Annonce
Læserbrev

Handelsråd og centerforening bakker borgmester og viceborgmester op om nej til Netto uden for Søndervigs bycentrum

Læserbrev: En ny discountbutik i Søndervig ser vi i Ringkøbing-Skjern Handelsråd og Søndervig Centerforening overhovedet ikke som et problem for detailhandlen i Søndervig, tværtimod.

Den store udfordring er, at der er ansøgt om et Netto-byggeri beliggende i landzone, Det er meget sandsynligt, at ansøgningsfristen kan tage år (samme som Lalandia, det tog næsten 12 år). I den periode er der risiko for, at alle fremtidige investeringer i bymidten går totalt på pause. Chancen for en tilladelse (landzone til byzone) som tilmed er ret usandsynlig.

En anden grund er de mange p-pladser, som er blevet brugt de sidste mange år på nordsiden af vejen/krydset mod Ringkøbing. Disse vil ikke være til rådighed, når byggeriet af Lalandia går i gang. Her ville pladsen, hvor Netto søger, have været den perfekte løsning (hvis politisk mulig). Den mulighed vil sikkert være udelukket, så længe Salling Group undersøger om tilladelser. Det vil give kæmpe parkerings-udfordringer for Søndervig.

At Salling Group selv betaler for undersøgelser, er jo en let løsning for politikerne at nikke ja til, men vi opfordrer politikerne til at genoverveje og tænke de langsigtede konsekvenser igennem.

At flytte handlen væk fra bymidten og den eksisterende detailhandel med mange små butikker er set i mange byer i Danmark med store konsekvenser for den lille forretningsdrivende. Det er til stor skade for levende bymidter. Hvis e-handlen stiger til 15 procent på dagligvarer og stadig øges på andre varer hen mod 2030, vil der estimeret være 1.100.000 detailhandelskvadratmetre i overskud. Disse vil da primært opstå i bymidterne og skabe negativ udvikling, hvis ikke man begynder at fokusere på en fortætning i bykernerne. Al evidens taler imod, at man laver nye eksterne centerområder. Netto skal være, så velkomne, men lad os indpasse dem i bestående rammer.

Lidt kaos og mange mennesker i samme område er en naturlig del af en turist by.

Vi frygter, at udviklingen i Søndervigs bymidte, Badevej samt Lodbergsvej kan blive sat helt på pause, så længe der bare er den mindste mulighed for, at området ved ”Netto grunden” vil kunne komme ind under byzone.

Der ligger en flot og helt gennemtænkt udviklingsplan for Søndervig (endnu ikke godkendt af kommunalbestyrelsen), som kommunen selv er involveret i. Der er brugt mange ressourcer og mange midler på denne plan, hvilket er helt uforståeligt, hvis man alligevel ikke bruger den til noget. Herudover har administrationen ligeledes anbefalet, at man siger nej, ligesom byrådet har fået præsenteret en klar og entydig holdning fra byforaer og handelsrådet om ikke at lægge flere dagligvarebutikker udenfor bycentrene. Dog undtaget rundkørslen ved Tarm samt evt. flytning af brugsen i Kloster ud til Søndervig Landevej.

I udviklingsplanen er ”Netto-grunden” ikke planlagt med detailhandel. I planen er der lagt op til p-pladser, plads til sandskulptur festivalen samt en festplads, som vi finder, er den helt rigtige løsning for byen.

Der er brug for gratis parkering i Søndervig til folk, som vil en tur til stranden, endagsturister samt lokale, da p-pladser ved Lalandias badeland vil overgå til privat parkering for badelandets gæster.

En discountbutik ved den nuværende sandskulpturplads med tilkørsel fra Klitvejen ville være den optimale løsning for byen og handlen, om muligt.

At godkende Salling Groups mulighed for selvbetalte undersøgelser vil kunne få enorme konsekvenser. Totalt trafikkaos, da der allerede fra den kommende sommer vil forsvinde ekstremt mange parkeringspladser i og omkring Søndervig, grundet Lalandia byggeriet, og uden mulighed for at flytte disse til ”Netto-grunden”.

Hermed en appel til vore politikker om at kikke nærmere på udviklingsplanen for Søndervig og få taget de rigtige beslutninger og godkende tingene i den rigtige rækkefølge. Der er mere end 5000 personer beskæftiget med detailhandel og hoteldrift i Ringkøbing-Skjern kommune. De er afhængige af gode langsigtede beslutninger baseret på evidens og god byplanlægning.

En del af Søndervig set ovenfra.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce