Annonce
Rejser

Helt tæt på Sri Lankas vilde dyr

Tidligt om morgenen kører safaribilerne ind i nationalparken Yala. Det er først på dagen, at chancen for at se leoparder er størst. Foto: Kenneth Karskov
Sri Lanka er et overraskende bud på en safaridestination, men ø-riget ved Indiens sydspids byder på et overflødighedshorn af dyreoplevelser. Landets nationalparker er proppet med store elefantflokke, sultne krokodiller og verdens højeste koncentration af leoparder.

Safari er måske ikke det første, du tænker, når du læser ”Sri Lanka”, men det burde du. For i tillæg til uspolerede sandstrande, betagende teplantager og farverige templer byder Sri Lanka også på et væld af fascinerende dyreoplevelser.

Landets nationalparker rummer både leoparder og elefanter, og farvandet omkring øen gemmer på klodens største pattedyr, blåhvalen. Faktisk har Sri Lanka den højeste koncentration af leoparder noget sted i verden, og farvandet ved landets sydspids siges at være det bedste sted at se de 200 ton tunge blåhvaler. Så salgsargumenterne er i orden.

I teorien er det sågar muligt at se både elefanter, leoparder og blåhvaler inden for 24 timer. Det vil kræve solid planlægning og en god portion held, men det kan lade sig gøre - selvom de fleste nok vil foretrække at sprede oplevelserne ud over flere dage.

Annonce

Første møde med elefanten

- Elefanten er en truet dyreart, siger Anura Nanayakkara, der er guide på turen rundt i Sri Lanka.

- Vores elefant er lidt mindre end sin afrikanske fætter og har markant mindre ører. I Asien er det også kun hannerne, der har stødtænder, forklarer han.

I Sri Lanka findes verdens højeste koncentration af leoparder. Det kræver dog stadig en god portion held at se det smukke dyr, for de gemmer sig godt. Foto: Sri Lanka Tourism Development Authority

Udawalawe National Park ligger 165 kilometer fra hovedstaden Colombo og er en af Sri Lankas mindre kendte nationalparker. Den får besøg af relativt få turister, men området er vigtigt for den srilankanske elefant, der har naturligt hjemme i disse omgivelser. Andre parker er mere populære, så i Udawalawe er det muligt at få fornemmelsen af at være alene i det 300 kvadratkilometer store område. Med et enkelt sving væk fra det centrale hjulspor forsvinder de to-tre andre jeeps, der umiddelbart kunne spottes.

Transporten foregår i en udpint firehjulstrækker med seks gamle bilsæder monteret på ladet. Så sidder man dér, højt hævet og kan kigge langt ud over det åbne savannelandskab i en stol med nakkestøtter, sikkerhedsseler og sågar et håndtag til at lægge sædet tilbage.

Annonce

Guide er vigtig på safari

Safari i Sri Lanka er ikke oplagt som gør det selv-turisme, men er noget, man bør gøre sammen med en stedkendt lokalguide. Det kræver et trænet blik at kunne spotte de vilde dyr på lang afstand. Lige præcis elefanten er dog til at få øje på uden en hjælper, for den står blot et par meter fra bilen og river græs op af jorden med sin snabel.

Chaufføren slukker hurtigt motoren og trækker bremsen. Elefanten kigger på turisterne. Turisterne kigger tilbage, knipser et par billeder, og så vælger det ædle dyr at spadsere videre.

Det er virkelig et skønt første møde med det fire-fem ton tunge dyr. Asien rummer ellers utallige eksempler på elefanter, der tvinges rundt i landskabet med en kurvfuld turister på ryggen og en ejer, der driver dyret fremad med med en hårdtslående stav, men dette er helt anderledes.

Elefanterne holder sammen, mens turisterne iagttager dem på afstand. Læg mærke til de små babyelefanter i mængden. Foto: Kenneth Karskov

Udawalawe-parken er meget mere end blot tonstunge planteædere med lange snabler. Her er også store bøfler, frække aber, sultne krokodiller, skarpsynede ørne, flotte påfugle, snedige sjakaler og farverige isfugle. Med andre ord: Rigeligt til et par timers safari - og disse dyr ser guiden længe før alle andre på ladet af jeepen.

Annonce

Leopard-jagt

Sri Lankas mest berømte nationalpark hedder Yala. Dette område har verdens højeste koncentration af leoparder, så chancen for at se det imponerende kattedyr er større her end noget andet sted i verden.

Det er tidlig morgen, da vækkeuret ringer. Den lille viser står på fem, og det er kulsort udenfor, men leoparder er nataktive dyr, som går til ro, når det bliver varmt. Så det gælder om at være i parken tidligt, for dyrene gemmer sig i skyggen i løbet af dagen, og så bliver de for alvor svære at få øje på.

På vej i bilen messer guiden mantraet om, at dette er en safari og ikke en zoologisk have, så der er ingen garanti for at se dyr. Underforstået: En eller anden form for dyr skal vi nok få at se, men leoparderne kan være en udfordring. Det forbehold vil han gerne lige tage på forhånd.

Annonce

... nu tættere på

Det starter godt. Først kommer en stor hanelefant til syne. Så dukker en flok hjorte op. Safaribilen ruller langsomt forbi en doven krokodille, og lidt væk ses nogle påfugle. Chaufføren fortsætter ad de støvede hjulspor igennem parken, men efterhånden som timerne går, begynder det at blive trættende at bumpe af sted med en knurrende mave og uden synet af en leopard. Her er smukt, bevares, men det er katten, som er det primære mål med besøget.

Et blink med forlygterne fra en af de andre safarivogne får chaufføren til at gasse op. Det er signalet om, at nogen har set en leopard. Flere vogne kommer susende til, men det er allerede for sent. Det eftertragtede bytte for turisternes kameralinser er væk.

Guiden får et tip om, at en leopard er set i en anden del af parken, så chaufføren sætter ild i den gamle Toyota med turistsæder på ladet og prøver at finde stedet. Et hurtigt tip fra en modkørende bil afslører, at en leopard er spottet for få minutter siden lige her. Spændingen stiger. Alle holder vejret. Den må være lige i nærheden.

Øjnene danser hen over bevoksningen. Nationalparken strækker sig helt ned til kysten ud mod Det Indiske Ocean og rummer vandbøfler, padder, krybdyr, masser af smukke fugle og så videre, men alt det er ligegyldigt nu. Det er kun leoparden, der tæller på dette tidspunkt.

Minutterne går. Stadig ingen leopard. Ingen har lyst til at give op, men til sidst er der intet andet at gøre. Det store kattedyr vil ikke vise sig frem i dag. Argh!

Skuffelsen er til at tage og føle på. Det er som et bryllup, hvor bruden får kolde fødder i sidste øjeblik. Som en festival, hvor hovednavnet aflyser. Et surprise-party, hvor hovedpersonen ikke synes, overraskelseselementet er sjovt. Leoparden er ikke nogen steder at se. Guiden laver en ”jeg-sagde-jo-det-kunne-ske”-bevægelse med skuldrene og beder chaufføren om at vende retur til hotellet, hvor en omgang sen morgenmad venter.

Annonce

Hvalgaranti

Naturens luner får på den måde sat en effektiv stopper for planen om leoparder og blåhvaler på samme dag. Men hvis man er en af de heldige, som fik spottet et kattedyr i de tidlige morgentimer, ville man nu skulle skynde sig videre til byen Mirissa på Sri Lankas sydkyst.

Sri Lanka er nemlig også det sted i verden, hvor det er lettest at se hvaler. Oddsene er så gode, at nogle firmaer tilbyder hvalgaranti: Få pengene tilbage eller kom igen i morgen, hvis det ikke lykkes at se en hval.

Vejen dertil

Der er ingen direkte flyforbindelse fra Danmark til Sri Lanka, så det kræver et flyskift undervejs at komme til hovedstaden Colombo. En returbillet koster typisk 5000 kroner, og en lang række selskaber betjener destinationen, for eksempel Turkish Airlines via Istanbul eller LOT Polish Airlines via Warszawa.

Sri Lanka har er kompliceret klima, hvor den ene del af landet kan have fremragende vejr, mens en anden del står under vand. Den sydvestlige monsoon rammer den sydvestlige del af landet fra april/maj til september, mens den nordøstlige monsun rammer i perioden november til marts. Så østkysten er bedst i den danske sommer, mens sydkysten er bedst i den danske vinter.

Det samme komplicerede billede tegner sig for nationalparkerne. Bedste tidspunkt at besøge leoparderne i Yala er januar, februar og marts, mens parken kan være lukket i august og september, hvor dyrene får fred til at kigge kærligt på hinanden og lave små dyrebørn. Kaudulla med de store elefantflokke er bedst i juni, juli, august, mens Udawalawe er god året rundt med undtagelsen af regnsæsonen, som typisk ligger i oktober og november.

Visum: Danske turister skal have visum for at besøge Sri Lanka. Et turistvisum på 30 dage kan udstedes ved indrejse, men det kræver en forhåndsgodkendt Electronic Travel Authorization fra de srilankanske myndigheder. Det er ukompliceret selv at gøre på nettet, og elektronisk ansøgningsskema findes her: www.eta.gov.lk/slvisa.

Bådene tager typisk af sted morgen og formiddag, og turen varer ofte seks timer eller mere. Antallet er hvaler er højt i dette område, og Sri Lankas farvand rummer sågar blåhvaler, så her er virkelig noget at komme efter. Det kæmpestore dyr kan blive 33 meter langt, veje 200 ton, og halefinnen alene kan være på seks meter. Blåhvalen er det største dyr, der nogensinde har eksisteret på Jorden.

Hvalgarantien har desværre en bagside. Hvalsafari er en efterspurgt aktivitet, og resultatet er proppede turistbåde, hvor skipperen er presset til at finde dyrene for ikke at skulle betale penge tilbage til gæsterne. Nogle firmaer lover at sejle helt tæt på hvalerne, så man kan få perfekte billeder, og der findes derfor beretninger om bådture, hvor hvalerne bliver jagtet af 15-20 skibe for til sidst at blive omringet, så alle kan få et godt billede. Dét er ikke en god oplevelse - slet ikke for dyret og heller ikke de betalende gæster - så vær kritisk med din hvalsafari. Du vil helst have en båd som respekterer hvalerne som vilde dyr med fri mulighed for at bevæge sig rundt.

Hvalsafari er en populær aktivitet på Sri Lanka. Nogle steder på øen kan hvaler endda ses fra kysten. Foto: Sri Lanka Tourism Development Authority
Annonce

Den ultimative elefantoplevelse

- Jeg prøver lige at snakke med vores lokale folk på stedet, siger guiden fra forsædet, hvor han sidder med mobiltelefonen i hånden. En times kørsel fra en af Sri Lankas største turistattraktioner, Løveklippen Sigiriya, ligger yderligere to nationalparker. De ligger tæt på hinanden, så det er med at vælge, hvilken af de to kræfterne skal bruges på.

- Jeg hører lige, i hvilken af parkerne de har set flest dyr i dag. Så vælger vi den. Er det o.k?

Dette er selve essensen af en god lokalguide. Dyrene spadserer frit omkring på sletterne og lader sig ikke indskrænke af nationalparkernes ydre grænser. De er ligeglade med, hvilken af parkerne de opholder sig i, så nogle gange er de store flokke det ene sted, nogle gange det andet sted. Det er til gengæld ikke ligegyldigt, når man kommer her som turist.

- Det bliver Kaudulla National Park i dag, siger han efter at have foretaget et par opkald.

Ørne, hjorte, masser af fugle og ikke mindst store flokke af elefanter er på programmet. Selv om der allerede er sat hak ved elefanten tidligere på turen, ville det være fantastisk med en hel flok - især hvis der kunne være et par elefantkalve iblandt.

