Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Haveglæden deles med andre

Havefolk mødes for at dele haveglæden og lade sig inspirere af hinandens haver. Foto: Helle Troelsen
Når havefolk mødes, går snakken på livet løs. Jeg kender det selv, for så kan man dele erfaringer om planter, jord og havearbejde, men også lidt om bekæmpelse af plantesygdomme og skadedyr. Man glemmer helt tid og sted, og ”påhæng”, der ikke har interessen for haven, mister efterhånden tålmodigheden. For hvem synes, det er interessant, når en plante findes i en mangfoldighed af sorter, og snakken flytter sig fra dansk til latin.

Min egen bror, der ikke har den store interesse for have, synes, det er vældig sjovt at finde på fiktive latinske navne til planter - det ene navn mere frækt end det andet. Blot for at drille. Han drillede mig også dengang, jeg var lille. Især når mine forældre gang på gang hev en masse gæster, blandt andet fra England, med på havevandring hos min mormor.

De voksne var helt opslugt af planter med latinske navne, og Jesper (min bror) stemte i på afstand og holdt sig ikke tilbage for at bemærke, at jeg midt på næsen havde en næsten udsprungen blomst, der hed ”Filipensus”.

Når vi tager på ferie i Danmark og i udlandet, så besøges spændende haver. Sidste år gik turen til Bornholm, blandt andet for at besøge Enghøj Staude Have, der ligger i Åkirkeby. Haven er ejet af Anne-Mette og Michael, der har bygget haven op fra 2004, hvor deres haveglæde for alvor tog fart. Foto: Helle Troelsen

Haven er andet end latin

Mange taler også om, når de mødes, hvordan haven er blevet det sted, hvor man kan fordybe sig og glemme tid og sted. ”Det er som et mentalt brusebad at arbejde i haven,” sagde en haveveninde til mig forleden. Hun kunne lægge verdens uroligheder og uligheder bag sig, og fik bearbejdet sine følelser, imens hun tog sig kærligt af sine planter i haven.

Tankerne skulle lige arbejdes gennem kroppen via det fysiske havearbejde, og så var hun klar til at tale om det, der gik hende på. Det, som hovedet var fyldt så rigeligt af, havde efterhånden overskygget sanserne, men de blev genfundet i haven. Det er det, som en have kan, og det er det, som havevenner kan dele med hinanden.

Annonce

Haveglæden kan også deles ved at vise sin have frem

I sommerperioden holder mange havefolk deres haver åbne for besøgende. Er den gjort rigtig fin, og er man særlig stolt af sit værk, så vil man gerne vise sin have frem.

Jeg tror, at mange kan genkende følelsen af sommerfugle i maven, når man i lyset fra solnedgangen efter en lang dag i haven nyder sit værk. Det er lige før, at låget letter, når duftene fra havens blomster når ens næsebor, når farverne træder så utroligt smukt frem, at det er en fryd for øjet. Og når fuglenes smukke sang fylder ørerne, imens man nyder et sødt, solmodent jordbær. Disse følelser vil man gerne dele med andre, for de kan være så stærke, at det er svært at holde på dem i sin egen krop.

Men der er også mange bekymringer, når roserne smider bladene, fordi de er blevet angrebet af svampesygdomme. Eller når man næste morgen opdager, at spirerne fra georginerne er blevet spist af snegle. Så sniger der sig en tåge hen over haveglæden, og så må man have fat i en haveven eller spørge kyndige havefolk til råds, når man besøger hinandens haver.

Enghøj Staude Have er en charmerende staudehave inspireret af den engelske cottage stil. Den er opdelt i mange haverum adskilt af hække og større træer og buske. Flere steder markeres overgangen fra haverum til haverum med en pergola. Her er en fin grønmalet pergola helt gemt under slyngplanter. Herinde er en bænk, hvis man skulle trænge til et hvil. En super god idé der skaber en skøn hulestemning. Foto: Helle Troelsen
Annonce

En have, der gjorde indtryk på mig

Når vi tager på ferie i Danmark og i udlandet, så undersøger jeg altid, om der er spændende haver og havefolk i området. Sidste år gik turen til Bornholm, blandt andet fordi jeg så gerne ville besøge Enghøj Staude Have, der ligger i Åkirkeby.

