skal foregå i kuplen, og hvor skyen under loftet vil spille en vigtig rolle.
- Vi ved alle sammen, at naturens kræfter er større end os, og vi ved også godt, at vi mennesker er med til at sætte et aftryk på naturen, når vi bygger byer, dyrker jorden og fragter varer rundt på vejene. Med spillet vil vi gerne vise, hvad der sker med naturen, når vi påvirker den, fortæller formidlings- og oplevelseschef Jørgen Lund Møller fra Naturkraft.
Vi skal forstå
Idéen er at placere en stor tredimensionel spilleplade midt i rummet. Her kan gæsterne sætte gang i spillet med brikker, som symboliserer en by, et landbrug eller noget helt tredje.
Effekten af udbygningen vil både kunne opleves på spillepladen og via den hvide sky, som bliver sat i bevægelse. Fra balkonen kan andre gæster også være med til at påvirke spillet fra skærme.
Det er Naturkraftfolkene selv, der har fået idéen til det interaktive klimaspil. På sidelinjen har man den tidligere tv-meteorolog, klimaekspert og Naturkraft-ambassadør Jesper Theilgaard, der er med til at udvikle indholdet i spillet, og han er begejstret.
- Det er en fantastisk måde at kunne vise nogle sammenhænge. Når jeg er ude for at holde foredrag, oplever jeg sådan set ikke, at vi har svært ved at forstå, hvordan vi påvirker klimaet. Det er langt sværere at erkende, at vi skal gøre noget, ændre vores liv, for at det ikke eskalere. Jeg tror, at et spil, som det her, kan være med til at give en erkendelse, siger Jesper Theilgaard.
Afslører hemmelig donation
Spillet er blevet til virkelighed med økonomisk hjælp to steder fra: Augustinus Fonden har støttet med to millioner kroner - fonden har tidligere givet 10 millioner til Naturkraft og så én hidtil hemmeligholdte bidragyder lagt to millioner til klimaspillet.
Den hemmelige bidragyder er energiselskabet RAH, som helt fra begyndelsen har ønsket at bakke op om oplevelsescentret. Da klimaspillet kom på banen, var direktør Jacob Møller ikke i tvivl om, at det var her pengene skulle bruges.
- Som lokalt energiselskab har vi gerne villet bakke op om Naturkraft. Vi har selv en skoletjeneste, hvor flere hundrede elever hvert år lærer om de tekniske ting. Men vi vil også meget gerne være med til at klæde den næste generation på til de udfordringer, vi står overfor med klimaforandringerne. De unge vil jo gerne gøre noget og hvis vi skal skubbe på med noget formidling, så vil vi meget gerne det, siger direktøren.