Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

Ikke underligt, at der skete store skader på tage i Hover og omegn. Så store var haglene, der faldt over området! Foto Uffe Haubjerg.
Især et område inden for en radius af 10 kilometer omkring Hover blev hårdt ramt af onsdagens uvejr.

HOVER: Tømrermester Egon Møller Kristensen har aldrig oplevet noget lignende som det haglvejr, der onsdag eftermiddag ramte inden for en radius af 8-10 kilometer fra Hover.

- Det varede bare 10 minutter, men der skete store skader. Det er ganske katastrofalt, siger tømrermesteren.

Da Dagbladet fangede ham på mobilen torsdag eftermiddag var han i gang med at udskifte 550 lysplader hos en landmand i Hover.

- Jeg ringede allerede i aftes til byggecentret, og bestilte pladerne - og jeg har tømt lageret for lysplader, siger Egon Møller Kristensen.

Haglene, der var på størrelse med bordtennisbolde, gennemhullede lyspladerne - og ikke bare hos den landmand, som Egon Møller Kristensen og hans folk arbejdede hos torsdag eftermiddag.

- Den første landmand ringede til mig for at få skiftet plader ud, allerede mens haglvejret stod på. Siden har jeg fået henvendelser fra en 40 forskellige steder; flest i og omkring Hover, men det strakte sig også over til Ølstrup, siger tømrermesteren.

Landbrugsbygninger

- De største skader er sket på landbrugsbygninger og udestuer. Men jeg har set eksempel på, at haglene har gennemhullet almindelige tagplader og endda knust glas på Velux-termoruder, siger Egon Møller Kristensen.

De mange skader, der er kommet på én gang - ovenikøbet i en tid, der i forvejen var travl - stiller selvfølgelig tømrermesteren over for nogle vanskelige afgørelser.

- Hvilke skader skal vi reparere først? Jeg har valgt at lytte til, hvad folk fortæller mig: Er der risiko for, at der vil ske yderligere alvorlige skader, hvis ikke de ødelagte plader skiftes ud - for eksempel hvis foder bliver vådt eller andre værdier trues - så tager tager vi dem først. Der, hvor vi arbejder nu, er det for eksempel halm for et stort beløb, der er risikerer at blive ødelagt af regn, hvis ikke det kommer under tag.

Er der tale om eksempelvis huller i taget på carporte, er det mindre påtrængende at skifte pladerne.

- Vi skal nok nå det hele, men det kommer til måneder, før vi har fået repareret alle skader. Heldigvis har jeg nogle dygtige folk, der klør på med krum hals, så det skal nok gå. Men de skal nok indstille sig på, at det kommer til at gå ud over sommerferien …

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

'Praksis-partisan' efter Produktionsskolens lukning: Vi skal stadig give de unge troen på, at de kan noget

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Mildere klima stiller vestjyske æbler bedst: - Det ser fornuftigt ud, siger lokal avler

Vestjylland

Verdensstjerner lægger nok engang vejen omkring Nørre Vosborg

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Hvide Sande

Vesterhav Syd: Snart går svejsningen af røde rør ved Holmsland Klitvej i gang

Ringkøbing For abonnenter

Planen var at blive elektriker - men nu er planterne blevet et livsværk

Ringkøbing-Skjern

Søren Elbæk til nye ministre: Kom og se, hvorfor vi har brug for en 2+1-vej

Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Annonce