- Der er 3200 elefanter på hele Sri Lanka, og mens det tal i gamle dage var meget højere, er den gode nyhed, at vi ser tegn på, at antallet af elefanter vokser. Især har vi kunnet notere flere unger i flokkene, fortæller guiden.

Pludselig sætter jeepen farten op. En flok elefanter er tilsyneladende spottet bag nogle træer i det fjerne. Et par stykker mere kommer til, og det begynder nu at ligne en flok på 8-10 stykker. De gemmer sig lidt, men minsandten om her ikke er et par unger i flokken. Nøj, hvor er den lille unge sød. Den holder sig hele tiden tæt på sin mor.

En stor flok elefanter søger mod et vandhul. Flere og flere slutter sig til flokken, og til sidst er her samlet over 60 elefanter. Foto: Kenneth Karskov

Det pibler frem med elefanter fra alle sider. 5 elefanter mere dukker op fra venstre. 10 mere fra højre. Wow, det er helt vildt at få lov til at opleve helt tæt på. Der er elefanter i alle aldre her. De store dyr kan blive op til 60-65 år, og alle generationer synes at være med på denne tur, og det er tydeligt, at de store passer godt på de små.

Chaufføren har for længst trukket bremsen og slukket motoren. Det er ganske enkelt enestående at stå her omgivet af elefanter til alle sider. Foran, bagud, til højre, til venstre. Overalt er der grå pattedyr med lange snabler. Et hurtigt forsøg på at tælle flokken stopper først omkring de 60, og dyrene synes helt upåvirket af de tilstedeværende turister.

De spadserer langsomt ned til søen for at få lidt vand, og da hele flokken er passeret, er der kun synet af 60 elefantnumser tilbage. Dyrene er videre i livet og har allerede snablen nede i noget andet. For de heldige turister har mødet til gengæld skabt minder for livet.

Fem andre seværdigheder

  1. Løveklippen “Sigiriya” er en af Sri Lankas største turistattraktioner. For 1500 år siden valgte en lokal konge stedet til hovedstad og byggede et palads på toppen af en stejl klippe. Der er 1200 trin til toppen. Selv om paladset i dag blot er ruiner, er det ikke svært at forestille sig, hvor imponerende stedet har været, og udsigten fra toppen er alle anstrengelserne værd.
  2. Sri Lankas højland er centrum for landets teproduktion, der er en vigtig indtægtskilde og beskæftiger over en million mennesker. Udsigten fra højlandets klipper er betagende smuk med teplantager, så langt øjet rækker. Nogle af de gamle plantageejendomme er omdannet til små, unikke hoteller.
  3. Sri Lanka har et veludviklet jernbanenet med 1500 kilometer skinner, og landet kan prale af en række spektakulære togstrækninger. Turen op til temarkerne står højt på turisternes ønskeliste, så book i god tid og helst inden afrejse fra Danmark.
  4. Tandens Tempel, Sri Dalada Maligawa, i byen Kandy opbevarer Buddhas venstre hjørnetand. Dette hellige relikvie ligger gemt væk i et skrin, som er placeret i en hellig hal, og selv om kun et fåtal får lov at se skrinet, er templet og det tilhørende kongepalads i sig selv et besøg værd.
  5. Sri Lanka har 1340 kilometer kystlinje, så det skorter ikke på smukke, uspolerede sandstrande. Byer som Hikkaduwa, Bentota og Tangalle byder på indbydende palmeklædte badestrande, og i løbet af de seneste år har nogle af verdens ypperste hotelkæder fundet vej hertil.
Sri Lanka har verdens højeste koncentration af disse smukke kattedyr. Foto: Sri Lanka Tourism Development Authority
Det er noget helt andet at opleve elefanter i deres naturlige element end at se dem i fangenskab. I Sri Lanka strejfer de stolte dyr frit omkring i landets nationalparker. Foto: Sri Lanka Tourism Development Authority
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rohde om sin gamle kritik af Indre Mission som sort: - Det var ikke min stolteste time som folketingsmedlem

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Det store valg for 75 år siden: Se navnene på de mange lokalvalgte i både sogneråd, byråd og amtsråd

Annonce