Annonce
Skjern

Havnefogeden gennem 30 år holder til i tyskernes skur - og nyder det: Jeg elsker Stauning Havn

Aksel Børsting Vestergaard har 30 års jubilæum som havnefoged i Stauning Havn. Her ses han ved den båd, han selv har sammen med sin bror Bent Børsting Vestergaard. Foto: Kaj Poulsgaard
Aksel Børsting Vestergaard har haft sin gang på Stauning Havn hele livet. De sidste 30 år som havnefoged - og kærligheden til havnen er usvækket.

Stauning Havn: Aksel Børsting Vestergaard er 69 år. Han kunne derfor godt stoppe som havnefoged i Stauning Havn og gå på pension.

Det har han imidlertid ingen konkrete planer om. Og det forstår man egentlig godt, når man besøger ham i hans fantastisk hyggelige havnekontor.

Havnekontoret ved Stauning Havn ligger i et skur, der oprindeligt blev opført under krigen. Det indeholder alt, der er nødvendig for at drive en lille havn. Fotoet er taget med vidvinkel for at få det hele med. Foto: Kaj Poulsgaard

Kontoret er indrettet i et gammelt skur fra krigens tid, som tyskerne opførte i Stauning for at bruge det som værksted.

Annonce

Efter krigen blev det flyttet til Stauning Havn, hvor det opfyldte rollen som fiskerhytte, indtil det for syv år siden blev indrettet som havnekontor komplet med både mødebord, kontorplads, køkken, hjørneværksted, redskaber på væggene og en skøn udsigt over havnen.

Aksel Børsting Vestergaard har 30 års jubilæum som havnefoged i Stauning Havn. Her ses han med jubilæumsgaven - et dronefoto af hele havnen. Foto: Kaj Poulsgaard

For nylig kom der en ny dekoration på porten - nemlig et dronebillede af den idylliske havn.

En fantastisk perle

Billedet var en gave til Aksel Vestergaard i anledning af hans 30 års jubilæum, og det forklarer meget godt, hvorfor jubilaren kalder havnen for "en fantastisk perle". Hvorfor han også kalder det for "min havn" kræver en lidt længere forklaring, og den begynder allerede da Aksel Vestergaard er barn.

- Jeg voksede op i Skjern, mens min farbror Rahbæk Vestergaard var havnefoged, jeg har derfor dejlige minder fra havnen allerede som barn, og da vi selv flyttede til Stauning i 1980, fik jeg en båd hernede sammen med min bror Bent Børsting Vestergaard. Vi fik også en hytte, som vi stadig bruger til vores garn, siger Aksel Vestergaard.

- I dag er det nok 90 procent af hytterne, der er sommerhuse. Der er ikke så mange bierhvervsfiskere tilbage. Men heldigvis tilpas mange til, at det stadig er en aktiv havn, hvor "det lugter lidt af fisk", siger Aksel Vestergaard med et smil.

Annonce

En hård tid

- Den første tid var hård. I 1989 var der ikke rigtig styr på noget. Alt var noget forsømt på grund af dårlig økonomi i havnen, og der var for eksempel heller ikke nummer på hytterne, så det var svært at holde styr på ejerne og brugerne. Jeg talte nogen gange med chefen for teknisk forvaltning, Ole Møller, om havnen og problemerne. Da jobbet som havnefoged så blev ledig i 1991, ringede han flere gange og spurgte, om det ikke var noget for mig.

- Der skulle megen overtalelse til, for jeg havde godt gang i min karriere som beregner. Men da jobbet "kun" er halvtids, og mest om sommeren, lod jeg mig til sidst overtale. Det var hårdt i starten at få styr på det hele, men nu kører det jo som i smør, og jeg har absolut ikke fortrudt. Det er været 30 dejlige år med gode kolleger og gode chefer, siger Aksel Vestergaard.

Aksel Vestergaard er sådan indrettet, at han helst vil huske de positive ting - de negative glemmer han. Der er dog én begivenhed, der sidder frisk i erindringen, nemlig orkanen Bodil i 1999, der oversvømmede en del af de lavere liggende hytter, og sendte ret meget materiale ind i havnen.

- Oprydningen tog 14 dage, og selv om havnekontoret aldrig er blevet oversvømmet, er det stadig sådan, at jeg ikke sætter støvsugeren eller andre elapparater på gulvet, når jeg tager på ferie. For man ved jo aldrig, siger Aksel Vestergaard.

da jobbet "kun" er halvtids, og mest om sommeren, lod jeg mig til sidst overtale. Det var hårdt i starten at få styr på det hele, men nu kører det jo som i smør.

Aksel Vestergaard, havnechef på Stauning Havn

Stauning Havns helt store udfordring er at holde den tre kilometer lange sejlrende fri for sand.

