Annonce
Livsstil

Haven: Drivhusets glæder

Drivhuset bugner igen i år med druer, og jeg kan slet ikke spise mig ud af dem, men nyder dem hængende i loftet i drivhuset. Foto: Grøn Kommunikation
Nu kan der høstes vin, snart følger oliven, mens chilien længe har givet frugt.

Jeg er fan af vejrudsigter, selv om de fleste udsigter næsten er lige meget, når man har et drivhus, der samler varme.

Min lyst til vejrudsigter, ofte flere gange om dagen, har måske noget at gøre med, at jeg sejler, ror kajak og har have. I alle de nævnte tilfælde er det jo godt at kende vejrudsigten.

Jeg ser dem på TV2 og DR1. Temperaturmæssigt foretrækker jeg TV2, hvor vejrudsigterne generelt er de mest positive.

Vejrudsigter, især på DR1, er ofte med små hyggelige indslag, men også enkelte uhyggelige historier om vejr og have.

Det hænder nu og da, at jeg må sidde med et smørret grin. Når for eksempel Mikael Jarnvig for nylig og dybt alvorligt sagde, at det er lykkedes en privat tomatavler ved Odder at dyrke tomater udendørs, så er det, man mere tænker på april end august, men der er ikke tale om aprilsnar. Herefter ser man i indslaget et stort drivhus med mange forskellige tomatsorter efterfulgt af et par enkelte cherrytomater, der vokser udendørs.

Man bør da have et minimum af baggrundsviden, inden man lukker den slags “nyheder” ud i æteren. At dyrke tomater udendørs har man gjort i mere end 60 år, og både store og små af slagsen kan dyrkes ude.

Det er mindst 40 år siden, jeg selv dyrkede tomater ude. Dengang havde jeg nemlig ikke drivhus. Efter nogle år fik jeg drivhus, og tomaterne kom herefter ind. Det gav mere plads i køkkenhaven. Trods alt får man også flere tomater ud af drivhustomater, ofte en bedre smag (hvis man dyrker dem i jordbede og ikke kapillærkasser), og ofte kan man vælge mellem flere sorter, der bedst er egnet til at dyrke under glas. Frilandstomater har sine begrænsninger, selv om flere og flere sorter dukker op.

I de senere år er mine tomater, i takt med at køkkenhaven blev mindre, røget ud igen. Det skyldes især, at de på friland med hensyn til vand og gødning helt og holdent passer sig selv, men også at jeg i de seneste år nu gerne vil have plads til noget andet i drivhuset.

I øvrigt har flere held med at dyrke tomater i drivhuset uden andet end at give dem en god grundvanding, når de plantes, og dække med aviser for at holde fordampningen. Så stikker tomaten dybe rødder, der selv henter vand og næring op. Tomater smager klart bedst, hvis de ikke hele tiden har adgang til fri vand.

Annonce

Dejlige druer

Blå druerDadeldrue, souvenir. Kan plantes på en sydmur. Tåler ned til 18 graders frost. Søde, meget sprøde aflange druer, der høstes fra september ofte til ind i oktober. Kernefattig.

Schuyler. Sydmur eller drivhus. Giver store blåduggede druer med mild muskatsmag. Sund og hårdfør.

Muscat bleu. Store blå druer med sød muskatsmag. Modner september-oktober. Sund og hårdfør.

Louis. Blå, kernefattig drue, middelstore klaser, velsmagende, sund og hårdfør og modner i drivhuset i september. Er en variant af den grønne himrod.Kerneløse druer

Beauty seedless. Kernefri, blå drue med sød smag. Modner midt i september.

Vanessa. Rigtig god spisekvalitet og meget sund, men store flotte klaser. Rød farve. Modner i september.

Lina. Runde kerneløse, grønne druer i middelstore klaser. Sprød og velsmagene. Sund plante, der vokser kraftigt. Modner september-oktober

Venus. Blå, kerneløs drue med store løse, middelstore druer. Sund og hårdfør. Modner i september.

Grønne druerHimrod. Kernefattige druer i lange løse klaser. Søde og velsmagene. Modner september til oktober på sydmur og i drivhuset i august.

Remaily seedless. Aflange grønne druer med sød naturlig smag. Modner i september og har god sygdomsresistens.

Chilibad

Vindruer, citrussorter, oliven samt chili er det, der fylder mest i mit drivhus, og faktisk står oliven og citrus mest ude i det fri, mens chilien oftest er under glas. I meget varme perioder får de dog deres frihed.

