Annonce
Læserbrev

Højskolesangbogen i praksis: Brugsbog og levende kulturdokument

Læserbrev: Det er en stor glæde, at Højskolesangbogen endnu engang er kommet i fokus i anledning af den nye udgave, der er på vej og udkommer næste år.

Når man som jeg gennem knap 40 år har haft højskolesangbogen som en del af hverdagen, som tilknyttet de danske Folkehøjskoler, så har man et levende billede af, hvilket "kunstværk", der er tale om. Ingen anden nation har en tilsvarende sangbog, der formidler de folkelige bevægelser så levende og berigende som denne sangbog.

Højskolesangboen er først og fremmest en digtsamling, men også en brugsbog - et stykke dansk kernekultur med vemodige, forhåbningsfulde og glade sange om livet, som det leves i Danmark.

Fra min barndom i 1940'erne og 50'erne husker jeg en koncert på Højskolehjemmet i Ringkøbing, hvor Axel Schøitz gav en fremragende oplevelse, men hvor fællessangen fra højskolesangbogen også var en del af fælles-oplevelsen For mit eget vedkommende startede kendskabet til den unikke sangbog i begyndelsen af 1960'erne, hvor jeg var elev på den sønderjyske Idrætshøjskole i Sønderborg. Her blev der sunget rigtig meget - naturligvis mest de sange, som havde tilknytning til den landsdel, hvor folkelig samhørighed og fællesskab var en naturlig del af hverdagen i et område med et stærkt foreningsliv og fællesskaber. Her bevarede man i mange år den tradition at afslutte hver gymnastik og idrætstræning med en fællessang som for eksempel "I alle de riger og lande".

Men på Højskolen lærte vi også nye sange, der beskrev "den ydre verden", som for eksempel Nordahl Griegs " Kringstatt av fiender" . Også salmerne havde plads, ikke mindst omkring kirkelige højtider, som for eksempel "Påskeblomst! Hvad vil du her".

Den mangfoldighed, som kom til udtryk gennem sangoplevelserne, klædte i høj grad os højskoleelever på til at være aktive i foreningslivet. Hvilken gymnast husker ikke den fælles sangindmarch ved de afsluttende forårs-opvisninger, der skulle beskrive betydningen af "Krop og Ånd".

Mine mange år som lærer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup på Sydfyn cementerede den folkelige gymnastik og den folkelige sangs samhørighed. Det var en kendt sag, at blandt de danske Folkehøjskoler var Gymnastik- og idrætshøjskolerne ofte de steder, hvor sangbogen blev flittigst benýttet.

Men med det opbrud, der var i ungdomsbevægelserne i 1970'erne, kom også til at præge de forskellige udgaver af Højskolesangbogen. "Rundkreds-undervisnigen" var som skabt til de mere vise-prægede sange. Benny Andersens og Poul Dissings vise "Svantes lykkelige dag / Se hvilken morgenstund" blev hurtigt et populært valg.

Da jeg senere startede som højskoleforstander på en ny Idrætshøjskole i det Nordjyske Brønderslev, var det oplagt, at alle de traditionelle højskolesange fulgte med - hver middag var der en halv times fællessang, som eleverne blev meget begejstret for - godt leveret af en engageret musik-og sanglærer. I den periode kom blandt andet sange af Kim Larsen og Lars Lilholt med som en naturlig følge af de mange festivaler, som så dagens lys.

Når den nye udgave af "Den blå bestseller " udkommer i 2020, vil der fortsat være cirka 600 sange inde bag det karakteristiske blå omslag med harpemotivet på ryggen. Nye sange er kommet med og andre kommer ud. Den er på ingen måde en "sing-along-book "; det er meget mere, som et kulturdokument, hvor der findes sange, som ikke synges så meget, men som er et historisk dokument. For eksempel Leonora Christina Ulfeldts salme "Min tunge skal med stemme", som vitterligt ikke er noget hit, men jo er et vidnesbyrd fra en stor kvindeskikkelse i dansk historie.

Når der denne gang har været mulighed for, at alle kan bidrage med forslag, så er det sikkert i bevistheden om, at Fællessangen befinder sig i en veritabel guldalder, som fortsat vil gøre Folkehøjskolens sangbog til en bestseller.

Annonce
Højskolesangbogen. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix )
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Narkokørsel koster kørekortet

Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce