Annonce
Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

Ikke underligt, at der skete store skader på tage i Hover og omegn. Så store var haglene, der faldt over området! Foto Uffe Haubjerg.
Især et område inden for en radius af 10 kilometer omkring Hover blev hårdt ramt af onsdagens uvejr.

HOVER: Tømrermester Egon Møller Kristensen har aldrig oplevet noget lignende som det haglvejr, der onsdag eftermiddag ramte inden for en radius af 8-10 kilometer fra Hover.

- Det varede bare 10 minutter, men der skete store skader. Det er ganske katastrofalt, siger tømrermesteren.

Da Dagbladet fangede ham på mobilen torsdag eftermiddag var han i gang med at udskifte 550 lysplader hos en landmand i Hover.

- Jeg ringede allerede i aftes til byggecentret, og bestilte pladerne - og jeg har tømt lageret for lysplader, siger Egon Møller Kristensen.

Haglene, der var på størrelse med bordtennisbolde, gennemhullede lyspladerne - og ikke bare hos den landmand, som Egon Møller Kristensen og hans folk arbejdede hos torsdag eftermiddag.

- Den første landmand ringede til mig for at få skiftet plader ud, allerede mens haglvejret stod på. Siden har jeg fået henvendelser fra en 40 forskellige steder; flest i og omkring Hover, men det strakte sig også over til Ølstrup, siger tømrermesteren.

Landbrugsbygninger

- De største skader er sket på landbrugsbygninger og udestuer. Men jeg har set eksempel på, at haglene har gennemhullet almindelige tagplader og endda knust glas på Velux-termoruder, siger Egon Møller Kristensen.

De mange skader, der er kommet på én gang - ovenikøbet i en tid, der i forvejen var travl - stiller selvfølgelig tømrermesteren over for nogle vanskelige afgørelser.

- Hvilke skader skal vi reparere først? Jeg har valgt at lytte til, hvad folk fortæller mig: Er der risiko for, at der vil ske yderligere alvorlige skader, hvis ikke de ødelagte plader skiftes ud - for eksempel hvis foder bliver vådt eller andre værdier trues - så tager tager vi dem først. Der, hvor vi arbejder nu, er det for eksempel halm for et stort beløb, der er risikerer at blive ødelagt af regn, hvis ikke det kommer under tag.

Er der tale om eksempelvis huller i taget på carporte, er det mindre påtrængende at skifte pladerne.

- Vi skal nok nå det hele, men det kommer til måneder, før vi har fået repareret alle skader. Heldigvis har jeg nogle dygtige folk, der klør på med krum hals, så det skal nok gå. Men de skal nok indstille sig på, at det kommer til at gå ud over sommerferien …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Pas på vores by: Stor risiko for domino-effekt i Skjerns bymidte

Læserbrev: Som medlem af Gentænk Skjerns ”handelsgruppe” har jeg været med til at vende og dreje mange muligheder for at få ungdommen fra skolebyen ind til centrum for her at skabe liv ved deres tilstedeværelse, samt mange andre ideer for at skabe aktivitet i byen. Det er en svær opgave, og nu vil man med et snuptag fratage centrum over 100 arbejdspladser og cirka 3000 ugentlige besøgende (ifølge Dagbladet lørdag). Om tallet er 3000 eller blot det halve, og om disse handler eller blot bevæger sig rundt i byen, så vil enhver handelsby juble over at have en ”så stor butik” i deres midte. Eksperter fra blandt andet Dansk Erhverv og formanden for Ringkøbing-Skjerns handelsråd fraråder på det kraftigste at flytte en så stor magnet væk fra centrum og forudser endnu mere butiksdød og et mindre attraktivt centrum. Kommunens planlægning frarådede tilladelse af en Rema 1000 udenfor bymidten, politikerne overhørte dette. Jeg er spændt på at høre planlægningens forudsigelser af konsekvensen i Skjern centrum ved en udflytning af ”rådhuset”. Detailbutikkerne alene i byens midte beskæftiger løst anslået over 200 personer, det er dog en anseelig arbejdsplads, mange flex-jobbere, personer i jobtræning og praktikanter har stor glæde af at have mulighed for at arbejde i byens butikker, en årlig besparelse på (måske?) 750.000 kroner kan hurtig blive opslugt af flere ledige og et ødelagt bybillede. Vil byen være attraktiv at bosætte sig i, hvis centrum bliver ødelagt, eller flytter det ”grå guld” til andre byer eller andre kommuner? Politikernes beslutning om at nedlægge vort gamle rådhus kan blive en lang glidebane, flere butikker er ikke medlem af handelsforeningen andre har meldt sig ud for at spare penge, og mister vi flere butikker, vil en sådan udvikling hurtigt betyde, at der ikke er råd til en bychef, julebelysning, open-by-night. Annoncer i ugeaviser bliver måske også sparet væk, så vil det være svært at have økonomi i ugeaviserne osv. osv. Detailhandlere bruger langt mere tid end en almindelig 37 timers arbejdsuge for måske at kunne tjene en gennemsnitlig løn, det er ikke nogen nem opgave, som nogle fejlagtigt tror. Vi vil alle gerne have butikker og et godt udvalg, men detailhandelen har ikke haft megen medgang i de senere år og er følsom over for alt, hvad der fjerner potentielle kunder. En udflytning af det gamle rådhus, eller blot noget af det, giver en meget stor risiko for at udløse en domino-effekt som beskrevet, og alle med forstand på detailhandel og bycentre fraråder det på det kraftigste. Jeg har forståelse for at den almindelige kommunalpolitiker ikke kan være ekspert på alt, og håber derfor, at man beslutter sig ud fra de råd og oplysninger, der er givet, netop fra eksperter. Rådhuset er jo i øvrigt en af byens seværdige bygninger, og det er godt for bymidten at have en offentlig administrationsbygning, så føler vi os stadig som en købstad. Alt ovenstående er ”for egen regning” men ordene er hørt mange gange.

Annonce