Annonce
Udland

Højreekstrem gruppe i Tyskland ville angribe moskéer

Arnd Wiegmann/Reuters
Anholdte havde planer om angreb i stil med angreb i Christchurch i New Zealand, skriver tyske medier.

Medlemmer af en højreekstremistisk gruppe i Tysland, som blev anholdt fredag under en omfattende antiterror aktion, havde planer om at begå skudmassakrer i moskéer.

Annonce

De planlagte angreb skulle være magen til angrebene i Christchurch i New Zealand sidste år. Det skriver Der Spiegel og dagbladet Bild.

I Christchurch blev 51 mennesker dræbt ved masseskyderi i to moskéer. I alt 12 personer blev anholdt under politiets aktion.

Gruppen ville anvende halvautomatiske våben ved det planlagte angreb.

Den formodede leder af gruppen, som er kendt af myndighederne, og som havde været under observation, havde gennemgået planer i detaljer for sine medsammensvorne ved et møde i sidste uge, rapporterer Der Spiegel.

Politiets efterforskere fik kendskab til planerne fra en person, som havde infiltreret gruppen, skriver både Der Spiegel og Bild søndag.

Politiets aktion, der omfattede ransagninger, blev sat i værk for at få klarlagt, om gruppen allerede havde skaffet sig våben og andet udstyr til de planlagte angreb.

Ifølge anklagemyndigheden stiftede fire af de anholdte det, som anklagerne betegner som "en terrororganisation", i september sidste år. De har jævnligt holdt møder og kontaktet hinanden telefonisk og på nettet.

De 12 mistænkte tæller også en politibetjent, der tidligere har været suspenderet fra tjeneste på grund af mistanke om, at han havde forbindelser til den yderste højrefløj.

De 12 mistænkte er anholdt i seks forskellige delstater.

Den tyske regering optrappede sidste år indsatsen mod politisk vold fra højregrupper. Indsatsen kom efter en periode med flere hadforbrydelser.

Blandt andet blev den kristendemokratiske politiker Walter Lübcke, som var engageret i flygtningespørgsmål, dræbt i juni. I oktober blev Tyskland rystet af et angreb mod en synagoge i byen Halle, hvor to mennesker blev dræbt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce