Hvide Sande

Helligåndskirken trænger til en opgradering

Nedgangen til kapellet under Helligåndskirken kan være direkte farlig. Det er en af de udfordringer, som den store renovering skal løse. Foto: Jørgen Kirk

Menighedsrådet ved Helligåndskirken i Hvide Sande har sat gang i et større renoveringsprojekt, der skal føre til en mere moderne kirke.

Hvide Sande: - Der er stadig træk og slip på toilettet ved siden af alteret i Helligåndskirken, og trappen ned til kapellet er farlig for dem, der bærer kisten. Helligåndskirken er blevet 64 år gammel. Det kan ses. Derfor har vi sat gang i en større renoveringsproces, siger menighedsrådets formand Jens Nicolai Vejlgaard.

Menighedsrådet kalder projektet for en større renovering, fordi det er en opgradering, der er behov for, men der bliver også tale om en bygningsmæssig udvidelse, hvis alle ønsker skal opfyldes.

Sammen med sognepræst Daniel Kristiansen viser han Dagbladet rundt i kirken, og fortæller om de forbedringer, som renoveringen gerne skulle føre med sig:

Ud over en løsning på trappen ned til kapellet og nye handicapvenlige toiletter skulle renoveringen gerne føre til forbedrede faciliteter for præsterne, et opdateret og udvidet dåbsværelse, et børnekirkerum, et nyt varmeanlæg, et bedre rum til kaffe og socialt samvær efter gudstjenester, øget tilgængelighed i selve kirkerummet og sidst men ikke mindst flere regulære siddepladser i kirken.

- Helligåndskirken er en meget populær kirke. Der er cirka 180 arrangementer om året, og omkring 20-25 gange årligt må vi sætte ekstra stole ind, og der er ikke altid plads til alle de, der gerne vil i kirke. Det gælder for eksempel ved Masterclass-koncerterne, siger Daniel Kristiansen.

- Desuden har vi temmelig mange turister på besøg. Det slider alt sammen på kirken, siger Daniel Kristiansen.

- Vi er stadig i den indledende fase, og der er slet ikke sat hverken tidsramme eller beløb på den store renovering. Men vi har fået tre forslag fra arkitekter, som vi nu skal til at arbejde videre med i menighedsrådet, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Der er stadig træk og slip på det lille toilet i rummet ved siden af alteret. Foto: Jørgen Kirk

Stolte af kirken

- Vi er fantastisk stolte af vores kirke, der er et vartegn for hele Hvide Sande. Helligåndskirken står skarp og tydelig fra alle verdenshjørner. Det skal den også gøre efter renoveringen. Der skal også tænkes på både akustik og lysindfald, så det er ikke nogen nem opgave, arkitekterne er på, siger Daniel Kristiansen.

- Processen begyndte egentlig ved det seneste provstetilsyn for to år siden, og både provstiet og Ribe Stift er med på sidelinjen. Stiftet er bygningsansvarlig, og de har stor erfaring med den her slags byggesager, så vi er i trygge og gode hænder, siger Daniel Kristiansen.

- I øjeblikket er vi rundt at se på, hvordan de har løst udfordringerne i andre sogne som Nøvling, Troldhede, Videbæk og Harboøre. Det er meget lærerigt, og vi inddrager naturligvis også kirkens personale i planlægningen, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Han oplyser også, at der naturligvis vil blive holdt et offentligt præsentationsmøde, når der er valgt en arkitekt, og når der ligger konkrete tegninger på bordet.

Når Helligåndskirken skal renoveres, skal der også kigges på antallet af bænke eller stole i kirken. Foto: Jørgen Kirk

Har ikke kigget på kunst

Menighedsrådet har endnu ikke forholdt sig til, om der skal ske grundlæggende forandringer med alteret eller andre ting i kirken, som det er sket ved andre omfattende renoveringer/ombygninger, som for eksempel i Videbæk Kirke, hvor der kom et nyt stort, kunstnerisk alterbilleder ind i den udbyggede kirke.

- Det er for tidligt at sige noget om, men vi kan sige, at der er rigtig mange, der er meget glade for det alter, vi har i dag, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Han kan heller ikke sige, om menighedsrådet vil forsøge at skaffe donationer til renoveringen.

- Det eneste, vi kan sige på nuværende tidspunkt, er, at vi hellere vil vente et ekstra år og så få det gjort ordentligt, hvis vi ikke kan skaffe midlerne fra provstiet og eventuelt eksterne donorer på det tidspunkt, hvor budgettet ligger klar, siger Daniel Kristiansen.

Efter renoveringen skal der også være plads til opbevaring af ekstra stole et andet sted end i våbenhuset. Foto: Jørgen Kirk
Der er ofte trængsel i det lille rum ved siden af våbenhuset, hvor der både gøres klar til dåb og laves kaffe samt gåes på toilettet fra. Foto: Jørgen Kirk
Menighedsrådsformand Jens Nicolai Vejlgaard og sognepræst Daniel Kristiansen i kirkerummet i Helligåndskirken. De håber også på en pænere løsning på adgangsproblemer, når den store kirkerenovering er færdig. Foto: Jørgen Kirk
0/0
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Hvide Sande

Klar til strandrace på fede cykler: 120 deltagere kan få en vild oplevelse

112

Mobiltelefon stjålet fra bord

Hvide Sande

En sørgelig og fantastisk verden udstilles i kunstnerboligen

Hvide Sande

Skibsværft bygger ny hal til større fartøjer: Ansatte slipper for kulde og regn

Erhverv

Borgmesteren: Vi er helt bevidste om de trafikale udfordringer - og vi gør noget ved dem!

Hvide Sande

Opråb til politikerne: Fik nej til soppebassin på stranden - så kom de kystnære møller

112

Ejendom i Søndervig ramt af hærværk