Annonce
Erhverv

Har fået Gazelle-pris to år i streg: Hansen & Larsen har masser af succes, men holder fast i det lokale

Familien bag Hansen & Larsen består af Brian og Dorte Meldgaard, Karsten Larsen og Lars Larsen, og de holder fast i at firmaet skal være lokalt forankret. Foto: Christian Baadsgaard
For nylig fik Hansen & Larsen Børsens Gazellepris for andet år i træk. Med masser af vind i sejlene kunne det være attraktivt at erobre mere af markedet udenfor kommunegrænsen, men Dejbjerg-firmaet holder af Vestjylland og bruger kræfter på at holde udviklingen i gang i lokalsamfundet.

DEJBJERG: Nok er det ikke særligt stort, men alligevel er det noget i det pokalskab, der hænger på væggen her hos Hansen & Larsen i hovedsædet lidt udenfor Dejbjerg.

Her står seneste erhvervelse i form af Børsens Gazelle-pris, som byggefirmaet modtog for nylig, endda for andet år i træk. Den gives til de virksomheder, som enten fordobler bruttoresultatet eller omsætningen over en fireårig periode. Og lige ved siden af står pokalen fra firmaskydningen.

Jo, det er jordnært, vestjysk og ikke unødigt prangende. Meget nemt og ligetil. Men andet ville også ligne firmaet dårligt. En meter derfra, inde i et mødelokale, hænger han på væggen og kigger ned til dem når de skal tage beslutninger om bordet. Virksomhedens stifter, Holger Larsen, der døde for 11 år siden. Det var det eneste portrætbillede, de lige kunne finde, hvor han havde slips på. En mand, der var rundet af den vestjyske, sandede muld. En landmand, der gav sig til at bygge huse, og byggede et firma op på sit fødehjem. Men mest af alt: En mand, der var ligetil og lokalt forankret.

Annonce

- Der var en her en dag, som fortalte en historie om den gamle. Han havde været ude ved nogle kunder, som skulle vælge fliser. Han rakte to frem, som de kunne vælge imellem, og så pegede han på den ene og sagde: Men den her er udsolgt!

Sønnen Karsten Larsen fortæller anekdoten som understregning af, at der er sket meget store forandringer i folks forventninger til deres bygninger. I dag handler der især om bæredygtighed, når der skal bygges, og det er noget, som kunderne i høj grad tænker på.

- Der bliver ikke mindre at skulle sætte sig ind i, og man kan ikke bare gøre det, som man kunne engang, siger søsteren Dorte Meldgaard.

Indenfor kommunegrænsen

Med to gazellepriser på hylden, snak om bæredygtighed og ikke mindst en række opsigtsvækkende projekter de seneste år, så kunne det her blive historien om en virksomhed, der med succes i rygsækken kiggede mod nye horisonter og endnu større vækstrater. Med referencer som Arla, Stauning Whisky, Innovest og Naturkraft, er det ikke svært for nye kunder at få øje på det rød-hvide logo, når noget nyt skal bygges. Men det er ikke ønsket om en kæmpe ekspansion ud i resten af Danmark eller Europa, som familien bag Hansen & Larsen har.

- Vores størrelse er nok den størrelse, vi er lige nu, konstaterer Karsten Larsen.

Hansen & Larsens nuværende størrelse er den, som firmaet også skal have i fremtiden, fortæller Karsten Larsen. Han er oprindelig uddannet landmand, og det er derfor landbrugsbyggerier, der er hans speciale. Foto: Christian Baadsgaard

80 procent af arbejdet ligger indenfor kommunegrænsen, og der ligger det godt, hvis man spørger familien. De har da også sagt nej til opgaver, for der er et princip, der står øverst: De vil gerne kende navnene på alle medarbejdere.

- Vi vil gerne have en meget flad struktur, hvor vores medarbejdere kan ringe og komme til os, hvis de har noget, de gerne vil vende, og vi har jo også mange gode, trofaste og loyale medarbejdere, forklarer Dorte Meldgaard.

