Annonce
Videbæk

Helt på Lyngtoppen: Fed sommerlejr for Spjalds børn og unge

Tumlingebørn er i gang med et optagelsesritual for at få lov at være pilte efter sommerferien. Privatfoto
Annonce

For dem, som aldrig har oplevet at være på sommerlejr med FDF, kan det være svært at forstå, hvorfor så mange børn, unge og voksne bruger en uges ferie på at deles om få baderum, på at vaske op i halvbeskidt vand, på at sove sent og stå tidligt op, på at få røg i øjnene mens maden tilberedes og på at være i gang hele dagen.

For os, som har oplevet det, så ved vi hvorfor…. Fordi samværet på en FDF sommerlejr rækker langt ud over, hvad findes andre steder. Fordi der på sådan en uge både er et væld af planlagte aktiviteter, men også undervejs opstår magiske stunder og tid til fordybelse, leg og nærvær.

Dette års lejr startede lørdag fra huset i Spjald, hvor størsteparten af deltagerne hoppede i en bus eller kørte biler med store trailere med pakket grej. For 12 børn og 5 voksne tog turen til Lyngtoppen på Thyholm dog det meste af dagen. De 17 havde nemlig taget imod udfordringen med at cykle til lejren - en cykeltur på 70 km. Vejrguderne var ikke med de seje pilte. Det regnede lidt og der blæste en stærk modvind, og især, da Oddesundbroen skulle krydses, oplevede børnene naturens kræfter.

Imens var lejrens ældste deltager i gang med opbygningen af deres lejrbase. Der blev bundet knob, regnet ud, savet til - og allerede ved aftentid stod en flot base klar til brug med spiseplads, opvaskested, ”kogeplader” og overdækket sofahjørne til hygge og afslapning.

Søndag morgen gik de mange FDFere til Søndbjerg kirke, hvor de deltog i gudstjenesten med sognepræsten Thomas Buelund. FDFerne havde fået til opgave at samle blomster på vejen til kirken, så den smukke natur og mangfoldighed fyldte kirken. Denne dag var der også barnedåb i kirken, så det blev en festlig dag med masser af sang og god og børnevenlig prædiken. På lejren har væbnerne haft andagter ud fra filmen ”Narnia”, som er blevet set som aftenhygge hos de store. Temaerne har været store ord som kærlighed, tilgivelse, fristelse, at blive lokket og meget andet.

De yngste har haft forskellige temaer til deres morgenandagter - skabelse, at bruge sit talent og at være bange og blive tryg igen. Morgenandagterne har budt på forskellige aktiviteter som børnene i den grad har taget til sig. Der er lavet skabelse med modellervoks, der er lavet tegneark med egne talenter og samarbejdsøvelser omkring tillid.

I løbet af sommerlejren har der mange gange været værksteder for børnene. Der er blevet lavet flotte StringArt, vævet af naturmaterialer, arbejdet i fedtsten, lavet træting med ”Lyngtoppen” indgraveret, knyttet armbånd og udsmykning til skjorten, lavet kæmpe-sæbebobler. Børnene har nydt at gå til og fra værkstederne og mange har lavet fine ting, som skal med hjem som minder om en skøn uge.

Sidste dag tog 20 tumlinge og pilte imod en ekstra udfordring, hvor de gik 3 km baglæns. Dermed havde de gjort sig fortjent til et ekstra mærke til skjorten, - et mærke som med det samme blev sat på skjorten.

Mandag var en Tivolidag med udfordringer til alle. Børnene blev delt på hold, hvor deltagerne var mellem 8 og 15 år, som hver skulle forberede en tivolibod. Der blev lavet alt fra ringridning, over det muntre køkken, stigegolf og flødebollekast, til ring-kast, lykkehjulet og meget mere. Da tivolidagen sluttede, havde børnene tjent "penge", som skulle omsættes i køkkentanternes bod, hvor der var burgere. Jo flere penge, holdet havde tjent, jo mere tilbehør til burgerne kunne de købe. En fantastisk dag med masser af smil og oplevelser på tværs af de forskellige årgange.

