Annonce
Ringkøbing

Havehøns, admiraler, ukrudt og et hav af blomster: I Carina Bruuns have skal der være plads til lidt af hvert

Carina Bruuns bede behøver absolut ikke være pilne; hendes hovedkrav er, at de rummer en mangfoldighed af planter, der ikke bare er visuelt tiltalende, men også gerne må give insekterne gode forhold. Foto Poul Osmundsen.
Til daglig arbejder hun i Naturkraft - men når hun kommer hjem til Kærbyvej 8 i udkanten af Ringkøbing, dyrker gartner Carina Bruun sin egen have og hjælper andre med at leve deres havedrømme ud. Først skal hun dog finde ud af, hvori drømmen består...

RINGKØBING: Gok-gok-gok-goook-gok...

Findes der noget hyggeligere end lyden og synet af høns, der futter rundt i deres egen verden for fødderne af én, mens de pikker løs i græsplæne og bede?

Og er der ret meget, der er smukkere end admiral-sommerfugle, der flagrer fra blomst til blomst for at suge nektar?

Annonce

Nej vel? Men hvad så med ukrudt i græsplænen?

Set med Carina Bruuns øjne hører både høns og admiraler til i hendes have. Men det gør ukrudtet også; hun har så at sige sluttet fred med det.

Familiens høns hjælper til med at passe haven. Foto Poul Osmundsen.

- I sommer gik vores plæneklipper i stykker, og jeg overvejede faktisk at lade græsplænen vokse vildt og bare slå nogle stier i græsset. Da det kom til stykket, blev det ikke til noget, men det kan være, at jeg prøver det, siger hun med et smil.

For Carina Bruun handler det ikke om at dyrke en "pillen" have, hvor hun konstant må være på jagt efter ethvert stykke ukrudt, der vover at vise sig. Hun lægger vægt på en naturlig have, præget af en mangfoldighed, der også fremmer havens dyreliv.

- Min have bliver aldrig færdig. Den er konstant under opbygning og forandring, og hvert år sker der nye ting i den, siger hun.

Altid haveinteresseret

Til daglig arbejder Carina Bruun som gartner i Naturkraft. Men når hun kommer hjem til ejendommen på Kærbyvej 8 lige uden for Ringkøbing, hvor hun bor med sin mand og tre børn, har hun endnu en identitet - nemlig som haveblogger, havedesigner, foredragsholder, kursusarrangør og have-rundviser.

På sin hjemmeside, carinabruun.dk, har hun gennem adskillige år fortalt om livet i haven på Kærbyvej; her giver hun gode råd om havens røgt og pleje. Og har man behov for hjælp til at få sine havedrømme ført ud i livet, står hun også klar som havedesigner.

En bronzefennikel er måske ikke nogen traditionel plante i et bed for mange haveejere - men det er den for Carina Bruun. Foto Poul Osmundsen.

Carina Bruun har været haveinteresseret lige så længe, hun kan huske.

- Jeg har det nok efter min mormor, der også gik meget op i haven, siger hun.

Hun stammer fra Kolding og tog først en handelsuddannelse. Da hun mødte sin mand, Brian, der stammer fra Lem, flyttede hun til Vestjylland, og her fik hun lejlighed til at helt at skifte spor: Hun tog en gartneruddannelse.

- Det har jeg aldrig fortrudt; det har været den rette hylde for mig, siger Carina Bruun.


Gok-gok-gok-goook-gok...

Tilfredse havehøns i Carina Bruuns vestjyske have


Da parret købte ejendommen på Kærbyvej 8, fik hun også lejlighed til at udleve en anden drøm - nemlig at få sin egen have.

- Men det er ikke bare min have. Hele familien har været med til at bygge den op. Havehønsene er for eksempel et bidrag fra én af mine sønner. Han går på Ringkøbing Skole, hvor de holder høns. Hønsene bliver skiftet ud engang om året, og da læreren spurgte, om nogen ville have dem, sagde han straks ja. Vi havde da snakket om, det kunne være sjovt med høns - men nu var de der!

Annonce

Haven i forandring

"Haven i det Vestjyske", som Carina Bruun kalder den på sin hjemmeside, er ikke bare en 4000 kvadratmeter stor ramme om familiens liv en stor del af året. Den er også en "legeplads" for hendes have-udfoldelser. Det er her, hun får afprøvet mange forskellige ideer.

Et par farvestrålende admiralsommerfugle nyder tilværelsen på Kærbyvej. Foto Poul Osmundsen.

- Jeg har jo en travl hverdag med arbejde, mand og børn, så jeg må være fleksibel. Tit har jeg gang i indtil flere projekter på samme tid, uden at jeg altid har en fuldt færdig plan. Jeg gør også tit tingene, når jeg har tid til det, og ikke når det står i lærebøgerne, at man skal gøre det, siger hun.

At der bliver slidt på haven, gør heller ikke noget.

- Drengene går meget op i fodbold, og de mener, at de skal være et par mål oppe i enden af haven, så de lige kan smutte hen og banke på ruden ind til stuen, når de har noget, der gerne vil vise frem, siger Carina Bruun.

Carina Bruun

Ud over sit arbejde som gartner hos Naturkraft, har Carina Bruun også sin egen virksomheden, hvor hun tilbyder folk hjælpe med at designe hele eller dele af deres have. Hun holder også foredrag om havebrug og tilbyder havekurser.

På hjemmesiden carinabruun.dk kan man læse mere om hendes virksomhed, og her kan  man også læse hendes blog om årets gang i familiens vestjyske have på Kærbyvej 8 - lige fra, hvordan man laver en god kompost, til hvordan man lokker fugle til haven.

Mens haven hele tiden er under forandring, har hun dog også nogle hovedprincipper, hun arbejder efter.

- Jeg planter tæt.  Det skaber et "blomsterhav", som jeg godt kan lide, og det er med til at skabe en mangfoldighed, der fremmer dyrelivet. Jeg arbejder også meget med plantesammensætningen, både når det gælder blomsternes farver og planternes løv. For eksempel plantede jeg på et tidspunkt bladbeder og stauder sammen, fordi jeg syntes de passede så godt sammen i farverne!

At der er dyreliv i haven, er vigtigt for Carina Bruun.

- Jeg har blandt andet plantet bronzefennikel mellem stauderne, fordi jeg gerne vil lokke citronsommerfugle ind i haven, fortæller hun.

Annonce

Havedesigner

Noget af det, Carina Bruun finder mest spændende, er dog at hjælpe folk med at designe deres have og rådgive om, hvordan de får den bedste haveoplevelse.

- For mig er målet, at folk får en succesoplevelse med haven. Derfor spørger jeg som det første ind til, hvad folk gerne vil med deres have - først og fremmest, hvor meget tid, de vil bruge på den. Det er vigtigt, for indretter man en have, der kræver en større indsats, end man er villig til at lægge i den, får man en dårlig oplevelse, siger hun.

Carina Bruun arbejder til daglig som gartner i Naturkraft. Men i sin fritid får haven på Kærbyvej hendes fulde opmærksomhed. Foto Poul Osmundsen.

Der er mange forskellige forhold, man skal tænke på, når man indretter en have, understreger hun.

- Det kan for eksempel dreje sig om jordbundsforhold. Man kan nemt gøre dyre fejlkøb, hvis de planter, man har med hjem fra planteskolen, slet ikke kan trives i den jordbund, man har i sin have.

- Eller det kan dreje sig om, at man gerne vil have et blomsterflor i sin have. Men er man  bortrejst på ferie i sommermånederne, skal man måske indrette den anderledes, så man får mere glæde af den i foråret og sensommeren.

Annonce

Blomstersalg

Indtil videre er Carina Bruuns mangeartede haveaktiviteter uden for arbejdstid et bierhverv, der drives af hendes store interesse for alt "det grønne".

- Selv om det selvfølgelig kunne være fristende at prøve det, er jeg helt bevidst om, at det er svært at skabe et levebrød ud af det, siger hun.

Carina Bruuns have er konstant under forandring. "Jeg bliver aldrig færdig med den", siger hun. Foto Poul Osmundsen.

Men hun har hele tiden masser af ideer, der skal afprøves.

- Her i sommer begyndte jeg for eksempel at sælge blomsterbuketter. Ikke for at konkurrere med blomsterhandlerne, for jeg er jo ikke professionel blomsterbinder; men jeg havde en masse blomster, som jeg syntes, det kunne være sjovt at binde til buketter, og så kunne jeg jo se, om nogen ville købe dem.

Det var der!

- Nogle morgener måtte jeg stå ekstra tidligt op, fordi jeg skulle binde op til 10 buketter, fortæller Carina Bruun.

- Det gik så godt, at jeg har besluttet, at det vil jeg også gøre til næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Annonce