Dorte Meldgaard står for alle privatbyggerier, og derfor har hun også ansvaret for Hansen & Larsens udstykninger. For firmaet er bosætning et tema, som der er meget fokus på. Foto: Christian Baadsgaard

I dag tæller Hansen & Larsen 96 medarbejdere og har tilknyttet 30 underentreprenører.
Virksomhedens 10 lærlinge har tilknyttet en mentor for at gøre deres læretid så god som mulig.

Flere gange har lærlingene fra Hansen & Larsen også fået ros og topkarakterer ved svendeprøverne, men der ligger også noget andet i det. For en virksomhed som Hansen & Larsen handler det om at fastholde medarbejderne, og det gør man blandt andet ved at give dem en stærk tilknytning til virksomheden allerede i deres læretid. Flere tidligere lærlinge har efterfølgende læst videre til konstruktører, og de er senere kommet tilbage i praktik og er blevet ansat.

Annonce

Begynder med en lejlighed

Netop det med at komme tilbage hænger tæt sammen med familiens ønske om lokal forankring på alle måder. I sidste ende handler det også om at få folk til at blive i Vestjylland, og netop bosætning er et emne, som familien bag Hansen & Larsen er meget optaget af.

Lars Larsen driver Larsen Udlejning, der står for de talrige lejemål, som firmaet har. Foto: Christian Baadsgaard

Tilbage i 90´erne blev der givet byfornyelsesmidler, og dengang købte Holger Larsen en del byhuse op, satte dem i stand og lejede dem ud til boliger og erhverv. I dag er den del kommet over i Larsen Udlejning, som Lars Larsen står for. Her er der 120 private lejemål og 30 erhvervslejemål at holde styr på.

- Vi vil jo gerne vores område, og at der sker noget, siger Lars Larsen, der også konstaterer, at indsatsen bærer frugt, for Larsen Udlejning oplever større efterspørgsel på boliger fra unge, der er vendt tilbage til Vestjylland efter en tur i storbyen.

Netop derfor betyder udstykninger også meget. For det begynder med en lejlighed, og når familien udvides, følger boligens størrelse også med.

- Første skridt er en lejebolig hos mig, inden de skal købe en grund af Dorte, smiler Lars Larsen.

Vi vil gerne have en meget flad struktur, hvor vores medarbejdere kan ringe og komme til os, hvis de har noget, de gerne vil vende, og vi har jo også mange gode, trofaste og loyale medarbejdere.

Dorte Meldgaard, medejer af Hansen & Larsen
Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Hvide Sande For abonnenter

70-årige Ove har fisket fra Tyskerhavnen i over 50 år: Jeg ville være glad, hvis laksefabrikken blev væk

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Hvide Sande

Freja kunne ikke få en dagplejeplads til datteren Saga: Nu kæmper Hvide Sande for en vuggestue

Navne For abonnenter

Christina fra Skjern fandt en konkylie på stranden: Det fund har sendt hende i det internationale modemagasin Vogue

Debat

Troen og tvivlen: Inger skal opstå fra de døde, siger Johannes. Hvis blot der er én af de tilstedeværende, der har troen!

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Danmarkspremiere: Arkitekt Flemming Bay-Jørgensen designer stole af vand-rør og andre glimt fra Gamle Dage

Nu sker det: Hvem bliver ny formand for Dansk Folkeparti? Snart er det afgjort

Sport For abonnenter

Nogen jagter det perfekte slag hele livet: Jytte fra Hover lavede 'hole in one' to gange på fire måneder

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Ringkøbing-Skjern

Kjoleforretning offentliggør video af fræk tyv: - Jeg ved godt, det er ulovligt

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Ringkøbing

Samler underskrifter mod Raunonia: Så mange har nu skrevet under

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Ringkøbing-Skjern

Navne

Stauning Whisky-direktør er ny klummeskribent: Man skal passe på med at sige nej til ting, fordi man tænker på, hvad der kan gå galt

Annonce