”Lyngtoppen” ligger i et naturskønt område i et bakket terræn blot 200 meter til fjorden. En af Spjald FDFs gode traditioner er den daglige badning, hvor vandet i år dog ikke var oppe på sydlandske temperaturer. Det medførte mange høje hvin, men det afholdt ikke børnene fra at hoppe i. Der var krabbefangst og på stranden blev der fundet mange smukke muslingeskaller. I løbet af ugen blev det også til flere ”lokale regnbyger” i form af vandkampe. Tirsdag eftermiddag fik lejrens ældste lov at more sig for alvor med vandet. Tre mænd fra Spjald var mødt op med deres speedbåde og vandscootere og så fik de vandglade ellers fuld fart ud over vandet.

Lejrens yngste deltagere med ledere (53 i alt) var på vandretur Jegindø rundt. En smuk tur i dejligt sommervejr i en meget afvekslende natur. På nordsiden af øen ved Bøhl strand blev der badet, hvilket var tiltrængt til de varme fødder og kroppe. Undervejs på turen kom lejrens skønne køkkentanter med frokost til de mange vandrere. Den lokale is-bod fik også en større invasion af de mange FDFere.

Fra onsdag aften til torsdag var det lejrens ældste deltagere, som skulle afsted på hike - en vandretur med overnatning. De blev delt på hold, så de 4-5 stykker skulle finde en bestemt adresse, hvor de skulle overnatte. Hele torsdagen gik med et posteløb på øen, hvor de skulle igennem forskellige forhindringer og samarbejdsøvelser. Humøret var højt og de unge mennesker tog godt imod de mange udfordringer.

Hver aften mødtes alle lejrens deltagere og sang flaget ned. En smuk sang, som handler om taknemmelighed, blev en fast ramme omkring flagnedtagningen. Efter det blev det tid til lejrbålene, som i år blev afholdt af et helt nyt lejrbålsudvalg. Det lykkedes i den grad for de unge mennesker at få skabt en kult omkring lejrbålene. Gentagelserne med bestemte March og lejr sange, ”en presset mand”, slim, ”dengang Vagn var spejder”, lejravis, ”har du majs” og aftenandagt med musiknumre skabte en særlig stemning og forventning blandt de mange tilskuere.

Der er de faste traditioner - og så alt det, som bare opstår. En vandslange mellem væbnerlejren og lejrbasen havde en enkelt utæthed. Det gav dråber, som dannede en lille pyt. Den pyt blev udgangspunkt for en leg, som for nogle drenge varede det meste af ugen. Der blev bygget kanaler, gravet huler og samarbejdet på kryds og tværs.

En af bakkerne mellem de to lejrområder blev dækket af en lang presenning. Kælke fremstillet af opskårne plastiktønder blev brugt til at suse ned af bakkerne igen og igen.

Der var masser af tid til spil, til sang fra March og lejrsangbogen i små grupper, til hygge i soverummene/teltene/shelteren, der blev stået i kø til tutten (lejrens egen slikbod) og meget mere. Hver aften sluttede med hygge for lederne og seniorerne (de unge mennesker), hvor programmet for den næste dag blev gennemgået, og hvor der blev grinet af dagens oplevelser.

FDF giver børn og unge et ståsted at møde verden fra. Hvis man går ind på den officielle hjemmeside fra FDF står der, at ”FDF er en børne og ungdomsorganisation med voksne, der har noget på hjerte”. Det bliver meget tydeligt sådan en uge, at de voksne, som er med, har noget på hjerte. Stjernestunder, fællesskab, fordybelse, overskridelse af egne grænser, sjov, grin, store og dybe snakke, samvær på tværs af alder, mødet med nye venner - kort sagt; En uge, hvor vi det bliver tydeligt, at alle ønsker at blive brugt i samværet med andre mennesker, fordi man på den måde mærker, at vi har værdi og er betydningsfulde. FDF - fordi det giver rigtig god mening.

Stjernestunder, fællesskab, fordybelse, overskridelse af egne grænser, sjov, grin, store og dybe snakke, samvær på tværs af alder, mødet med nye venner - kort sagt en uge, hvor vi det bliver tydeligt, at alle ønsker at blive brugt i samværet med andre mennesker, fordi man på den måde mærker, at vi har værdi og er betydningsfulde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce