Annonce
Hvide Sande

Havneby kan dufte en succes: Hvide Sande vil selv stå for fødevarefestival

Til sidste års fødevarefestival i auktionshallen i Hvide Sande blev der solgt flere end 6000 billetter. Arkivfoto: Mads Dalegaard
I 2017 og 2018 har et ægtepar fra Kolding-egnen med succes stået bag en stor fødevarefestival i Hvide Sande, men i år vil byen selv styre slagets gang.

Hvide Sande: I de seneste par år har et ægtepar fra Kolding-egnen, Jimi Kristensen og Sisse Hansen, haft stor succes med at arrangere en to dage lang fødevarefestival i Hvide Sande i efteråret.

Ved debutudgaven i 2017 blev der solgt tæt ved 6000 billetter, og ved den seneste fødevarefestival i oktober 2018 rundede antallet af gæster 6000 i havnebyens store auktionshal.

Det fik Jimi Kristensen til at sætte et forsigtigt kryds i 2019-kalenderen:

- Vi forventer helt sikkert, at vi vender tilbage til Hvide Sande i weekenden i uge 41, lød det fra arrangøren i slutningen af oktober sidste år.

Men sådan bliver det ikke, for Holmsland Klit Turistforening har valgt selv at tage kokkehuen på:

- Der har været et ønske om, at det kom på lokale hænder igen, siger destinationsmanager i turistforeningen, Lei Iben Raunow Andersen om Hvide Sande Foodfestival, der bliver afholdt i den første weekend i efterårsferien; 12. og 13. oktober.

Annonce
Festivalarrangør Jimi Kristensen har haft en tanke om at vende tilbage til Hvide Sande i efteråret 2019, men sådan bliver det ikke, for fremover vil byen selv stå for det smagfulde arrangement med fokus på fødevarer. Arkivfoto: Mads Dalegaard

Flere lokale aktører

Budskabet er, at Hvide Sande Foodfestival 2019 'vil danne rammen om Danmarks mest autentiske fødevaremarked med lokale, regionale, nationale og internationale råvarer og produkter.'

Endvidere bliver det understreget, at der vil være fokus på smagsoplevelser, autentiske omgivelser og lokale udstillere:

- Det betyder ikke, at ikke-lokale udstillere ikke er velkomne - blot, at vi godt kunne tænke os flere lokale aktører til Hvide Sande Foodfestival, så vi rigtigt kan vise, hvad området har at byde på, siger Lei Iben Raunow Andersen.

Hun siger videre, at over halvdelen af stadepladserne allerede er booket.

Sidste år havde den vestjyske fødevarefestival omkring 60 udstillere under tag, mens der ude under åben himmel blev fristet med såkaldt street food i en række boder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce