Annonce
Ringkøbing

Havnens oddere tog hullet i brug: Masser af fodspor omkring havnefogedens hul i isen

Snefaldet har afsløret dem: Odderspor omkring hullet i Ringkøbing Havn. Foto: Poul Osmundsen
Ringkøbing Havns "husoddere" er åbenbart trætte af at vandre alt for langt på isen efter et hul, de kan bruge for at komme ned til fiskene; i alt fald er de tydeligvis glade for det hul i isen, havnefoged Niels Tarpgaard Nielsen har savet til dem.
Annonce

RINGKØBING: Hullet er kun 25 centimeter på hvert led; men det tog ikke Ringkøbing Havns "husoddere" lang tid at finde det trekantede hul i isen, havnefoged Niels Tarpgaard Nielsen forleden savede til dem.

- Hullet er egentlig ment som lidt af en spøg - en kommentar til vinterbaderne, siger havnefogeden.

Spøg eller ej - odderne har i alt fald taget hullet til sig, kunne det konstateres efter mandagens snefald. Tirsdag morgen var hullet i havnen lige ud for Fiskehuset omgivet af masser af odderspor, så det har tydeligvis været taget i brug efter formålet i løbet af natten.

Om odderne så har haft held med deres jagt, kunne dog ikke ses. Hvem ved, måske har de bare nøjedes med at tage en dukkert i det iskolde vand.

Frosset har de i alt fald ikke. Ifølge Wikipedia er de godt isoleret mod kulde og fugt. Hårene i odderens pels er ligesom en lynlås forbundet med mikroskopiske små kiler, der griber ind i hinanden.


Hullet er egentlig ment som lidt af en spøg - en kommentar til vinterbaderne.

Niels Tarpgaard Nielsen, havnefoged i Ringkøbing.


Der opstår på den måde et tykt lag underuld, der fastholder isolerende luftbobler, men som også afviser vand. Så selv om den ikke har isolerende spæklag, kan odderen holde sig tør og varm.

Annonce

Fisk på menuen

Det er faktisk lidt udsædvanligt, at oddere slår sig ned så tæt på mennesker, som havnens par har gjort; normalt er det et sky dyr.

For en generation siden var odderen faktisk ved at uddø i Danmark, fordi dens normale levesteder, moser, søer og vandløb, var blevet indskrænket. Siden har en række forskellige naturgenopretnings-tiltag ændret situationen.

Ikke bare vinterbaderne går i vandet i Ringkøbing Havn; det gør også havnens oddere. Foto Poul Osmundsen.

I dag menes der at være mellem 500 og 1000 oddere i Danmark, flest i Jylland. Og et par af dem har altså slået sig ned i Ringkøbing Havn, hvor der tilsyneladende er mad nok, og hvor de føler sig trygge.

Men hvordan kan de næsten også undgå at følge sig velkomne, når havnefogeden sørger for, at der er et fint dykkehul til dem i isen, så de ikke skal trave alt for langt for at finde et velegnet sted at fiske?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Storfisker vil frifindes for anklage om kvotefusk - seks vestjyske fiskere er også tiltalt

Annonce