Ringkøbing

Højmarks ski-gæster får sne for alle pengene

Især i Østrig er der henover weekenden faldet store mængder sne, hvilket har øget faren for laviner. Som skiløber er det derfor særdeles vigtigt, at man holder sig til de afmærkede pister i det smukke landskab. Arkivfoto

Voldsomt snefald har henover weekenden givet Højmark Rejser ekstra meget at se til i Østrig, hvor det har været nødvendigt at indlogere gæster på andre hoteller end planlagt.

Ringkøbing: Når kalenderen viser januar, bliver Højmark Rejser typisk ringet op af en del, potentielle gæster, der vil høre, om der er sne nok i Alperne.

Den slags henvendelser er det småt med for tiden, da sneen er væltet ned her i starten af 2019. I weekenden var snefaldet så voldsomt i Østrig, at Højmark Rejser var nødt til at indlogere gæster på andre hoteller end planlagt, da skiområderne Obertauern, Saalbach og Zauchensee lukkede helt ned:

- Vi havde en del gæster, som vi måtte omplacere en enkelt nat. De stod så på ski et andet sted hele søndagen, hvorefter de blev transporteret ud til dér, hvor de har købt deres ferie, siger salgschef Majbritt Jensen og tilføjer:

- Det er vigtigt for os at få gæsterne på ski, for man gider jo ikke sidde strandet på et byhotel. Så det gav ekstra travlhed henover weekenden.

Sneen fortsætter med at dale ned i den her uge, og vi arbejder hele tiden med forskellige scenarier. Vi er rimeligt godt klædt på, men det er klart, at der kan opstå uforudsete hændelser

Majbritt Jensen, salgschef hos Højmark Rejser

Snevejret fortsætter

En del af ekstraarbejdet bestod også i at få gæster godt hjem til Danmark:

- I lørdags havde vi en del fly med afgang fra Salzburg, og alle busser til lufthavnen blev forsinkede, da sneen væltede ned, og der var kaos på motorvejene, siger salgschefen, der i det lys glæder sig over graden af service hos det flyselskab, som Højmark Rejser samarbejder med.

Selskabet fik tilladelse til at vente på de danske turister, der efter et hurtigt check-in og en rask løbetur kom med om bord med én times forsinkelse.

Majbritt Jensen ved af gode grunde ikke, hvor lang tid, det har taget for Højmarks kør-selv-gæster at klare turen mod nord i weekenden, hvor selskabet alt i alt har betjent knap 2000 gæster i Alperne.

Onsdag i denne uge sætter mange skiløbere kurs mod tinderne, hvor gæsterne kommer til at opleve store mængder sne:

- Sneen fortsætter med at dale ned i den her uge, og vi arbejder hele tiden med forskellige scenarier. Vi er rimeligt godt klædt på, men det er klart, at der kan opstå uforudsete hændelser, siger salgschefen.

Driver selv ti hoteller

Ifølge Majbritt Jensen er det en klar gevinst for Højmark Rejser, at selskabet selv står for driften af ti hoteller i Østrig. Dermed er det forholdsvis nemt at finde ledig kapacitet, hvis et skiområde pludseligt bliver lukket ned.

- Hvis du selv har arrangeret din rejse via eksempelvis booking.com, så er der ingen, der står klar til at hjælpe dig. Dér har vi en forpligtelse til at træde i karakter som rejsebureau, og det gør vi naturligvis gerne. Vi skal nok få vores gæster ud, hvor der er sne, siger salgschefen.

Weekendens voldsomme snevejr i Østrig har - ifølge TV 2 - kostet to tyske skiløbere livet, og der ud over er to østrigere savnet. Faren for laviner vurderes på en skala, der går til fem, og lige nu opererer myndighederne i Østrig ud fra kategori fire.

- Som skiløber skal man holde sig helt fra at løbe off-piste, når der er så meget sne, tilføjer Majbritt Jensen - altså er det bydende nødvendigt at lade skiene blive på afmærkede pister.

Ifølge en østrigsk vejrtjeneste faldt der lokalt op mod halvanden meter sne på 24 timer i weekenden.

Ud over ti destinationer i Østrig har Højmark Rejser to rejsemål i Italien og et enkelt i Schweiz, og alt i alt bliver omkring 25.000 gæster serviceret i løbet af en sæson.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pas på den 300. bilist

Det er en af den slags førstepladser, vi helst vil være foruden. Men vi kommer ikke uden om det: Vestjyske bilister er landets mest drikfældige. I alt fald hvis man måler på antallet af spritbilister, som bliver fanget i politiets kontroller. Tallene er temmelig skræmmende: Politiet har i løbet af et år stoppet 13.259 tilfældige biler, og i dem sad 44 spritbilister; det vil sige, at der i gennemsnit sad en spritbilist en ud af trehundrede biler. Prøv lige at tænke lidt over det … Hvor mange biler passerer du, når du eksempelvis kører på vejen mellem Ringkøbing og Herning eller Skjern og Holstebro? Rigtig mange! Og for hver gang, du passerer nummer 299, møder du en spritbilist. Ikke nogen rar tanke! Især ikke når man tager i betragtning, at skræmmende mange ulykker involverer sprit. De seneste tal viser, at der, i perioden 2013-2017, blev dræbt 140 mennesker i trafikken i Danmark og 829 personer kom alvorligt til skade i ulykker med spirituspåvirket fører af et motoriseret køretøj. Hvorfor kører vestjyderne markant mere spritkørsel end andre danskere? Måske handler det i virkeligheden om noget så banalt, at vestjyske spritbilister tror, de kan slippe af sted med det, fordi vi bor i et tyndt befolket hjørne af landet med langt mellem politipatruljerne. Men rent faktisk ved vi det ikke. Derfor er det også godt, at politiet nu vil bruge den store mængde data, man har indsamlet, til at kortlægge spritbilisternes adfærd - ikke mindst, hvem de er, hvor gamle de er, og hvor og hvornår, de begiver sig ud på vejene. På den måde vil politiet kunne sætte ind med både forebyggende kampagner og spritkontroller. Men vi andre - det store flertal, der ikke kører spritkørsel, og ikke kunne drømme om at gøre det - kan også gøre noget. Vi kan først og fremmest gøre det socialt uacceptabelt at sætte sig bag rattet i påvirket tilstand, hvad enten det er til hverdag eller fest. Ser vi en person slingre ud mod bilen, kan vi stoppe vedkommende, bede ham eller hende aflevere nøglen, og sørge for, at de kommer godt hjem på anden vis. Vi har et ansvar for, at der ikke er nogen derude, der møder den 300. bilist.

Annonce