Annonce
Ringkøbing-Skjern

Har du undret dig over antennerne: Nu tælles der biler til undersøgelse af 2+1-vejen

Antennerne står flere steder langs rute 15 og måler trafikken med kameraer før en VVM-redegørelse for 2+1-vejen. Foto: Christian Munk
For at kunne planlægge en kommende udvidelse af rute 15 bedst muligt er Vejdirektoratet nødt til at kende bilisternes mønstre på vejen.

RINGKØBING-SKJERN: Hvis du har undret dig over, hvad de sorte bokse med meterhøje antenner, der har stået ved rundkørsler og vejkryds langs rute 15 de seneste dage, er til, så skal du ikke være bange for, at det er en ny form for fartmåling.

Det er tværtimod trafiktællingsanlæg, der skal bruges i forbindelse med VVM-undersøgelsen for en mulig udvidelse af den vestjyske asfalt på rute 15 til en 2+1-vej.

Mere præcist skal tællerne registrere trafikkens forløb i vejkryds og rundkørsler, forklarer Ralf Ludvigsen, der er daglig leder af montørteamet hos virksomheden ATKI, som udfører trafikregistreringerne.

- Det fungerer ved, at vi laver en videooptagelse fra krydset, og så uploader vi data til et system, hvor vi kan se flowet. Vi kan visuelt se strømmene i krydset, og eksempelvis hvor meget kapacitet der er i højre og venstre svingbaner. I rundkørsler kan vi følge hver enkelt bil rundt og se, hvilket ben den kører ud af, forklarer Ralf Ludvigsen.

Annonce
Kameraerne måler trafikanternes svingmønstre, så kryds og rundkørsler på en eventuelt kommende 2+1-vej kan planlægges bedre. Foto: Christian Munk

Biler bliver tegneseriefigurer

Bilister skal dog ikke frygte, at deres ansigt eller nummerplade bliver lagret nogen steder, siger han.

- Bilerne vises kun som en slags tegneseriefigurer, så man ser måske en rød prik, som er bygget op af 8-10 pixels, der kører rundt i rundkørslen, siger han.

Trafikmålerne vil registrere trafikken tirsdag og allerede blive pillet ned samme aften - dog med mulighed for at blive stående til en omtælling onsdag, hvis nogle af målerne ikke har fungeret, som de skal.

Nye typer kryds

Målingerne er bestilt af Vejdirektoratet som en del af den VVM-redegørelse, der skal foreligge, før arbejdet med 2+1-vejen eventuelt kan begynde. Og det er vigtigt at kende til kapaciteten i forskellige kryds, når en ny vej skal planlægges, fortæller Janie Winther Ipsen, der er projektleder på VVM-redegørelsen af rute 15.

- Vi skal bruge dataene i forhold til trafikvejninger, når vi skal lave beregninger af nye krydstyper. Når vi kigger på løsninger i forhold til at skabe fremkommelighed, har vi behov for de nyeste trafiktal, siger hun.

Brug for viden om sving

Der ligger allerede faste trafiktællere på flere strækninger i området, men de tæller kun trafikken på selve vejen, ikke hvor folk svinger hen i krydsene. Og det er den viden, der er brug for til VVM-redegørelsen.

- Vi måler kun i kryds og rundkørsler, for der er netop svingtællingerne, vi skal bruge. Hvis folk for eksempel kommer fra rute 28, så har vi brug for at vide, hvor mange der drejer mod Herning, og hvor mange der drejer mod Ringkøbing, så vi kan beregne fremkommeligheden i forhold til det, siger Janie Winther Ipsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce