x
Annonce
Danmark

Helt usædvanlige tider i psykiatrien: Mange udskriver sig selv, andre bliver indlagt med corona-relaterede psykoser

Søndersøparken 1 er for tiden tommere end sædvanligt. Arkivfoto: Morten Dueholm
For en sjælden gangs skyld er der ledige senge i det psykiatriske sygehus. Mange patienter har udskrevet sig selv.

Viborg: Det er usædvanlige tider. I verden, i Danmark, i Viborg - og i den regionale psykiatri.

- Virkeligheden er den, at vi i øjeblikket har lav belægning i vores sengeafsnit, siger Kirsten Gøtzsche-Larsen.

Det er meget sjældent, at den ledende overlæge i Regionspsykiatri Midt kan sige sådan.

Men det kan hun altså nu. Årsagen er den corona-virus, som har lagt visse begrænsninger på livet i det psykiatriske sygehus.

- Vi har ikke sagt til patienterne, at de er for raske til at være her. Nej, det er patienterne, som ikke synes, at her er rart at være, fortæller hun.

- Nogle patienter ønsker sig udskrevet, fordi de gerne vil hjem, hvis ikke de kan få udgang. Og vi kan ikke give udgang til dem, vi ikke tror kan overholde de retningslinjer, der er for corona, fortæller Kirsten Gøtzsche-Larsen og siger, at det ligeledes er blevet indskærpet, at man helst ikke skal have for mange besøg på de forskellige afsnit i denne tid.

- Og det betyder altså, at der er patienter, som ønsker sig udskrevet. Der er også nogle, som er "corona-forskrækkede," og som har det sådan, at de hellere vil være hjemme, hvor de ikke er så tæt på så mange mennesker.

Annonce
Ledende overlæge i Regionspsykiatri Midt, Kirsten Gøtzsche-Larsen. Arkivfoto: Morten Dueholm

Ikke i respirator, men ...

Når de psykiatriske patienter forlader de forskellige sengeafsnit, er det op til personalet at sikre, at de går derfra med de rette redskaber. Det kan være fortsat ambulant behandling.

- Vi sender ikke patienterne ud i ingenting, siger Kirsten Gøtzsche-Larsen.

Har I haft eksempler på patienter, som ville hjem, men som I har set jer nødsaget til at tvangsindlægge?

- Nej, ikke endnu. Men det er vi parate til at gøre, hvis nogen vil hjem, som ikke kan klare sig selv.

En del voksne kan nok godt være bange for, hvad alt det her skal ende med. Hvis man også lider af paranoia og angst, så kan man for alvor blive slået omkuld af den corona-virus, som fylder alt i øjeblikket.

- Ja, det kan man. Og vi har faktisk fået et par indlæggelser i det seneste døgn af nogle mennesker, som er blevet mere psykotiske, fordi det med corona kører alle steder, og har de nu corona, giver de andre corona, og får de corona af naboen? Det kan køre dem fuldstændigt op, og så bliver de indlagt. Vi har også fået genindlæggelser af nogle af dem, som var kommet hjem, og som fandt ud af, at det var en dårlig idé. Og de er selvfølgelig velkomne igen, fortæller Kirsten Gøtzsche-Larsen.

- Så tænker man, at vi i psykiatrien ikke arbejder med kritiske funktioner, så tager man fejl, tilføjer hun.

- Det kan godt være, at man ikke kommer i respirator af en psykisk lidelse, men man kan blive meget syg på anden vis.

Den ledende overlæge fortæller i øvrigt, at der ikke er skærpede regler i forhold til de retspsykiatriske patienter, som jo ikke bare kan udskrive sig selv.

- Men man anmoder alle besøgende om, at det er så få og så sjældne besøg som muligt, men hvis man risikerer, at den enkeltes tilstand forværres, er man jo nødt til at tillade besøg. Og med hensyn til udgang, så tager man stilling til, om den enkelte kan håndtere det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Rådhuset har tilsyneladende brug for en pop op-bog om inhabilitet

Hele sagen er kørt fuldstændig efter bogen. Sådan lød det fra kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, da Dagbladet i februar skrev om Ørskov-sagen. Kort fortalt handler den om, at formand for børne- og familieudvalget Trine Ørskovs mor fik en af de lederstillinger, der blev oprettet som følge af ændringer på det specialiserede område. I samme interview faldt der i øvrigt hug til Dagbladet for at lave 'tabloid-historier' om emnet. "Relationen er alment kendt. Jeg synes ikke, det er fair over for udvalgsformanden, og det anfægter også vores professionalisme", lød det fra kommunaldirektøren. Noget tyder på, at der er brug for en ny bog på rådhuset i Ringkøbing. Det kunne passende være en pop op-bog, hvor det springer i øjnene på enhver politiker eller embedsmand, som åbner den, at man skal være på vagt overfor inhabilitet. Det skal man, fordi befolkningen altid skal kunne have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde - uden at personlige interesser spiller ind. For selv om Trine Ørskov har forklaret, at hun ikke anede, at moderen stod til at få en af de lederstillinger, hun kæmpede en politisk kamp for at få oprettet, så gør det ingen forskel. KL's konsulenter, som kommunen har bedt om at vurdere sagen, konkluderer, at Trine Ørskov var inhabil helt fra begyndelsen, og at hun hverken skulle have deltaget i behandlingerne i børne- og familieudvalget eller i byrådet. Et byrådsmedlem har selv ansvar for at gøre opmærksom på det, hvis der er tvivl om habiliteten. Men et embedsværk har nu også ansvar for at klæde politikerne på med den nødvendige viden. Det kan undre, at fagchefen på området, Flemming Nielsen, ikke fortalte sin udvalgsformand, at han ville ansætte hendes mor i en af de nye stillinger. En sådan viden ville - forhåbentlig da - have fået inhabilitets-alarmen til at lyde. Fagchefens rolle i sagen bliver, ligesom KL-konsulenternes redegørelse, behandlet på økonomiudvalgets møde i næste uge. Vi venter spændt på udvalgets konklusioner. Men der kan næppe være tvivl om, at der visse steder på rådhuset er brug for en professionel opfriskning af reglerne for inhabilitet. Det er tilsyneladende ikke helt tilstrækkeligt, at en familierelation er alment kendt.

Annonce