For flere år siden så jeg en artikel om haven i et haveblad og satte den på listen over de haver, jeg måtte besøge. Haveejerne er også flittige til at lægge smukke billeder fra haven op på Instagram, og de virker som en magnet på mig.

Flere steder i haven er der små huse, også malet grønne. De falder smukt ind i havens rum, på en diskret med meget dekorativ facon. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Engelsk cottage-stil

Haven er ejet af Anne-Mette og Michael, hvis haveglæde for alvor opstod, da de i 2004 skulle flytte planter fra et gammelt bed til et nyt. Sidenhen har haven udviklet sig til en charmerende staudehave inspireret af den engelske cottage-stil. Her er masser af stauder plantet tæt sammen i bede. Men der er også mange andre typer planter i haven.

Roser og klematisser vokser i stativer og på pergolaer. De danner sammen med høje træer og buske havens loft. Der er solbeskinnede områder, og der er skyggefulde kroge, hvor der vokser planter, som trives lige netop på denne plet. Der er ingen tvivl om, at Anne-Mette og Michael eksperimenterer med at finde de bedste placeringer til planterne, så de både trives og klæder hinanden så flot. Det kan man kun opnå ved at prøve sig frem og flytte rundt på planter, næsten i en uendelighed. En have forandrer sig hele tiden, og hvert år har sine helt egne oplevelser.

Enghøj Staude Have har et lidt vildt udtryk, men hækkene af taks og de formklippede buksbom giver alligevel en ro for øjet, når de danner adskillelse mellem havens mange rum. Græsplænen har veget pladsen for bede fyldt med planter og stier af stenmel, der forbinder det ene haverum med det andet. Flere steder stoppes ens blik af smukke krukker med markante bladvækster.

Hvert haverum har sin egen farveholdning. Den første del af haven er holdt i farverne rosa, lilla og bordeaux. Så går man gennem den hvide have og den lysegule og blå have efterfulgt at et område med varme og brændte farver. Vi besøgte haven i juli, hvor dagliljerne blomstrede i flotte orange farver. Jeg nappede i forbifarten en nyudsprungen dagliljeblomst og proppede den i munden til stor overraskelse for Anne-Mette og Michael. De vidste ikke, at de her havde en guldgrube af spiselige lækkerier, der smager hen ad vandmelon, bemærkede de.

Når man bevæger sig rundt i haven, har man næsten fornemmelsen af at være i en frodig, blomstrende jungle. Men når man når ned bagerst i haven, vælter lyset ind fra huller i hækken. Her åbner der sig vidder i landskabet med udsigt til kornmodne marker. Det er så smukt og kontrastfyldt, at jeg helt mistede pusten under mit havebesøg. Det gik egentlig først helt op for mig, da min haverunde endte i det kønneste lille havehus placeret på grænsen mellem have og det omkringliggende landskab. Hvilken bjergtagende udsigt til det smukkeste sommerlandskab og med duft af modent korn.

Den grønne farve går igen i vandkanderne, der her står på række ved et vandbassin støbt i beton. Det er fyldt med siv og vandplanter, der giver et ideelt levested for den grønne frø, der har taget bolig her. Foto: Helle Troelsen
Annonce

Små havehuse tilfører hygge

Rundtomkring i havens forskellige rum er der placeret små havehuse, alle sammen malet i grønne farver. Så falder de mere naturligt ind. Pergolaer og rosenstativer er også malet i den samme grønne farve, hvilket giver en flot sammenhæng mellem materialerne i haven. Selv vandkanderne er malet i de karakteristiske grønne farver.

