Annonce
Danmark

Helt usædvanlige tider i psykiatrien: Mange udskriver sig selv, andre bliver indlagt med corona-relaterede psykoser

Søndersøparken 1 er for tiden tommere end sædvanligt. Arkivfoto: Morten Dueholm
For en sjælden gangs skyld er der ledige senge i det psykiatriske sygehus. Mange patienter har udskrevet sig selv.
Annonce

Viborg: Det er usædvanlige tider. I verden, i Danmark, i Viborg - og i den regionale psykiatri.

- Virkeligheden er den, at vi i øjeblikket har lav belægning i vores sengeafsnit, siger Kirsten Gøtzsche-Larsen.

Det er meget sjældent, at den ledende overlæge i Regionspsykiatri Midt kan sige sådan.

Men det kan hun altså nu. Årsagen er den corona-virus, som har lagt visse begrænsninger på livet i det psykiatriske sygehus.

- Vi har ikke sagt til patienterne, at de er for raske til at være her. Nej, det er patienterne, som ikke synes, at her er rart at være, fortæller hun.

- Nogle patienter ønsker sig udskrevet, fordi de gerne vil hjem, hvis ikke de kan få udgang. Og vi kan ikke give udgang til dem, vi ikke tror kan overholde de retningslinjer, der er for corona, fortæller Kirsten Gøtzsche-Larsen og siger, at det ligeledes er blevet indskærpet, at man helst ikke skal have for mange besøg på de forskellige afsnit i denne tid.

- Og det betyder altså, at der er patienter, som ønsker sig udskrevet. Der er også nogle, som er "corona-forskrækkede," og som har det sådan, at de hellere vil være hjemme, hvor de ikke er så tæt på så mange mennesker.

Ledende overlæge i Regionspsykiatri Midt, Kirsten Gøtzsche-Larsen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Ikke i respirator, men ...

Når de psykiatriske patienter forlader de forskellige sengeafsnit, er det op til personalet at sikre, at de går derfra med de rette redskaber. Det kan være fortsat ambulant behandling.

- Vi sender ikke patienterne ud i ingenting, siger Kirsten Gøtzsche-Larsen.

Har I haft eksempler på patienter, som ville hjem, men som I har set jer nødsaget til at tvangsindlægge?

- Nej, ikke endnu. Men det er vi parate til at gøre, hvis nogen vil hjem, som ikke kan klare sig selv.

En del voksne kan nok godt være bange for, hvad alt det her skal ende med. Hvis man også lider af paranoia og angst, så kan man for alvor blive slået omkuld af den corona-virus, som fylder alt i øjeblikket.

- Ja, det kan man. Og vi har faktisk fået et par indlæggelser i det seneste døgn af nogle mennesker, som er blevet mere psykotiske, fordi det med corona kører alle steder, og har de nu corona, giver de andre corona, og får de corona af naboen? Det kan køre dem fuldstændigt op, og så bliver de indlagt. Vi har også fået genindlæggelser af nogle af dem, som var kommet hjem, og som fandt ud af, at det var en dårlig idé. Og de er selvfølgelig velkomne igen, fortæller Kirsten Gøtzsche-Larsen.

- Så tænker man, at vi i psykiatrien ikke arbejder med kritiske funktioner, så tager man fejl, tilføjer hun.

- Det kan godt være, at man ikke kommer i respirator af en psykisk lidelse, men man kan blive meget syg på anden vis.

Den ledende overlæge fortæller i øvrigt, at der ikke er skærpede regler i forhold til de retspsykiatriske patienter, som jo ikke bare kan udskrive sig selv.

- Men man anmoder alle besøgende om, at det er så få og så sjældne besøg som muligt, men hvis man risikerer, at den enkeltes tilstand forværres, er man jo nødt til at tillade besøg. Og med hensyn til udgang, så tager man stilling til, om den enkelte kan håndtere det.

Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Corona-mistanke: Faster/Hanning har fået en spiller testet for corona, og da svaret ikke var kommet, blev deres kamp i serie 3 udsat

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes, og baråbningstider udvides i fase 4  

Annonce