- Da jeg var en stor knægt, var der så meget vegetation på grundene, der holdt på sandet, at de kunne nøjes med at få sejlrenden gravet fri hver femte år. Nu er meget af vegetationen forsvundet. Den bliver brændt af, af den skiftede saltkoncentration i fjorden - måske fordi vi ligger lige overfor slusen i Hvide Sande, hvor saltindholdet reguleres. At det forholder sig sådan, kan jeg jo ikke bevise, men faktum er, at meget at vegetationen er forsvundet, og det betyder, at vi nu skal have sejlrenden gravet fri hvert år, og det koster jo, siger Aksel Vestergaard.

Annonce

Nye broer til seks millioner

Det største, der er sket på havnen i Aksels tid, er de nye broer til seks millioner kroner, der kom til i 2017, kloakering af alle hytter, køb af hytte til havnekontor, den nye Restaurant Stauning Havn, samt en ny anduvningsbøje i plastic til at markere indsejlingen.

- Det sidste kan lyde som en lille ting, men den gamle anduvningsbøje var i stål, og den skulle derfor ind om vinteren. Det var livsfarligt arbejde, da den jo er godt fortøjet, så det var en stor dag, da vi fik sat den nye op, siger Aksel Vestergaard.

Han nyder naturligvis også, at Stauning Jazz er blevet en succes.

- Der kommer rigtig mange både i de dage. Det er skønt, siger Aksel Vestergaard.

Annonce

Andejagt med drengene

Som fisker og naturmenneske elsker Aksel Vestergaard, de dage, hvor solen skinner og det er vindstille. Hvor havnen viser sig fra sin flotteste side, og de dage, hvor man kan se fiskeørnen svæve majestætisk eller gæs i tusindvis trække over Stauning. Men årets bedste dag, er vist den dag, hvor andejagten går ind.

- Jeg har lige været på andejagt med mine tre knægte. Det er så hyggeligt. Vi står meget tidligt op - før de andre jægere, så vi kan få den bedste placering. Og så er vi klar klokken 05.00. På sådan en dag går snakken, og det bliver tydeligt, hvilket privilegium, der er at bo her ved Stauning Havn, siger Aksel Vestergaard.

Han og hustruen, Agnes Kleis Vestergaard, er tilmed så privilegerede, at deres fire børn og 11 børnebørn bor i enten Ringkøbing eller Tarm, så familien tit kan være sammen om at nyde naturen i Stauning.


Aksel Vestergaard

Havnefoged i Stauning Havn, Aksel Børsting Vestergaard, er 69 år. Han er født i Aarhus og opvokset i Skjern, mens han farbror, Rahbæk Vestergaard, var havnefoged. Han og hustruen flyttede selv til Stauning i 1980.

Aksel Vestergaard er søn af Svend Aage Vestergaard og Ragnhild Børsting Vestergaard, der mødte hinanden i Stauning.

Aksel Vestergaard er uddannet tømrer og bygningskonstruktør. Han fik hurtigt så meget at lave som beregner, at det er det, han har været næsten hele sit arbejdsliv ved siden af halvtidsjobbet som havnefoged, som han fik i 1991. 

Jubilæet blev naturligvis fejret på Restaurant Stauning i Havn.

Der er 237 bådepladser i havnen i Stauning. Cirka 20 procent er ledige. Der er også seks autocamper-pladser og tre shelters. Ud af de 50 hytter er de 90 procent i dag sommerhuse.


Annonce
Tarm For abonnenter

En jul med stærke traditioner: 50 år i træk har Hardy hentet sit juletræ hos Inger

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu kommer PCR-test til Skjern: Testcenter åbner allerede i denne uge

Ringkøbing For abonnenter

Dansk er vejen til succes: Ngun har en dansk mand på arbejde og en burmesisk mand derhjemme

Ringkøbing

Tæt opløb ved kåring af fotoklubs bedste skud: Én og samme fotograf leverede årets skud i både 2020 og 2021

Ringkøbing-Skjern

Går glip af sit sidste byrådsmøde: Iver Enevoldsen har fået corona

Sundhedsstyrelsen opgiver at bremse Omikron: Slut med isolation for nære kontakter til nære kontakter 

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ribo Vinduer opfører ny fabriksbygning på 9500 kvm., Bechs Hotels ordrebog med alle 250 julefrokost-bestillinger forsvandt og andre glimt fra Gamle Dage

Skjern

Corona-usikkerhed rumler hos eksil-vestjyder: Julebussen fra studiebyerne kun fyldt halvt op

Hvide Sande For abonnenter

Naboer er rasende over erhvervsmands byggeri af swimmingpool og anneks midt i Søndervig

Se med lige nu: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

Ringkøbing

Ny direktør vender hjem til Vestjysk: Landboforening skal nu ledes af tre direktører

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ridder af Hvide Sande og meget mere: Tidligere borgmester fik helt særlig overraskelse til sin fødselsdag

Ringkøbing

Stadig intet svar på Omikron-mistanke men ingen spredning efter gymnasiefest

Annonce