De små havehuse er klædt på af planter, for så bliver det ekstra hyggeligt, når man slår sig ned på de små terrasser, der er anlagt ved havehusene.

Anne-Mette og Michael har et favoritsted i haven, hvor de holder pause fra havearbejdet. Det er ved en overdækket pergola placeret ved havens eneste græsplæne. Et lille frimærke af en græsplæne, der dog giver ro og fred til øjet. Jeg kender det selv så godt. I Troensehaven ynder jeg at sætte mig på bænken under et gammelt æbletræ med udsigt til frugthaven. Her sker ikke ret meget, for nogle gange skal øjet nemlig have ro.

Privatlivets fred har Anne-Mette og Michael også sørget for. De har bygget et fint grønt stakit, der afgrænser privaten fra haven. Herinde har gæster ingen adgang. Men alligevel har man et kig til det fineste hvide hus, hvor der også er kræset for detaljerne i både bygninger og deres egen lille, private gårdhave. Jeg var nemlig så fræk at lure hen over stakittet.

Haven har åben fra 1. maj til 1. oktober tirsdage og torsdage klokken 13-17 og lørdage og søndage klokken 13-16.

Havens rum er forbundet af stier af stenmel. Man har nærmest fornemmelsen af, at man bevæger sig rundt i en jungle. Men nede bagerst i haven åbner landskabet sig op. Der er lavet huller i hækken som lukker lyset ind. Foto: Helle Troelsen
Annonce

På opdagelse i Danmark

I disse coronatider skal de fleste af os nok tilbringe sommerferien i Danmark. Det giver gode muligheder for at opdage nye kroge af Danmark, hvor man aldrig har været før. Smukke naturområder og vandreruter nærstuderes her hos os, og jeg har også spottet flere haver, hvor jeg gerne vil lægge vejen forbi.

Måske bliver der plads i bilen til en lille plante, der skal flytte med hjem i Troensehaven. Ligesom da jeg besøgte Enghøj Staude Have, hvor jeg købte en yndig rosa kvæsurt ”Pink Squirrel” i deres plantesalg. Den vokser nu i et bed i Troensehaven til minde om en dejlig haveoplevelse hos skønne havefolk.

Alle malede elementer i haven er grønne. Her er et hjemmelavet rosenstativ med en rosa klatrerose, der danner loft i den mere åbne del af haven. Mere dekorativt kan det næsten ikke gøres. Foto: Helle Troelsen
Anne-Mette og Michael har et yndlingssted i haven, hvor de tager et hvil fra havearbejdet. Det er her i skyggen under en overdækket pergola. Her er havens eneste lillebitte plet græsplæne, der skal give ro for øjet. Foto: Helle Troelsen
Privatlivets fred har Anne-Mette og Michaels også sørget for. De har bygget et fint grønt stakit, der afgrænser privaten fra haven. Herinde har gæster ingen adgang. Selv skriften på skiltet er holdt i en matchende grøn farve. Foto: Helle Troelsen
Dette yndige havehus er bygget i skellet mellem haven og marker i lange baner. Det ligger så smukt og kontrastfyldt fra resten af haven, at jeg helt mistede pusten under mit havebesøg. Hvilken bjergtagende udsigt til det smukkeste sommerlandskab og med duften af modent korn. Det er sommer, når den er bedst. Foto: Helle Troelsen
Hos Enghøj Staude Have købte jeg en yndig rosa kvæsurt ”Pink Squirrel” i deres plantesalg. Den vokser nu i et bed i Troensehaven til minde om en dejlig haveoplevelse hos skønne havefolk. Foto: Helle Troelsen
Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil For abonnenter

Nanna Schultz er direktør af mor-universet og brandet momkind: - Der skal være albuerum i moderskabet

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Videbæk For abonnenter

Plejehjemsleder om brugen af sikkerhedsvagter: - Vi skal også passe på de andre beboere

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce