Annonce
Ringkøbing-Skjern

Handicap-seniorer må ikke længere arbejde i beskyttet værksted: Nu frygter leder de negative konsekvenser

Charlotte Svarrer har arbejdet med handicapområdet i mere end et kvart århundrede. Hun mener, det kan få negative følger for nogle brugere, at de nu ikke længere må arbejde på beskyttet værksted, fordi de har nået folkepensionsalderen. Billedet her er taget, da Skjern Industri-Service lukkede sidste år. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Brugere i beskyttede værksteder får ikke længere mulighed for at arbejde efter den almindelige pensionsalder. Nu er daglig leder med mere end 25 års erfaring spændt på, hvad det kan betyde for brugerne.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Tidligere var hun meget stolt. I Ringkøbing-Skjern har man nemlig i en årrække holdt fast i, at mennesker med udviklingshandicap stadig skulle have muligheden for at arbejde i et beskyttet værksted, selvom de havde nået den almindelige pensionsalder. Det krævede bare, at menneskerne med udviklingshandicap stadig var friske nok til at kunne arbejde.

Sådan var det ikke nødvendigvis i andre kommuner. Nogle har en grundregel om, at brugerne sendes på folkepension, så snart de har alderen til det.

Nu må Charlotte Svarrer så konstatere, at Ringkøbing-Skjern også udelukkende lader fødselsdatoen afgøre, om det er tid til pension. Nu skal alle brugerne, som er over 66 år, sendes på folkepension, uanset om menneskerne med udviklingshandicap reelt godt kunne arbejde videre og selv har lysten til at fortsætte. Det ærgrer Charlotte Svarrer, som har arbejdet med handicapområdet i mere end 25 år.

- Det har for mange været en del af deres identitet, at de har haft et arbejde, og at de har løst en opgave, som andre har haft brug for. Arbejdet har bidraget til, at de har følt sig værdsat, siger Charlotte Svarrer.

Annonce

Arbejde fastholder sundhed

Charlotte Svarrer er daglig leder af de beskyttede værksteder Me-Tri og SIS Montage i Skjern. Hun var også leder for Skjern Industri-Service, inden kommunen lukkede det for et år siden. Arbejdet på værkstederne giver brugerne en omgangskreds, en fast struktur og noget at stå op til, mener hun.

- Det har givet værdi for den enkelte borger, og vi har også kunnet fastholde deres fysik og deres mentale sundhed ved at beholde det beskæftigelsestilbud. De har holdt sig langtidsfriske, siger Charlotte Svarrer.

10 brugere i værkstederne i Skjern forlader arbejdsmarkedet for at blive folkepensionister. Det sker 1. juli.


Det har givet værdi for den enkelte borger, og vi har også kunnet fastholde deres fysik og deres mentale sundhed ved at beholde det beskæftigelsestilbud. De har holdt sig langtidsfriske.

Charlotte Svarrer, daglig leder, Me-Tri og SIS Montage


Det kan for nogle betyde lavere indtægt, fordi man som ansat bruger i et beskyttet værksted får et tillæg til sin førtidspension.

Annonce

Caféer og andre tilbud

De 10 fra værkstederne i Skjern skal fremover mødes med tidligere kollegaer og andre med udviklingshandicap i de åbne caféer, som kommunen tilbyder mennesker med udviklingshandicap eller andre udfordringer. To af de 10 får desuden et visiteret aktivitets- og samværstilbud.

Hos det beskyttede værksted MSM i Ringkøbing er tre gået fra beskyttet beskæftigelse for i stedet at få et aktivitetstilbud, oplyser daglig leder Anette Knudsen. Hun er glad for, at det er blevet vurderet individuelt, hvilken støtte og hjælp de brugere, der forlader arbejdsmarkedet, har brug for.

- De har brug for at bevare deres færdigheder og funktioner i stedet for bare at blive sendt hjem, for der er et tab af færdigheder, hvis de bliver sendt hjem til ingenting, siger Anette Knudsen fra MSM.

Annonce

Spændt på udviklingen

Anette Knudsen fortæller, at brugerne ikke nødvendigvis får den samme faste struktur i hverdagen, som de har haft med et arbejde, der lå på faste dage. Nu bliver fokus snarere, hvad den enkelte kunne tænke sig at hjælpe med nu og her, eller at der kommer en opgave i morgen, som brugerne måske kunne løse.

I Skjern lægger Charlotte Svarrer ikke skjul på, at det for nogle kan være fint at gå på pension, hvis man kan håndtere sin fritid og har flere fritidsaktiviteter. For andre kan det få negative følger at blive tvunget fra arbejdsmarkedet.

- Vi er naturligvis spændte på, hvordan udviklingen bliver, når de bliver pensionister og ikke har den struktur og træning, som det er at gå på arbejde. De får ikke den der faste struktur i, at jeg dagligt ved, hvad jeg skal stå op til og skal fylde min dag med, siger Charlotte Svarrer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold For abonnenter

Skjern Håndbolds mandskab er i modvind og hårdt ramt mentalt: Her er formand Carsten Thygesens svar på 10 skarpe spørgsmål om krisen

Skjern For abonnenter

Vi vil ikke have solcelleanlæg: Naboer på Ledingvej afviser at være blevet hørt om deres holdning til 66 hektar solpark

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce