Annonce
Ringkøbing-Skjern

Helt vildt med helt og skrubber: Fjorden har det godt

Fjorden har det godt for tiden, og det betyder gode vilkår for helt og skrubber. Arkivfoto.
Ifølge fisker og tidligere havnefoged Jes Ebsen er fjorden ved at stabilisere sig efter en ændret slusepraksis tilbage i 1986.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: - Fjorden har det rimelig godt for tiden. Det har i hvert fald været en rimelig fangst af skrubber og helt, så det lover godt.

Ordene kommer fra fritidsfisker og tidligere havnefoged Jes Ebsen. Han er ved at gøre status på årets sæson, som snart går på hæld. I hvert fald bliver helten fredet i tre måneder fra 1. november, og det med den gode sæson er ikke bare noget, han siger. Ifølge tal fra Fiskeristyrelsen er der i år fanget helt i Ringkøbing Fjord for 2,1 millioner kroner. For hele sidste år var det tal 937.000. Og i 2017 blev der fanget helt for 267.000 kroner.

- Det er helt sikkert en god sæson, siger Jes Ebsen.

Annonce

Fjorden normaliserer sig

Der er selvfølgelig mange faktorer, den store fremgang i helten kan skyldes. Fiskernes indsats. Vejret. Men ifølge den tidligere havnefoged og mangeårigt medlem i sluseudvalget Jes Ebsen handler det også om, at fjorden er ved at vende tilbage til normale tilstande efter en omvæltning i 1980'erne.

- Slusepraksissen blev ændret i 1986, og det betød, at der blev lukket man saltvand ind i store mængder. Det ødelagde nok mere med hensyn til fiskene, end man troede. Fiskene flygtede, bunddyr døde, vegetationen blev brændt af. Men fjorden er ved at normalisere sig, og man har ændret praksissen, så man kun lukker saltvand ind, hvis der er en vis vindstyrke, siger han.

Også for skrubberne kan man de seneste år se en fremgang i antallet af fisk. Dog er 2019 ikke helt nået niveauet fra sidste år endnu.

- Men det går den rigtige vej. Det er helt sikkert. Men, om det bliver ligesom i 60'erne, er jo svært at sige. Men vegetationen er vendt tilbage, så det er i hvert fald et tegn på, at fjorden er sund, siger Jes Ebsen.

Annonce
Annonce
Tarm

Ung mand sendt i alkoholbehandling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Tak for en hurtig affaldsaftale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce