Annonce
Ringkøbing

Handicap-organisationer: Fjern vejtræerne på Kongshøjvej i stedet for at bygge bakker som på Nørredige

Det er ikke nemt at bevæge sig ad "pukkelpisten" på Nørredige for kørestolsbrugere. Her tester Hans Pinderup højdedragene. Foto DH Ringkøbing-Skjern.
Danske Handicaporganisationer har prøvekørt fortovet på Nørredige i Ringkøbing efter stor ombygning; de er ikke tilfredse med den løsning, Vejdirektoratet har valgt, og ser den helst ikke gentaget på Kongshøjvej.
Annonce

RINGKØBING: Tommelfingeren nedad!

Det er Danske Handicaporganisationers dom, efter at Ringkøbing-Skjern-afdelingen onsdag prøvekørte fortovet langs Nørredige.

I slutningen af 2020 fjernede Vejdirektoratet de vinde og skæve fliser omkring gadens vejtræer og lagde i stedet chaussesten omkring dem.

Men selv om det måske ser godt ud, er det ikke nogen god løsning for folk med bevægelseshandicap, lyder det fra Ole Matthesen, næstformand i DH Ringkøbing-Skjern Lokalafdeling.

Nu advarer organisationen mod, at man vælger samme løsning, når Kongshøjvej skal graves op i 2021, og fortovene i den forbindelse skal lægges om.

Også på Kongshøjvej er der store, gamle vejtræer, hvis rødder har skubbet fortovet op, så de er til besvær for folk, der sidder i kørestol eller ikke går så godt.


Efter vores opfattelse vil det være helt uforsvarligt at gentage formen på Kongshøjvej.

Ole Matthesen, næstformand i Danske Handicaporganisationer Ringkøbing-Skjern Lokalafdeling.


- Efter vores opfattelse vil det være helt uforsvarligt at gentage formen på Kongshøjvej. DH vil derfor kræve, at træerne på Kongshøjvej fjernes, så fortovets belægning kan blive jævn og dermed blive mulig at passere også med kørestol, rollator, barnevogn og så videre, fastslår Ole Matthesen.

Annonce

Forsøgskørsel

Ole Matthesen fortæller, at DH ikke har fået klager fra medlemmer over farbarheden af fortovet langs Nørredige.

- Men vi kan jo se, at det nogle steder ligner et mindre bakkelandskab, så det vil kunne give alle med bevægelseshandicap problemer. Derfor prøvekørte vi onsdag fortovet med kørestol, siger han.

- Vi konstaterede dels, at det er ganske ubehageligt at køre over de belagte arealer, dels at de flere steder er så høje, at kørestolen står faretruende på skrå. Vi brugte en elkørestol, og jeg kan godt forestille mig, at brugte vi en lettere kørestol, kunne det blive et større problem, siger Ole Matthesen.

DH Ringkøbing-Skjern vil derfor bede kommunen om at finde en anden løsning, når arbejdet med at omlægge Kongshøjvej begynder i løbet af 2021.

De høje "bump" omkring vejtræerne på Nørredige har fået handicaporganisationerne til et løfte et par øjenbryn. Foto DH Ringkøbing-Skjern.

- Den bedste løsning er efter vores mening, at man fjerner træerne. Men kan det ikke lade sig gøre, bør man bestræbe sig på en løsning, der giver så fladt et fortov som muligt, siger Ole Matthesen.

Annonce

Pukkelpiste-løsningen

Formanden for teknik- og miljøudvalget, John G. Christensen (S), er glad for, at DH Ringkøbing-Skjern allerede nu giver udtryk for deres holdning til, hvordan fortovet skal se ud på Kongshøjvej, når gaden er ombygget.

- Vi har endnu ikke besluttet, hvilken løsning vi vil vælge på Kongshøjvej. Vi har selvfølgelig også kigget på Nørredige; men jeg tvivler på, at det bliver den samme "pukkelpiste"-løsning, vi vil benytte.

John G. Christensen lægger ikke skjul på, at DH Ringkøbing-Skjern ikke skal regne med, at vejtræerne på Kongshøjvej vil blive fjernet; det ville støde på voldsom modstand.

- Det er klart et problem, at træerne er blevet så store og rødderne så kraftige, at det forskubber fortovsfliserne. Det skal vi finde en løsning på, der i størst muligt omfang tager hensyn til handicappede eller folk med bevægelsesproblemer; men hvordan den kommer til at se ud, kan jeg ikke sige endnu, fastslår han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Annonce