Når de står i potter, er det, fordi jeg mest dyrker sorter, der kan overvintre, og her er Bishops Crown helt suveræn. Den står om vinteren i mit badeværelse, hvor jeg plukker chili frem til december. I marts klippes den hårdt tilbage og er så helt klar i juli med nye frugter. Den er dekorativ og passer i styrke til den smag, jeg foretrækker - ikke for stærk.

Dadeldruen

I år bugner det som sidste år med druer. Jeg har en blå schuyler og har haft den i måske 30 år. De tre gange jeg har skiftet drivhus, har jeg bygget det nye drivhus, så vinen kom med. Vinen er plantet inde.

I efteråret 2018 købte jeg også en dadeldrue, souvenir, der tåler ned til 18 graders frost. Jeg har aldrig hørt eller læst om den, men købte nogle klaser som plukket drue hos en grønthandler, og så gik jeg på jagt både efter viden om druen og efter steder, den kunne købes.

Jeg fandt på dette tidspunkt kun Bilka, der havde den, men efter jeg kort omtalte min nyindkøbte drue, har der været stor efterspørgsel efter den, og nu kan du købe den mange steder.

Jeg plantede den i foråret med roden inde. Den skal vandes jævnligt, men ikke mere end at rødderne tvinges til at søge dybt ned og selv finde vand. Allerede i år har den givet fem klaser, jeg snart glæder mig til at sætte tænderne i.

To druer i et drivhus fylder hurtigt. I mit tag har jeg trukket wirer, som rankerne kan ledes hen ad og beskæres om sommeren efter andet eller tredje blad fra hver klase. Egentlig skulle det helst være efter fjerde-femte blad, men det er der ikke plads til, og druerne bliver tilstrækkeligt søde.

Jeg har dog store forventninger til dadeldruen, og lever den op til mine forventninger, er planen at reducere rankerne med schuyler til fordel for dadeldruen. Vi kan slet ikke spise os ud af de druer, der kommer, men vi laver også saft af dem og får den herligste druesaft uden alkohol. Det vil jeg bruge schuyler til, mens dadeldruen bare skal være mums.

Oliven giver skiftevis mange frugter og skiftevis næsten ingen. Også oliven laver vi spiseoliven af, og de er mindst lige så gode som de købte.

Blandt citrus er det klart kumquat, der er min favorit. Den når som regel at sætte frugter to gange, men flest i løbet af sommeren. Det er ikke altid, de modner, inden frosten kommer, og selv om kumquat kan tåle frost, ja, helt ned til 10 grader, er frugterne ikke glade for det. Derfor sættes den ind i mit soveværelse. Her kan jeg i december og januar plukke flere hundrede kumquat til marmelade, likør og bruge dem som kandiserede smagsbomber.

Det kan du gøre i haven lige nu

Forårsløg: Køb dine forårsløg, så tidligt du kan. Plant dem straks og dæk gerne med lidt, der luner.

Tomaterne klippes: Klip toppen af tomaterne, så de ansatsede kan nå at modne.

Former sankthansurt: Fyld en flamingokasse med lige dele sand og fin kompostjord eller så- og priklemuld. Stik et blad halvt ned i jorden. I løbet af kort tid har du en ny plante.

Vil du have farver på din chili, så skal du måske næste år prøve denne med navnet Barak. Foto: Albinus frø
Dadeldruen er helt ny i mit drivhus, men allerede nu har den givet fem klaser. De er næsten uden kerner og meget sprøde og lækre. Foto: Grøn Kommunikation
Vi får mange druer, og så mange, at vi ikke kan spise os ud af dem, men så kan man lave dejlig druesaft med en presse eller med en saftkoger. Selvfølgelig kan man også lave vin i boblende balloner. Foto: Grøn Kommunikation
Bishops Crown er min favorit, når det gælder chili. Jeg er ikke til det stærke, og jeg synes, at denne er rigelig stærk. Den er dekorativ, og så giver den chili næsten hele året. Foto: Grøn Kommunikation
Min ikke særlig store komquat giver mange frugter. Mere end 300 har jeg lige talt. Når de ikke at modne, så sæt planten lyst i soveværelset, eller hvor der ikke er for varmt, så modner de i løbet af december eller januar. Foto: Grøn Kommunikation
Efter presning af druerne kan saften tappes på absolut rene flasker. Den skal drikkes rimelig hurtigt, ellers kan den stå og gære. Jo mere modne dine druer er, jo sødere bliver saften. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce