Annonce
Erhverv

Handelslivet mangler p-skilte - og kødben

Holstebro Handelsstandsforening afvikler hvert år seks "open by night"-arrangementer for at trække folk af huse. Det er et af midlerne til at stimulere detailhandelen. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Detailhandelen er udfordret i hele landet, også i Holstebro. Det går okay, men der skal arbejdes mere for at lokke kunderne ud i butikkerne.

HOLSTEBRO: Det går såmænd ikke så dårligt endda med detailhandelen i Holstebro – byen, som i mange år har smykket sig med titler som ”bedste handelsby” og ”flotteste gågade”.

Men detailhandelen er overalt presset af nethandel og nye indkøbsmønstre, så der skal kæmpes mere for sagen, også i Holstebros gågade, hvor der er knap så meget trængsel som i gamle dage.

Det er ”kødben”, der mangler, fortæller handelsschef Jens Kristian Larsen, Holstebro Handelsstandsforening.

- Kødbens-effekten er det, der skal lokke kunderne helt ud i alle ender af gågadenettet. I gamle dage skulle vi ofte i banken for at hæve penge, og regninger blev betalt på posthuset. Det gav tusindvis af ekspeditioner, som var med til at trække kunder ned i centrum. Det er en af grundene til, at det er blevet sværere at fylde gågaden helt ud med mennesker hele tiden, forklarer han.

Samtidig har indkøbsmønstrene ændret sig.

- Dem, der sælger udvalgsvarer, for eksempel tøj og sko, bliver presset af nethandelen. Det er blevet meget nemt at sammenligne priser og købe varerne på nettet, og i dag kan man jo få levering fra dag til dag, også når man bestiller varer fra udlandet. Det gør det kun mere vigtigt for de lokale kunder at huske, at vi også skal handle lokalt på nettet, for der er altså mange af butikkerne, som har nogle rigtig gode webshops, siger Jens Kristian Larsen.

Holstebro har et godt ry som handelsby, men der skal kæmpes mere og mere for at få de handlende ind i butikkerne. Det kræver blandt andet let adgang til parkering, siger handelschef Jens Kristian Larsen. Arkivfoto: Morten Stricker

Udvalget ændrer sig

Mens der i gamle dage var rigtig mange tøjbutikker i Holstebros gågade, så er der i dag et mere bredt udvalg af butikker.

- Danskernes vaner har ændret sig: Vi går mere ud for at spise, og selv om vi nok var lidt sent til at komme med på bølgen, så er der kommet rigtig mange gode caféer og spisesteder i Holstebro. Og vi ser også, at der er fuldt booket alle steder, når vi afvikler ”open by night” i gågaden, siger Jens Kristian Larsen.

Han får jævnligt henvendelser fra potentielle iværksættere og virksomheder, som overvejer at etablere sig i Holstebro. Så får de en ærlig analyse af markedspotentialet, men ellers blander Handelsstandsforeningen sig faktisk ikke i, om det er undertøj eller caffe latte, der skal sælges i gågaden.

- I de store indkøbscentre ser man ofte, at man går ind og vælger ud, hvilke brancher man gerne vil have ind i sit center. Men i Holstebros gågade er det op til de handlende selv, siger han og understreger, at alle er lige velkommen.

Der har været noget udskiftning af butikker de senere år, men det skal man ikke være så bekymret over, lyder det fra handelschefen.

- Vi har 235 medlemmer og har vel sagt farvel til 15-20 medlemmer de senere år, men så er der jo kommet lige så mange nye til. Holstebro har en god størrelse og status som handelsby for et stort opland, så vi skal nok klare os. Men jeg kan være bekymret på længere sigt for vores opland. Vi skal udvikle hele egnen, for vi er afhængige af oplandet også. Derfor skal vi stå sammen i Vestjylland, siger Jens Kristian Larsen.

Hvor skal man parkere?

Her og nu, hvor han i skrivende stund er ved at gøre klar til en af årets seks store ”open by night”-events i Holstebro, er det mest de lavpraktiske ting, som giver panderynker for den lokale detailhandel: Kunderne mangler et sted at parkere.

Eller rettere, så har kunderne svært ved at finde vej. Holstebros gågade deler bymidten i to, hvor de fleste parkerer øst for gågaden i Enghaven eller ved NørreportCentret. Og så kan det gå galt.

- Vi har fået et firma til at analysere kundernes bevægelsesmønster, fra de kører ind i Holstebro, og rundt til butikkerne, og indtil de kører hjem igen. Det viser helt tydeligt, at kunderne flytter bilen med rundt, så kunderne vil ikke bare parkere ét sted og gå rundt i hele gågaden. Derfor er det vigtigt, at det er let at finde en ledig plads, for ellers kører folk altså igen, advarer Jens Kristian Larsen.

Det har han ved selvsyn måttet konstatere.

- Handelsstandsforeningens formand og jeg gik en tur sammen en lørdag formiddag, hvor folk lå i cirklede forgæves rundt efter p-pladser, og flere endte med at køre derfra igen. Så gik vi en tur over til Skolegade (vest for gågaden, red.), hvor der var 314 ledige p-pladser i kommunens nye p-hus. Det er altså flere pladser end det totale antal i Enghaven, siger Jens Kristian Larsen og tager sig til hovedet i afmagt.

Skilte er på vej

Som forening kan man ikke gøre meget andet end at bede de ansatte i butikkerne om at parkere så langt væk fra gågaden som muligt, så kunderne kan få plads. Og så håber man inderligt, at Holstebro Kommune vil anskaffe nye elektroniske skilte med bedre henvisning til ledige p-pladser.

Og de skal nok komme, lyder det fra Klaus Flæng (S), formand for Teknisk Udvalg.

- Detailhandelen er vigtig for hele Holstebro Kommune, og det har høj prioritet, også i vores udvalg, når man beder om hjælp. Så selv om vi er presset på økonomien, så holder vi fast i at indkøbe de skilte, som er afsat i budgettet for de kommende år, siger Klaus Flæng.

Det kommer til at koste lidt over fem millioner kroner at etablere et elektronisk system, der skal guide shopperne hen til en ledig p-plads. Opstillingen af nye skilte begynder sidst på året.

Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce