Annonce
Ringkøbing-Skjern

Havard klarede det olympiske maratonløb på under tre timer: - Jeg havde en megafest ude i gaderne

45-årige Havard Vatnhamar, der bor i Sørvad og arbejder som lærer på Finderup Efterskole nord for Skjern, gennemførte maratonløbet ved De Paralympiske Lege i Tokyo i tiden 2:58:27. Arkivfoto: Johan Gadegaard.
45-årige Havard Vatnhamar, der er lærer på Finderup Efterskole, er godt tilfreds med sin præstation på maraton-distancen ved De Paralympiske Lege i Tokyo.

Finderup/Tokyo: Da det færøske landshold lørdag aften havde inviteret Danmark til landskamp, var det med to gange Vatnhamar i startopstillingen i skikkelse af Gunnar og Solvi på midtbanen.

De to fodboldspillere kunne ikke helt stå distancen, men det kunne til gengæld en tredje Vatnhamar fra Færøerne et par timer senere.

Og det endda på udebane: Havard Vatnhamar, der i sin normale hverdag er lærer på Finderup Efterskole, stillede til start i maratonløb ved De Paralympiske Lege i Tokyo.

Annonce

Efter 37 kilometer gik jeg godt nok lidt ned i fart, men så kunne jeg se en løber fra Peru længere fremme. Det gjorde, at jeg fik sat lidt damp på

Havard Vatnhamar, maratonløber

Som udgangspunkt sigtede den 45-årige atlet efter en sluttid på under tre timer, og missionen lykkedes.

Havard Vatnhamar er lykkelig for sin sluttid på 2:58:27:

- Helt perfekt. Det er så vanvittigt godt. Det gik bare rigtig godt. Jeg holdt mig til den plan, vi havde lagt, og jeg løb med overskud. Jeg var afslappet og havde det rigtig godt. Efter 37 kilometer gik jeg godt nok lidt ned i fart, men så kunne jeg se en løber fra Peru længere fremme. Det gjorde, at jeg fik sat lidt damp på, og omkring to kilometer før mål fik jeg ham indhentet, siger Havard Vatnhamar, mens han sidder i en bus på vej ud til den olympiske afslutningsceremoni.

Overskud til at smile

Med egne ord så havde Havard Vatnhamar 'en megafest ude i gaderne':

- Jeg har nydt det fuldstændig maksimalt. Medierne var vilde med mig fordi, jeg havde overskud til at smile. Det har været en kæmpe oplevelse. Jeg tænker, at det var et veludført maraton.

Havard Vatnhamar siger videre, at regnvejr undervejs gjorde skoene tunge, og derfor blev det generelt et lidt langsomt løb i omkring 22 graders varme.

En glad og tilfreds flok i Tokyo - fra venstre er det behandler Pia Graagaard, personlig træner Søren Møberg, den færøske chef de mission, Tróndur Ravnsfjall, og maratonløber Havard Vatnhamar. Personen yderst til højre er en japansk hjælper. Privatfoto

I 1992 - da Havard Vatnhamar var 16 år - kom han i klemme i det spil, som trækker trawlet op på en fiskekutter. Teenageren fra Harboøre brækkede nakken og fik højre underarm amputeret. Han var tæt på at blive lam, men han kæmpede sig tilbage til livet.

Det var i lærerjobbet på Finderup Efterskole, at Havard Vatnhamar for seks år siden fik smag for at dyrke triathlon, der blandt andet også omfatter løb.

Ved et kvalifikationsløb i maj ved Tvis gennemførte Havard Vatnhamar et maratonløb i tiden 3:04:33, og dermed sikrede han sig en billet til den store sportsbegivenhed i Japan.

Annonce

Vinkede til publikum

Havard Vatnhamars personlige træner, Søren Møberg fra Holstebro, stod ude på ruten i centrum af Tokyo, hvor han bidrog med motivation og energidrik ved syv, 30 og 35 kilometer:

- Havard havde en fest. Han løb med overskud og sugede oplevelsen til sig undervejs. Han vinkede til publikum næsten hele vejen, og både ham og jeg har modtaget mange henvendelser fra folk, som synes, han var fantastisk. Særligt, at han standsede op ud for kejserpaladset og bukkede for folket, vakte begejstring, fortæller Søren Møberg fra Japan.

På billedet her har 45-årige Havard Vatnhamars personlige træner, Søren Møberg, netop givet noget tiltrængt væske til den vestjyske maratonløber. Privatfoto

Den personlige træner forklarer, at planen var, at Havard Vatnhamar skulle løbe med en kilometertid på fire minutter og ti sekunder de første 35 kilometer - og så se, om der var kræfter til at gasse op til sidst:

- Planen blev næsten holdt. På Olympic Stadium var der tid til at sænke tempoet og nyde den sidste omgang, siger Søren Møberg.

Det Paralympiske maratonløb blev vundet af kinesiske Chaoyan Li i tiden 2:25:50, hvilket var et minut og ti sekunder hurtigere end Alex Douglas Pires da Silva fra Brasilien på andenpladsen.

Med sin tid på 2:58:27, som var personlig rekord, sikrede Havard Vatnhamar sig en fornem placering i top-ti.

Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Koks i V.Strandsbjerg-beboeres invitation til møde hos Vestas

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Vestjyske svinebønder bløder: Kødpriserne er i bund og priser på smågrise sætter ny bundrekord

Ringkøbing For abonnenter

48-årige Peter havde gjort alt klar. Nu er han død - og dybt savnet i byen, som han hjalp og som hjalp ham

Ringkøbing-Skjern

USA satser på havvindmøller: Vestas er tæt på rekordordre

Hvide Sande

Mangel på hænder betød færre boder til Foodfestival: - Der skal flere til, hvis vi skal fortsætte

Hvide Sande

Husk brandalarmen: Familie glemte tændt stearinlys på brændeovn

Hvide Sande For abonnenter

To kvinder udsat for krænkende chef: Lynede bukser ned og ville snakke lønforhøjelse

Debat

En hjælp fra politiet ud over det forventelige: Tak – bare tak!

Hvide Sande For abonnenter

Da manden døde, blev Grethe fast inventar ved sidelinjen: Nu elsker hun fodbold, så det kan høres over hele banen

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Ringkøbing

Nygade spærret for en kort bemærkning - overtages af motocross-akrobater

Ringkøbing IF For abonnenter

Ringkøbing IFs nye angriber Arman Taranis: Jeg er god nok til superligaen

Tarm

Motorcyklist skred ud: Landmand efterlod beskidt vej

Annonce